«Bare fem minutter til». En tanke mange av oss har ganske ofte når alarmen ringer og det er på tide å komme seg ut av senga om morgenen. - Ikke en god idé, sier ekspert.

Hvis du tror at det å slumre i fem eller ti minutter før du bare opp, gjør deg mer uthvilt, så tar du feil ifølge forskning, skriver The Independent.

Les også: Forskning: Derfor har du ekstra vondt i ryggen om morgenen

I stedet for å gi deg litt ekstra søvn og energi kan faktisk en liten lur etter at alarmen har ringt gjøre deg mer trøtt og døsig.

Grunnen til dette skal være at du mellom alarmene har så lite tid at kroppen ikke rekker å falle tilbake i dyp søvn.

I tillegg gjør slumringen hjernen forvirret fordi den ikke skjønner hva alarmen egentlig betyr, og det blir som å forstyrre kroppens egne klokke.

Les også: Ungdom trenger mindre søvn enn tidligere antatt

- Sett alarmen på nøyaktig det tidspunktet du må stå opp, sier forsker og professor i psykologi og adferdsmønster, Dan Ariely, som et svar til en undrende sjel under en spørsmålsrunde på hans egen hjemmeside.

- Når vi leker med slumreknappen sender vi kroppen en forvirrende beskjed ved at vi noen ganger står opp når vi hører piping, mens vi andre ganger blir liggende i 10 eller 20 minutter lenger.

Les også: Søvn: 2 regler for å våkne om morgenen

Ariely anbefaler derfor å alltid ha én alarm og stå opp når den går.

- Generelt klarer kroppen vår seg bedre når de blir vant til en klar regel, som for eksempel å stå opp med én gang alarmen ringer.

Tidligere har forskere advart mot å slumre fordi man faller inn i en dypere søvn mellom slumringen. Ariely mener derimot at søvnen mellom alarmene ikke er god i det hele tatt.

Les også: 5 tips for lettere å klare stå opp om morgenen

Les også: 10 «life-hacks» som vil gjøre livet utrolig mye lettere

Har du sett disse videoene?

HTML EMBED
embedNAvideo("loCw5jUQAdQ47tR_eane9g", false)
HTML EMBED
embedNAvideo("cBqcP8VnQj2Z1cNJin5fuA", false)
HTML EMBED
embedNAvideo("21oCCjf80wdkWwjLFPtv3A", false)
HTML EMBED
embedNAvideo("iLQOrBzE_cgx1iArDUhlIw", false)