I dokumentarserien «Märtha» på TV 2 får tv-seerne et unikt innblikk i prinsesse Märtha Louises (49) hverdag.

Prinsessen har nemlig sluppet tv-kameraene helt inn, og seerne får bli med hjem, på jobb, i stallen og rundt om på alt det hun ellers gjør. I tillegg deler 49-åringen flere tanker og historier underveis, og i onsdagens episode handler det mye om rollen hun ble født inn i som kongeparets eldste barn.

Les også: Bildene av «Charter-Svein» fikk «Charter-Hilde» til å rase: – Nå skiller vi lag

Da Märtha Louise ble født i 1971 var det kun menn som kunne arve tronen i Norge, og i programmet legger hun ikke skjul på at hun har tenkt mye på det at hun ble født «feil».

– Jeg var jo feil da jeg ble født. Det var jo krise i landet fordi jeg var jente. Og det tror jeg har preget meg litt, faktisk. Altså at jeg er feil, forteller hun i onsdagens episode av «Märtha».

Kunne blitt kronprinsesse

Märtha Louise ble storesøster i 1973, og da kong Harald ble konge i 1991 var det lillebroren som ble kronprins. Dette til tross for at grunnloven hadde blitt endret i 1990, der kvinner og menn ble likestilt i arverekken til den norske tronen.

I programmet forteller prinsessen at det var samtaler om at hun skulle bli kronprinsesse, men at de som familie til slutt kom frem til at det var Haakon (47) som skulle bli kronprins.

Les også: Kongelige bryllup går ikke alltid knirkefritt for seg. Her er de største skandalene

Selv var hun fornøyd med dette utfallet, da hun aldri ønsket å være dronning i utgangspunktet.

Som følge av dette fikk hun også mer frihet til å gjøre det hun selv ville. I 2002 valgte prinsesse Märtha Louise å gi fra seg apanasjen for å heller tjene sine egne penger. Da ble hun selvstendig næringsdrivende, og siden har hun betalt skatt.

Ga fra seg apanasjen

I programmet forteller hun at hun ganske tidlig skjønte at hun ville gå sin egen vei.

– Du har alltid et valg med å følge den veien du føler du skal gå og tørre å stå opp og ta de kampene som kommer, eller å gi etter og leve opp til hva andre vil at du skal gjøre, sier hun.

– Og det valget tror jeg at jeg tok ganske tidlig, at det er ikke min vei å gå, legger prinsessen til.

Les også: Märtha ­Louise planlegger å flytte til USA

Prinsessen forteller også om bakgrunnen for valget om å gi fra seg apanasjen fra staten.

– Jeg var ved en korsvei hvor jeg fikk apanasje et par år, og fikk da 160.000 i året. Men det kan jeg ikke leve av. Må jeg da gifte meg med en rik mann og fortsette å få det fra staten, eller må jeg si fra meg de pengene jeg får fra staten og da gå ut og tjene mine egne penger, forteller hun i programmet.

Videre legger hun til at det kjentes godt, ettersom hun følte at hun ikke hadde bidratt så mye i samfunnet.

Har måttet tåle kritikk

At prinsessen har valgt å gå sin egen vei har imidlertid ikke bare gått helt knirkefritt for seg.

I 2007 lanserte hun selvutviklingskonseptet Soulspring, bedre kjent som «Engleskolen». Dette fikk hun både ros og ris for, og enkelte mente blant annet at 49-åringens engasjement påvirket Kongehusets omdømme negativt.

Dette stoppet imidlertid ikke Märtha Louise, som i tolv år drev Soulspring før det ble kroken på døra i 2019.

Etter dette har prinsessen reist rundt på foredragsturneer, blant annet sammen med kjæresten Durek Verrett (46), i tillegg til at hun sammen med Geir Kamsvåg har startet opp Hest 360 – som beskrives som en «hub» innen hestesport.

Märtha Louise fikk for øvrig også kritikk for foredragene hun reiste rundt med, da spesielt fordi prinsessetittelen hennes ble brukt i markedsføringen. Dette førte til at hun i et innlegg på Instagram i august 2019 gikk ut og sa at hun ikke skulle bruke tittelen i kommersiell sammenheng i fremtiden.