BROADWAY (Nettavisen): Bruce Springsteen prøver å snu trenden etter at 500.000 mistet jobben, men gjenåpningen av Broadway besøkes av både vaksinemotstandere og Trump-hatere.

- Det passer helt perfekt at det er Bruce Springsteen som nå gjenåpner Broadway! sier Bobbie Pirro (59) og Jenney Roberts (61) fra New Jersey, som Nettavisen får prate med like etter at Bruce Springsteen ankommer St. James Theatre rundt midnatt natt til tirsdag.

Se video her:

Pirro forteller at Springsteen har fulgt henne gjennom hele livet, og fikk også med seg at Springsteen på sin siste opptreden på Broadway i 2018 kritiserte Donald Trump.

Det har de to overhodet ingen problemer med.

- Alle oppegående amerikanere kritiserer Donald Trump. Vi uttaler ikke navnet hans engang, han er som Lord Voldemort, sier Bobbie Pirro til Nettavisen.

Galskapen er tilbake å Broadway

Med superstjernen Bruce Springsteen i byen, er galskapen på nytt tilbake på Broadway.

Med det særdeles anerkjente showet «Springsteen på Broadway» sparker superstjernen nå i gang det som blir en lang og etterlengtet konsertsommer og -høst på St. James Theatre i New York City.

500.000 arbeidsplasser er borte

For er det én by i verden som virkelig har fått smake på pandemiens vrede, så er det New York City. Ikke bare er godt over 30.000 mennesker døde av viruset i byen, men mer enn 500.000 personer mistet jobbene sine i perioden fra februar 2020 til april 2021.

Ifølge New York Times opplevde byen en nedgang i antall jobber på 11,8 prosent fra februar 2020 til april 2021, noen som er nesten tre ganger så høyt som det nasjonale gjennomsnittet.

Og noen av dem som led aller mest, var naturlig nok kulturlivet. Broadway alene er en industri som omsetter for 1,8 milliarder dollar, eller over 15 milliarder norske kroner, hvert år.

Les også: - Charlie Sheen er nå blakk, svartelistet og selger videoer for 3500 kroner

I 2019 besøkte hele 66 millioner mennesker New York City og la igjen mer enn 45 milliarder dollar, eller over 380 milliarder kroner igjen på hotell, restauranter, butikker, sportsarrangementer, konserter og på teater som her på Broadway.

Men pandemien traff hardt og innenfor hotell- og restaurantbransjen alene mistet hele 150.000 personer jobben, mens tallet innenfor scenekunst som teater og underholdningsbransjen var 40.000 tapte jobber.

Og det er denne industrien Bruce Springsteen nå skal være med å sparke i gang igjen.

- Det er utrolig deilig å se alle dere her i kveld, uten munnbind, der dere sitter ved siden av hverandre. Hvilket år det har vært. Jeg har tilbragt 72 år på denne planeten og jeg har aldri sett noe lignende, sa Springsteen på nattens konsert.

Men de som trodde en konsert med Bruce Springsteen er billig, må tro om igjen.

Samtlige av de rundt 30 konsertene Springsteen skal spille frem til 4. september er så godt som utsolgt, og de fleste tilgjengelige billettene er nå de som videreselges fra andre. Da billettsalget åpnet, lå prisene til Springsteen-konsertene fra 75 til 850 dollar stykket, men nå snakker vi helt andre priser.

Den dyreste billetten vi fant på nettsiden Stubhub, som driver med videresalg av billetter, var på 8400 dollar, eller over 72.000 kroner.

Les også: Sykepleier kommer med sjokkerende opplysninger om koronapasientenes siste tanker og ord før de dør

Men så er det også litt av et show man får se.

«Bruce Springsteen tente lysene igjen på Broadway og effekten var elektrisk», skrev Washington Post om åpningskonserten på lørdag.

Barack Obama anbefalte mer

Selve ideen for Springsteen på Broadway kom etter at superstjernen spilte et akustisk sett for Barack Obama i Det hvite hus helt på tampen av Obamas presidentperiode.

Det var ifølge presidentparet en så fantastisk opplevelse og noe de mente flere burde få oppleve, at de anbefalte Springsteen om å ta det akustiske showet ut til et bredere publikum.

Og det gjorde Springsteen.

Massiv Trump kritikk

Men mens Bruce Springsteen er svært glad i Obama, er han ingen stor fan av Donald Trump, for å si det mildt. Under sitt forrige Broadway-show i 2018 hamret musikeren løs på Trump.

- Det er tider hvor vi også har sett folk marsjere, og vi ser det gjelder de med de høyeste posisjonene i vårt land, som ønsker å tale med våre mørkeste engler, som ønsker å få frem de styggeste og mest splittende spøkelser fra Amerikas fortid, sa Springsteen under en Broadway-konsert i 2018, før han gikk i gang med sangen «The Ghost of Tom Joad».

- Og de ønsker å ødelegger ideen om at Amerika er for alle. Det er deres intensjon, sa Springsteen, som ikke nevnte noen navn, men det hele var likevel med klar adresse til Trump.

Samme året fulgte han sin kritikk av Trump i et intervju og kalte president Trump «grunnleggende ødelagt helt inn til sin kjerne».

Men under nattens konsert, var det bare en forsiktig Trump-kritikk.

- Jeg har vært en kritiker når jeg har følt behov for det. Men jeg har vært redd for meg selv, barna, og min familie, sa Springsteen på Broadway i natt.

En av sangene «The Boss» dro frem i natt, og som ikke var med i noen av de tidligere oppsetningene på Broadway i 2017 og 2018, var låten «American Skin (41 Shots)».

Sangen handler om Amadou Diallo som ble skutt og drept av politiet i Bronx i 1999, og fremførelse av sangen var en tydelig referanse til drapet på George Floyd i fjor.

- Jeg er fortsatt sta. Jeg tror vi kommer til å greie oss, sa Springsteen da han fremførte sangen for første gang i helgen.

Nattens fremførelse satt også som et skudd, mørkt og sterkt.

En spektakulær reise

Springsteen satte for første gang opp showet i oktober 2017, et show som varte i åtte uker, og gjentok suksessen året etter. Totalt holdt han 236 konserter, og dro inn 113 millioner dollar.

Men, nå som New York er gjenåpnet og byens beboere hungrer etter å oppleve musikk og konserter, er det igjen klart for rundt 30 kvelder med Springsteen i «The Big Apple».

Selve konserten og låtene består av Bruce Springsteen som enten spiller gitar eller piano og fremfører sanger basert på hendelser som han skriver om i sin selvbiografi «Born To Run», som han ga ut i 2016.

Mellom sangene tar han seg også tid til å fortelle om sine egne minner rundt sangene han fremfører. Her snakker han om alt fra oppveksten, sin første gitar, faren og hans depresjon, hans lykkelige mor, livet i New Jersey, bandet - og ikke minst kona Patti Scialfa.

Hun var også med natt til tirsdag og fremførte to låter som fikk folk til å juble hemningsløst, nemlig «Tougher Than the Rest» og «Fire».

Låtene Springsteen spiller hver kveld, er noenlunde de sammen, og de fleste av låtene vi hørte natt til tirsdag, ble spilt også i 2017 og 2018. Men det betyr på ingen måte at dette føltes som noe arrangert og lite spontant.

Det er rett og slett en spektakulær musikalsk reise og fortelling gjennom barndommen og livet til en av musikkhistoriens største stjerner som får frem både latteren, gleden, sorgen og tårene i øyet.

Til og med Springsteen tok til tårene i natt, da han fortalte om litt sitt liv.

- Påsatt håndjern og kastet i fengsel

Men superstjernen storkoste seg da også. Springsteen sier selv at han har vært heldig gjennom pandemien. På scenen fortalte Springsteen om hvordan han under pandemien fikk gitt ut en nytt album, men at han også fikk gjøre en podkast med tidligere president Barack Obama.

- Og så ble jeg påsatt håndjern og kastet i fengsel, sier Springsteen.

Episoden han viser til er 14. november fjor da han ble pågrepet og arrestert etter å ha drukket to tequila-shots og kjørt motorsykkel i New Jersey. Disse anklagene ble senere frafalt fordi promillen hans var under den lovlige grensen.

- De bare elsker meg i New Jersey, sa Springsteen, til stor latter fra publikum.

Les mer: - Bruce Springsteen tatt for promillekjøring

- Bruce Springsteen er tilhenger av segregering

Men det nytter ikke å bare ha masse penger for å komme seg inn på Bruce Springsteen-konserten. Her må man også være vaksinert. Og da showene først ble annonsert, sa arrangøren at de ikke ville tillate folk som hadde tatt AstraZeneca-vaksinen, en avgjørelse de senere måtte gå tilbake på. Eneste unntaket på Broadway nå for de uten vaksinen, er barn under 16 år, men de må sitte med munnbind innendørs.

Det var ikke tilfelle natt til tirsdag, men under premieren på lørdag ble Bruce Springsteen møtt med flere hylende vaksinemotstandere, som reagerte sterkt på at man måtte være fullvaksinert for å komme inn.

«Stopp segregeringen» og «Bruce Springsteen er tilhenger av segregering på Broadway» het det på plakatene folk bar på på utsiden av Broadway.

Det gikk også en kvinne rundt på utsiden av konsertlokalet og ga bort «gratis smykker», som angivelig skulle kunne bevise at du var magnetisk etter at du hadde tatt vaksinen.

Bare humbug, selvsagt, men til til tross for stort oppmøte av demonstranter, var ikke hovedpersonen selv skuffet over demonstrantene:

- Jeg har forståelse for personene ute på gaten. Dette er skremmende, skremmende tider fylt med forvirring, sa Springsteen på premieren.

Natt til tirsdag, var det derimot ikke en eneste vaksinemotstander å se på Broadway.

To millioner har app som er vaksinepass

Med Springsteen nå på plass på Broadway, betyr det at ikke bare de massive idrettsarrangementer er i gang for fullt, men at også kulturlivet er i ferd med å eksplodere.

Folk strømmer nå til til i tusentall til byens arrangementer, alle enten med vaksinekortet fra CDC, som alle i USA får etter å ha tatt vaksinene, eller byens eget pass, Excelsior pass, som er en app som bekrefter at du er vaksinert og således gir deg adgang til de store idretts- og kulturarrangementene. Så langt har over to millioner New Yorkere lastet ned denne appen.

Selv om Springsteens show på Broadway er det første store arrangementer som drar i gang de enorme produksjonene på Broadway, skal man ikke lenger enn til september før de andre store produksjonene som blant annet «Hamilton», «Wicked» og «The Lion King» følger etter.

Vil ta flere år

Og selv om Bruce Springsteen og de andre showene med dette bidrar til å få økonomien og hjulene i gang igjen i New York City, så blir byen ikke det samme igjen med det første.

I slutten av september i spår grupperingen Partnership for New York City, at bare 62 prosent av byens arbeidere er tilbake på en selskapenes kontorer, og da bare rundt tre dager i uken.

Arbeidsledighet i byen var på 10,9 prosent i mai, nesten dobbelt så høyt som den nasjonale arbeidsledigheten på 5,8 prosent. I bydelen Bronx står det verst til med en arbeidsledighet på 15 prosent.

New York Times skriver at hvis bare 10 prosent av arbeidsstyrken velger å begynne med hjemmekontor fra høsten av, så betyr det 100.000 færre New Yorkere som daglig lunsjer, spiser eller plukker opp en kaffe i byens gater hvert dag.

Men det finnes gode tegn. Nettavisen har selv vært på Times Square midt under pandemien hvor det nærmest har vært folketomt. Men de tidene er over. 13. juni i år spaserte hele 195,000 fotgjengere gjennom Times Square. Det er mer enn dobbelt så mange som gikk gjennom gatene i vinter, selv om det er et stykke unna de 365.000 som ravet gjennom Times Square hver dag før pandemien.

Men slik vi fikk se Springsteen i natt, positiv, men full av følelser - og med måten han avsluttet konserten med «Land of Hope and Dreams» og «I'll See You in My Dreams», så bærer det tegn om en mann og en artist med mye håp og store drømmer for både byen og landet fremover.

- Det var en helt fantastisk konsert. Etter 40 år han har fortsatt en enorm lidenskap. Han elsker det han driver med, og jeg elsker å se det sier, Brad Snyder fra Georgia som vi møtte utenfor konsertlokalet etter at konserten var over.