Dette er en kommentar. Det er skribentens holdning som kommer til uttrykk.

Hesten har vært viktig for oss mennesker i årtusener. Både som fremkomstmiddel, i jord- og skogbruk, krigføring med mer.

Hestens høver tilsvarer menneskets negl, og består i likhet med våre negler hovedsakelig av en type proteiner som heter keratin. Høvene vokser hele hestens liv. Dette er nødvendig siden høvene utsettes for kontinuerlig slitasje hos hester som lever naturlige liv (går uten sko). Hovedgrunnen til at hester blir skodd, er at måten vi holder og bruker hester på, fører til at høvene slites mer enn de ville gjort dersom hesten levde et såkalt naturlig liv.

Her kan du lese flere innlegg av Aja Nafstad.

Underlag

Ville hester går mer på steppelandskap med jord og gress. Hester som blir ridd går gjerne mer på sand, grus og asfalt som sliter betydelig mer på høvene. Uten sko vil hester som går på slikt underlag lett slite ned sålen i høvene og bli sårbente slik at det er vondt å gå. Hester som kun går på beite, for eksempel avlshopper, føll og unghester, kan som regel med fordel gå uten sko.

Trening

Når vi trener hesten utsetter vi høvene for unormal slitasje. Både på grunn av underlag som nevnt, men også fordi hesten må bære mer vekt og bevege seg annerledes enn den ellers ville gjort.

Dårlige høver

På samme måte som vi mennesker kan ha tørre negler som knekker lett, kan hester også ha såkalt dårlige høver. Hos noen hester vokser høvene sakte. Hos andre kan de være tørre og lett få sprekker. Sko er med på å beskytte hoven.

Les også: Derfor slikker hunden din deg i ansiktet

Korrigere skjevheter

Korrekt beskjæring av høver og skoing er avgjørende for å rette opp eventuelle skjevheter i hestens ben. Dette vil igjen forebygge feilbelastninger. Særlig hos unge hester er det viktig å jevnlig kontrollere høvene og benstillingen.

Les også: Derfor liker ikke katter vann

Sykdommer

Det finnes flere sykdommer hos hest der skoing er en viktig del av behandlingen. Et godt eksempel er forfangenhet.

Dette er en lidelse der hovbenet løsner fra hovveggen og vrir seg. Med riktig skoing kan man klare å stoppe prosessen.