For tre år siden ble Netflix-serien til Per-Olav Sørensen (59), «Hjem til jul», en stor suksess. Nå er han premiereklar med nok en juleserie, «Julestorm».

På fredag slippes den nye serien på Netflix, og der blir man kjent med en rekke karakterer som er nødt til å tilbringe lille julaften på Gardermoen som følge av en kraftig snøstorm.

Mesteparten av «Julestorm» ble spilt inn på Gardermoen, og ifølge serieskaper og regissør Sørensen gikk det bedre enn forventet å spille inn serien på Norges travleste flyplass.

For da «Julestorm»-innspillingen ble rammet av koronarestriksjoner i januar, viste det seg fort å være hell i uhell for Netflix-produksjonen.

Hadde Gardermoen for seg selv

Sørensen forteller til Nettavisen at det var en stor lettelse da produksjonen fikk vite at det måtte gjøres en rekke innstramminger på Gardermoen etter at en ny smittebølge herjet i landet tidligere i år.

Da fikk de på sett og vis flyplassen for seg selv.

– Det ser nesten ut som vi har gått rett inn og filmet uten videre, ler Sørensen.

Regissøren forteller videre at produksjonen måtte forholde seg til en bestemt sone på Gardermoen. Den var delvis fortsatt var i drift, men hadde mindre trafikk enn vanlig.

Det gjorde at produksjonen kunne ta seg mer frihet med innspillingsstedet, og Sørensen beskriver deres versjon av flyplassen som en «hybrid-Gardermoen».

– Hovedrollen i serien er egentlig Gardermoen, sier Sørensen til Nettavisen.

Les også: «Klovn»-stjernen avslører: Var ruset under TV-innspilling

Det var likevel en liten utfordring som stadig gjentok seg.

– Hver gang det kom et fly med masse passasjerer med masker inn på settet vårt, måtte vi bryte opptaket, minnes 59-åringen.

Ifølge serieskaperen var det et gjennomtenkt valg at korona ikke skulle spille en rolle i den nye Netflix-serien, selv om pandemien herjet under innspillingen tidligere i år.

Kunne endret alt

Takket være pandemien fikk Netflix-produksjonen friere tøyler på Gardermoen. Dersom innspillingen hadde funnet sted i dag, er ikke Sørensen sikker på om det hadde gått like bra.

Han orker nesten ikke å tenke på hvordan det hadde vært å spille inn «Julestorm» under full drift og hvordan tusenvis av reisende kunne påvirket innspillingen.

– Uff, nei, jeg tør ikke tenke på det, sier «Julestorm»-regissøren og fortsetter:

– Nå som jeg har gjort denne serien og vet hvor bra det gikk, så tenker jeg med gru på hva vi skulle gjort hvis det var full drift på Gardermoen. Eller ingen drift.

Kommer aldri til å oppleve det igjen

I «Julestorm» spiller en rekke kjente fjes, blant andre Dennis Storhøi (62) og Thea Sofie Loch Næss (26). De legger ikke skjul på at innspillingen på Gardermoen var noe utenom det vanlige. For Storhøi ble det en unik opplevelse.

– Det var veldig spennende å jobbe på en flyplass. Vanligvis er det bare inn og ut, men det å bli en del av «interiøret» der var spesielt. Jeg tror det aldri kommer til å skje igjen, sier Storhøi til Nettavisen.

Storhøi, som spiller karakteren Arthur, forteller videre at han følte seg svært trygg på settet. Skuespillerne ble testet hver dag, og det meste ble tilrettelagt av de ansatte på Gardermoen.

Les også: Utelukker ikke ny sesong av «Hjem til jul»: – Jobber for det hver dag

Også Loch Næss, som spiller ungjenta Sara, synes opplevelsen var spesiell. Hun har aldri opplevd at en innspilling har gått så smurt før.

– Man skulle tro at det å filme på en flyplass ikke passer seg logistikkmessig. Jeg ble ganske overrasket over hvor bra alt gikk, og at det gikk rolig for seg, sier 26-åringen.