«Mesternes mester» har helt siden 2009 samlet tidligere idrettshelter til en årlig konkurranse med nye og spennende utfordringer, og opp gjennom årene har flere store navn medvirket i programmet - som nå er inne i den 13. sesongen.

Les også: «Mesternes mester»-villaens elleville historie

I sesong 13 har blant andre den tidligere håndballstjernen Anja Hammerseng-Edin (39) imponert seerne med en rekke imponerende prestasjoner, men det var aldri en selvfølge at hun takket ja til å delta. Til Nettavisen forteller nemlig 39-åringen at hun måtte vurdere «Mesternes»-tilbudet grundig.

Dette fordi hun i de senere årene har trukket seg litt tilbake.

– Jeg gikk noen runder, skal jeg være ærlig, sier den tidligere håndballstjernen åpenhjertig til Nettavisen.

– Har vært lenge ute av mediesirkuset

Etter at hun la opp som håndballspiller tilbake i 2017, trakk nemlig Hammerseng-Edin seg litt tilbake, og hun har ikke vært like synlig i offentligheten de senere årene som hun var den gangen hun var aktiv på det norske håndballandslaget.

Så da forespørselen fra NRK og «Mesternes mester» kom, måtte hun vurdere om hun ville ta steget ut igjen.

– For det første er det en kjempestor ære å bli spurt, og det gjør at man blir veldig dratt mot ja. Men så har jeg også vært veldig lenge ute av mediesirkuset, egentlig. Både sosiale medier og medier generelt, forteller 39-åringen og legger til:

– Så jeg følte jeg måtte ha et tydelig hvorfor.

Les også: Oppsøkte profesjonell hjelp før «Mesternes mester»-deltakelsen: – Det ville vært et livsfarlig prosjekt

For selv om Hammerseng-Edin var takknemlig for å bli spurt, måtte hun takke ja fordi hun ville. Hun måtte finne en mening med det, og tenkte lenge før hun omsider takket ja.

– Det er så mye som følger med deltakelsen, og det måtte jeg være klar for, forteller hun til Nettavisen.

Videre forklarer hun hvorfor hun trakk seg litt tilbake:

– Jeg har hatt en veldig sånn respekt for det å legge opp. Jeg tok meg en time-out for å skape en klarhet i hva jeg vil, og ville ikke takke ja bare for å holde meg aktuell, forteller hun.

– Jeg ville virkelig finne den roen, klarheten og meningen på egen hånd, og trengte nok den pausen for å gjøre det.

Viktig læring for barna

Anja Hammerseng-Edin takket omsider ja, og fulgte dermed i fotsporene til kona, Gro Hammerseng-Edin (41).

I 2018 ble nemlig kona historisk da hun ble den første kvinnelige vinneren av NRK-serien. Hun er til nå også den eneste, og overfor Nettavisen legger ikke Anja Hammerseng-Edin skjul på at konas prestasjoner var en stor inspirasjon:

– Det som er gøy med at Gro vant sin sesong, er at det er mulig å virkelig la seg inspirere. Ikke nødvendigvis av seieren, men av måten hun går inn i alt hun gjør med alt hun har. Og det lot jeg meg inspirere av allerede da jeg takket ja.

39-åringen nådde ikke like langt i konkurransen som kona, men da hun røk ut var hun tydelig på at det ikke gjorde henne noe fordi hun visste at hun hadde gjort alt hun kunne.

I ettertid har det at Anja Hammerseng-Edin ikke vant konkurransen også vist seg å være positivt på hjemmebane.

Les også: «Mesternes mester»-Madeléne (26) trodde hun hadde astma, så kom kontrabeskjeden

Håndballparet har nemlig funnet en måte å lære sine to sønner, Mio og Leo, en viktig lekse om livet gjennom «Mesternes mester». For man trenger ikke alltid å vinne alt.

– Når det ble som det ble, så tror jeg det er lurt av oss to å snakke om at det kan være ganske fint for ungene. For når det først ble sånn så er det veldig fint å se at mamma også taper. Du gir alt og prøver det beste du kan, og noen ganger vinner du, mens andre ganger vinner du ikke, forklarer hun.

– Og det å erfare at vi også står i det, og se at vi står i det, det tror jeg er lurt. Det å påpeke at det er verdt det likevel.

God støtte hjemmefra

Det var i 2010 det ble offentlig kjent at Gro og Anja Hammerseng-Edin hadde funnet lykken med hverandre utenfor håndballbanen, og i årene etter har de både etablert familie og gått videre til et liv der håndballen er lagt til side.

Anja Hammerseng-Edin er daglig leder og gründer av verdens første treningssenter for mental trening, Fearless Heart, og er lidenskapelig opptatt av å få mennesker til å prestere sitt beste. Dette er hun også opptatt av for egen del, noe hun tror bidro til at det ble lettere å reise fra familien over en liten periode for å kunne delta i «Mesternes mester».

– I og med at jeg trener mye på fokus, så er det veldig lett så lenge jeg vet at det er 100 prosent støtte og kjærlighet hjemmefra. Da er det veldig lett for meg å være til stede i de øyeblikkene jeg går inn i, forteller Anja Hammerseng-Edin.

Videre legger hun til at hun av samme grunn ikke savnet livet hjemme mens hun var bortreist.

– For hvis man savner noe så betyr det at man egentlig vil være et annet sted. Men jeg hadde jo tatt det valget om at det var der jeg ville være, sier hun – og forklarer ytterligere:

– I stedet for savn så kjenner jeg nok på en takknemlighet og glede når jeg ringer dem. For jeg ringer jo Gro og ungene hele tiden, hver morgen og kveld og midt på dagen i pausene. Men det å gå rundt og savne eller føle på skyld eller skam for ikke å være der, det tror jeg ikke hadde funka. Man må heller forsterke den takknemligheten og kjærligheten for at man får gjøre det man vil gjøre, påpeker håndballstjernen.

Hammerseng-Edin legger imidlertid ikke skjul på at det var godt å se kona og sønnene da hun omsider kom hjem.

– Da sto jeg og holdt rundt gutta kjempelenge. Det var veldig fint å oppleve den kjærligheten til dem alle igjen.