I juni ble det kjent at Johnny Depp, som både er skuespiller og musiker, skulle komme til Norge i slutten av måneden for å bli med gitarist Jeff Beck på Sentrum Scene i Oslo. Konsertene ble imidlertid avlyst etter at et bandmedlem fikk påvist korona.

Les også: Romanseryktene herjet under rettssaken: Nå snakker Depp-advokaten ut

Skuffede fans behøvde likevel ikke miste håpet om å få en bit av den internasjonale superstjernen. Det ble nemlig annonsert at det skal holdes to ekstrakonserter på Sentrum scene i Oslo 2. juli – og en på Koengen i Bergen 3. juli.

I forkant ble det sendt ut en kontrakt til norske medier som skal delta på ekstrakonsertene. Her står det blant annet at det ikke er lov å bruke bilder som er tatt under opptredenen, uten godkjenning fra Depps management.

Legger bånd på fotografen

– Dersom internasjonale stjerner kommer på besøk, vil de fleste norske fotografer nekte å skrive under på omfattende og bindende kontrakter. Noen få gjør det likevel. Det er veldig dumt, og vil til syvende og sist bidra til å legge bånd på fotografene, sier fotografveteran Per Ole Hagen til Nettavisen.

Hagen har deltatt på en rekke konserter og festivaler de siste tjue årene, og har alltid tatt med seg kameraet. Han har fotografert mer enn 2000 forskjellige artister – alt ifra store navn som Bruce Springsteen, Madonna, Metallica og Steven Van Zandt til mindre kjente artister og band.

Han har fått se over kontrakten som gjelder for morgendagens konsert i Bergen. Den legger sterke begrensninger på fotografen og på mediet vedkommende fotograferer for, mener Hagen.

– Fotografen har ikke lov å vise bildene noe sted, unntatt ved en eventuell søknad om jobb eller oppdrag, påpeker han.

– Sterkt kontrollbehov

I 2018 kom Norsk Redaktørforening med en felles uttalelse i samarbeid med blant annet Norsk Presseforbund og Norsk Journalistlag. Her skriver de at norske medieorganisasjoner er bekymret over utviklingen når det gjelder et økende antall fotorestriksjoner som hindrer fri nyhetsformidling fra konserter og andre arrangementer.

Alle punktene i kontrakten til Depp, unntatt forbud mot kommersiell utnyttelse, er eksempler på et sterkt kontrollbehov fra managementets side, mener Hagen.

Les også: Isabel Raad på Johnny Depp-jakt i Newcastle: – Dere vil ikke tro dette!

– Det er et forsøk på å styre den redaksjonelle friheten. Jeg vil si at denne, i likhet med andre fotokontrakter, helt klart ikke må signeres.

I tillegg til kravet om godkjenning fra Depp sitt management, er det kun lov å fotografere én låt fra hver av de to artistene. Fotografene frarådes også fra å stå oppreist under konserten.

Ikke strengere enn andre

Billettene til de to konsertene som opprinnelig skulle holdes i juni, ble revet vekk nesten umiddelbart. Dagen før det ble kjent at Depp skulle spille i Oslo, fikk han medhold i den mye omtalte rettssaken mot sin ekskone Amber Heard. Den kan du lese mer om her.

Frida Rød i Bergen Live mener det er helt normalt for internasjonale artister å stille strengere krav til fotografer.

– Det er blant annet for å unngå at bilder blir solgt videre, forteller Rød til Nettavisen.

Til tross for dette synes hun ikke Depp sin fotokontrakt er særlig mye strengere i forhold til kravene andre artister har satt tidligere. Da hender det at arrangørene forklarer for artisten at norsk presse ikke skriver under på slike kontrakter – og artisten dropper det som regel, forteller hun.

– Men det hender at de ikke gjør det. Derfor er vi nå i kontakt med teamet til Johnny Depp, for å se hvor langt de er villige til å strekke seg, avslutter Rød.