Vi har kommet godt inn i senhøsten og vinteren nærmer seg, men det betyr ikke at vi slutter å gå på byen. Julebordsesongen har så smått startet, så det er nok av muligheter for å kle seg pent for et festlig lag. Og da er det er ikke uvanlig å se kvinner i korte kjoler eller skjørt, selv om gradestokken er blå.

Nå viser en studie at kvinner nødvendigvis ikke fryser, selv om kjolen er kort og skuldrene er bare.

Les også: Studie: Røyk så mye du vil frem til du fyller 45 – liten økning i kreftrisiko

Studien, som publisert i British Journal of Social Psychology, har funnet ut at kvinner som føler seg «hotte» eller objektiverer seg selv i stor grad, rett og slett ikke føler kulde. Det skriver den britiske avisen Independent.

- Ser du hot ut, fryser du ikke

En av forfatterne bak studiet, Roxanne Felig, forklarte nylig på TikTok-siden sin at «ser du hot ut, så fryser du ikke». Hun avslørte også at trangen til å forske vitenskapelig på dette kom etter at rapstjernen Cardi B' uttalte følgende i 2014, løst oversatt, «et ludder fryser aldri».

Les også: Silje Nordnes kommer med oppfordring til seerne før «Maskorama»-premieren

- Når kvinner er høyt fokusert på hvordan de ser ut for alle andre, så vil det redusere mengden av kognitive ressurser som de har tilgjengelig for å vurdere deres indre tilstand. Så, når kvinner er i en tilstand av objektivisering, er de mindre klar over hvor sultne de er og hvordan pulsen er. De er rett og slett i mindre grad i stand til å kjenne igjen sin indre tilstand, forklarer Felig, ifølge Independent.

Slik testet de teorien

Felig opplyser også hvordan de testet teorien sin. Hun og de andre forfatterne bak studiet sto utenfor nattklubber i temperaturer ned mot fire grader, og spurte kvinner om å rangere hvor «hotte» og selv-objektiviserende de følte seg og hvor kalde de følte seg.

Les også: Ekspert om julebordsesongen: – Definitivt en risikoperiode

Kvinnene ble også spurt om hvor fulle de følte seg, og hvor mange drinker de hadde hatt i løpet av kvelden. Etter dette tok de anonyme bilder av kvinnene, som senere ble sjekket for graden av hudeksponering.

- Vår hypotese fikk støtte. Kvinner med lav grad av selv-objektivisering viste et positivt og intuitivt forhold mellom hudeksponering og egne oppfatninger om å fryse, men kvinner med en høy bevissthet på eget utseende ikke følte seg kalde, selv med mindre klær på kroppen, forteller Felig, gjengitt av Independent.