Jon Øigarden (51) er for tiden aktuell i den tredje og siste sesongen av NRK-suksessen «Exit». Han er en av landets mest kjente skuespillere, og har en bred og lang erfaring både på teaterscenen og foran kameraet.

Men det kanskje ikke alle er kjent med er at Øigarden har diagnosen Tourettes syndrom. En tilstand han sjelden prater om.

Les også: Ekstreme tall for siste sesong av «Exit»

Skuespilleren fikk diagnosen i ung alder, men han er takknemlig for at han ikke er like hardt rammet som mange andre.

– Jeg har kommet fram til at dette er noe jeg kan bruke til min fordel, sier Øigarden til Nettavisen.

– Jeg er den jeg er

Skuespilleren forteller at han har lært seg å venne seg til diagnosen gjennom årene, som han er berørt av i en mild grad.

De som har Tourettes syndrom preges av tics som ofte er ufrivillige bevegelser og lyder. Vanlige tics er blunking, hodebevegelser eller harking og kremting. Ifølge Helse-Norge er det en prosent av barn og unge som rammes av diagnosen, mens 0,5 prosent voksne får diagnosen.

Ifølge Øigarden er ikke Tourettes er et stort problem for han i hverdagen, og etter flere år med diagnosen har han klart å skifte tankesettet sitt.

– Jeg har jo en liten grad av det i forhold til de som virkelig har et problem med det. Så jeg har snudd det om til at det er noe positivt.

Som nevnt har skuespilleren oppdaget at han kan bruke Tourettes syndrom til sin fordel, spesielt i jobbsammenheng. På spørsmål om diagnosen påvirker skuespilleryrket negativt svarer han:

– Jeg er den jeg er, jeg kan vel ikke annet enn å svare ja på det.

Ble ertet på skolen

Selv om det er sjelden at Øigarden i det hele tatt snakker noe særlig om diagnosen, har det aldri vært en bevisst avgjørelse å unngå samtaleemnet.

– Nei, det er ikke noe som er skjult bevisst. Det er vel noe som har blitt plukket opp, og så har jeg snakket litt om det, sier «Exit»-skuespilleren til Nettavisen.

Men i 2021 åpnet han derimot opp om diagnosen i podkasten til Per Valebrokk og Petter Stordalen, «Stormkast med Valebrokk & Stordalen».

Les også: Skuespilleren brøt sammen på TV: Måtte få hjelp til å takle kameraene

I podkastepisoden fortalte han om hvordan det var å takle diagnosen som barn på skolen, og ifølge 51-åringen ble han ertet og fikk kallenavnet «blue knees» fordi et av hans tics var å konstant slå knærne mot hverandre.

– Jeg kunne ikke la vær. Jeg kunne stoppe opp, men jeg måtte også gjøre det, sa Øigarden i podkastepisoden.

Han forklarte videre at ticsene oppstår fordi han får signaler fra hjernen som ber han om å gjøre visse ting. Det gir han en indre ro hver gang han gjør som hjernen gir beskjed om.

Som nevnt har skuespilleren klart å bruke diagnosen til sin fordel, og han kunne ikke vært foruten alt som følger med tilstanden:

– Jeg er egentlig takknemlig for at jeg har det. Jeg kunne ikke vært foruten disse små ticsene og uvanene, sa Øigarden i podkasten.