Gå til sidens hovedinnhold

Demonstrerer mot norskeid lakseoppdrett

Pamela Anderson:

- Jeg stoler ikke på hvor fisken kommer fra, sier Pamela Anderson under en demonstrasjon mot lakseoppdrett.

At den tidligere «Baywatch»-stjernen Pamela Anderson engasjerer seg for miljø og dyrenes velferd er ingen hemmelighet.

Tidligere denne måneden kastet hun blant annet klærne i en kampanje for Peta, den internasjonale organisasjonen for dyrerettigheter, for å rette oppmerksomheten mot spekkhoggere i fangenskap.

Les også

Pamela Anderson kaster klærne etter utroskapsskandalen

Nå skaper hun overskrifter igjen. Denne gang med en demonstrasjon mot lakseoppdrett, arrangert av organisasjonen Sea Sheperd i Canada.

Det er Fiskeribladet som omtaler saken.

Ifølge bladet stoppet Anderson, sammen med en gjeng andre demonstranter, utenfor et oppdrettsanlegg tilhørende norske Grieg Seafoog og Cermaq i Canada.

På et av anleggene gikk Anderson ombord og uttrykte sin bekymring for fallende antall villfisk, og at det er en sammenheng mellom lakselus i oppdrettsanleggene og villfisk.

- Folk vet det rett og slett ikke - de innser ikke at dette er fisken de spiser. Jeg stoler ikke på hvor den kommer fra. Dersom du spiser sushi, spiser du muligens noe av denne syke, lusebefengte fisken, sa Anderson, ifølge Fiskeribladet.

- Jeg ser det veldig klart og tydelig nå, bare ved å være på dette anlegget ser jeg det, hvor avskyelig det der. Jeg ville ikke spist noe som dette, sa hun videre.

Anderson har også gått ut på Instagram der hun deler sin bekymring:

- Flere forhold som spiller inn

Demonstrasjonen har på kort tid fått internasjonal oppmerksomhet, der blant andre Cermaq har gått ut med en uttalelse til Intra Fish. De mener selv at de produserer laks på en bærekraftig måte.

- Nedgangen i villaksbestandene våre er en umiddelbar og alvorlig bekymring for alle. Det er en dessverre sammensatt sak, som kommer til å kreve et samarbeid mellom flere parter for å løse», skriver Cermaq.

- Det er mange forhold som spiller inn, som klimaendringer og varmere var, forsuring av havene, mikroplast, tap av habitat og urbanisering. Det er også økt økonomisk aktivitet i havene fra både akvakultur og andre havbaserte næringer som shipping og transport», skriver de videre.

Grieg Seafood er enige om a det er deres ansvar å sikre at oppdrettslaks kan leve side om side med villaksen der de opererer, og deler samme ønske som Sea Shepherds om å bevare den fantastiske naturen og villaksen i British Columbie.

- Generelt betyr det at vi må å ha kontroll på lakselus og å unngå rømming i landene der oppdrettslaksen kan blande seg genetisk med villaksen, noe vi jobber med i alle regionene der vi oppdretter laks. I Canada er vi også med på flere initiativer i elvene som skal bidra til å bevare villaksen. I Barnes Bay, anlegget som Sea Sheperd besøkte, satte vi ut fisk for bare et par uker siden. Vi må teste fisken for sykdom for å sikre at den er frisk før vi kan få tillatelse fra kanadiske myndigheter til å sette den ut i sjø. Fisken i Barnes Bay er altså frisk og fin, skriver Grieg Seafood i en epost til Nettavisen.

Ifølge den norske organisasjonen var også deres produksjonssjef i Canada tilstede da Sea Sheperd kom for å gå i dialog med dem og svare på spørsmål - men hevder at filmteamet var mest interessert i å filme Pamela Anderson på anlegget.

- Vi forstår godt at folk engasjerer seg i hvordan vi produserer laks, og tar gjerne imot besøk. Å gå om bord på et anlegg utenfor vår regi kan imidlertid øke risiko for rømming, sykdomssmitte på laksen og er risikabelt for egen sikkerhet. Derfor oppfordrer vi heller interesserte, inkludert grupper som Sea Sheperd, til å ta kontakt slik at vi kan forsøke å legge til rette for et trygt besøk, skriver de videre.

Les også

Massesøksmål mot norske oppdrettskjemper i USA

Blir hyllet av fansen

Det er som nevnt ikke første gang den tidligere «Baywatch»-stjernen skaper overskrifter med sitt engasjement.

Da hun kastet klærne tidligere denne måneden - der hun lå naken i et badekar, for å visualisere hvordan en spekkhogger har det i et badebasseng, ble imidlertid oppmerksomheten heller rettet mot Andersons nakne kropp.

På kort tid strømmet kommentarene fra fansen inn, der flere applauderer stjernen for stuntet hun gjør. Flere også bemerker seg at timingen til reklamen ikke kunne passet bedre enn nå - kort tid etter bruddet med den franske fotballspilleren Adil Rami (33).

- Du rocker, jente! Nå kan Rami angre, skriver en blant annet.

Turbulent brudd

I slutten av juni ble det kjent at Pamela Anderson og den franske fotballspilleren hadde gått fra hverandre etter to år som kjærester.

På Instagram gikk Anderson hardt ut mot fotballspilleren med grove utroskapsanklager.

- I mer enn to år har livet mitt vært en stor løgn. Jeg har blitt lurt, og lurt til å tro at vi var kjempeforelsket. Jeg er sønderknust over å finne ut at han har levd to liv, skrev hun blant annet.

Les også

Adil Rami løy til «alle» for å være med i «Fangene på fortet»

Kommentarer til denne saken