1. januar hadde den nye serien «Demenskoret» premiere på NRK. I serien følger vi 15 personer med demens fra første korøvelse til de to måneder senere synger på en storslått konsert foran en fullsatt sal på Chat Noir i Oslo.

De seks episodene er alle allerede tilgjengelige på NRK TV, og koret har rukket å få enorm respons i sosiale medier. Både kjendiser og andre hyller programmet, og ord som «fantastisk», «viktig» og «rørende» blir brukt for å beskrive programmet.

Før helgen hadde i gjennomsnitt 543.000 nordmenn boltret seg foran TV-skjermen for å se de to første episodene av programmet, viser tall Nettavisen har fått tilgang til. Og interessen er økende, noe kordirigent Kim Wigaard (34) har lagt merke til.

– Jeg har aldri fått så mange rørende, vakre og lange tilbakemeldinger som på «Demenskoret». Det virker som at vi har truffet folket med sang, samhold og en stor dose kjærlighet. Fordi dette er så viktig, sier Wigaard til Nettavisen.

Mistet faren til demens

Wigaard sier han er stolt og «ekstremt takknemlig» for at akkurat han får være dirigent for Demenskoret, og forteller at innboksen er full av meldinger fra mennesker som opplever demens i familien.

34-åringen har selv vært pårørende av en med demens, etter at faren hans fikk diagnosen frontallappdemens i 2015 i en alder av 64 år. To år senere gikk han bort.

– Mange av meldingene kommer fra mennesker som opplever demens i familien nå, sier Wigaard og legger til at han kjenner seg igjen i hvordan de har det:

– Jeg var han som sendte meldinger til andre i samme situasjon for å søke hjelp da min familie og jeg sto i kaoset med pappa. Derfor kjenner jeg det dypt i hjerterota, fordi jeg vet hvor vondt det er som pårørende.

Kjemper en kamp

Som kordirigent for koret som har sjarmert det ganske land, får Wigaard muligheten til å kombinere sine to lidenskaper.

Han beskriver prosjektet som en drøm å jobbe med. 34-åringen har jobbet frivillig for demenssaken i mange år, og elsker jobben som sanger, dirigent og vokal-coach i Stemmeakademiet, som er sangskolen hans på nett.

– Nå møtes disse to lidenskapene i et og samme prosjekt. Så brikkene faller på plass. Jeg har jo hatt demenssykdom flere ganger nært i familien, og vet hvor tøft dette er å stå i som pårørende. Vi kjemper derfor kampen om et mer åpent, inkluderende og demensvennlig samfunn med Demenskoret.

Men det har ikke bare vært en dans på roser å jobbe med «Demenskoret» for Wigaard. Selv om det har vært en drøm å jobbe med prosjektet, forteller Wigaard at det også vært en retraumatiserende periode.

– Vi opplevde å miste kormedlem Arve under innspilling. Det var en tung dag på korøving. Da toppet det seg for meg, fordi det minnet meg om da pappa ble revet bort fra oss og hvor grusom denne sykdommen faktisk er.

– Veldig glade for serien

NRK-serien ønsker å vise frem hele mennesket og alt koristene fremdeles mestrer, og på den måten bidra til økt kunnskap om demens ogbelyse hvilken effekt musikk har på de som har fått sykdommen.

Det er Mina Gerhardsen, generalsekretær i Demensforeningen, svært positiv til.

– Det har blitt en veldig god serie, som gir rom både for å vise glede og fellesskap, men også det triste og tunge ved demenssykdom. Som pasientorganisasjon for personer med demens er vi veldig glade for denne serien, som bidrar både til åpenhet og kunnskap. Det er også utrolig flott å se det store engasjementet den har skapt og hvor mange som ønsker å bidra for mennesker med demens, sier hun til Nettavisen.

Gerhardsen er også positiv til hvordan serien viser hvordan sykdommen er ulik fra person til person.

– Demens finnes i mange ulike former og uttrykker seg ulikt underveis i sykdomsforløpet. Gjennom bredden hos deltakerne i koret, som har ulik alder og er på ulike steder i egen sykdom, blir disse variasjonene synlig. Vår opplevelse er at dette er en riktig og ærlig framstilling av hvordan demens påvirker hjernen.

Trenger flere tiltak

Generalsekretæren synes det er fascinerende å se hvilken virkning sang og musikk kan ha for de som lever med demens. Mennesker som har mistet både minner og språk kan fortsatt synge med på sanger de kjenner godt, noe «Demenskoret» er et bevis på. Ifølge Gerhardsen har dette en positiv mental effekt.

– Å synge sammen skaper fellesskap og glede og er en flott aktivitet også for personer med demens. Vi ser også at dette kan være god terapi, der for eksempel musikk kan bidra til å roe ned en som er stresset og urolig og ord ikke når fram, sier hun.

Videre legger Gerhardsen til at hun håper «Demenskoret» kan bidra til mer kunnskap og åpenhet rundt sykdommen, slik at livet blir lettere for både de som er syke og de pårørende. For demens er også en veldig tung sykdom for alle rundt, påpeker hun.

– Å være pårørende til noen med demens er veldig krevende. Det krever stor innsats, og samtidig oppplever pårørende det vi kaller ventesorg, der man opplever å miste det som var litt etter litt. Det er tungt, sier hun og fortsetter:

– Det må gjøres mer for å ta vare på pårørende, gjennom avlastning og tilbud fra kommunen. Våre demensforeninger er med på å lage møteplasser og tilbud for pårørende. I tillegg trenger vi at andre stiller, som familie venner og naboer, for det trengs et helt lag rundt familier som rammes. Vi håper «Demenskoret» er med på å gi innsikt i sykdommen og kan bidra til å mobilisere nettopp til dette.