Realitystjernen Kim Kardashian (41) skapte overskrifter da hun i begynnelsen av mai entret den røde løperen i anledning Met-gallaen ikledd en svært eksklusiv glitterkjole.

Les også: Dette er de største skandalene fra Met-gallaen

Kjolen 41-åringen bar var nemlig ikke hvilken som helst kjole. Det var den samme kjolen som Marilyn Monroe hadde på seg da hun sang bursdagssangen for president John F. Kennedy i mai i 1962. Tre måneder senere gikk Monroe bort.

Kardashian har tidligere uttalt at hun gikk ned sju kilo for å passe inn i kjolen, noe som skapte mye reaksjoner. Nå reagerer også Bob Mackie (82) – som er mannen bak kjolen.

– Den ble designet for henne

Det var Mackie som i sin tid tegnet den kjolen da han tidlig i karrieren var assistent for designer Jean Louis.

Han reagerer kraftig på at Kardashian fikk bruke den originale kjolen, som ellers står utstilt i et museum i Florida.

– Det skulle aldri ha skjedd, sier designeren klart og tydelig til Entertainment Weekly før han legger til:

– Marilyn var en gudinne. Den ble laget for henne. Den ble designet for henne. Ingen andre burde blitt sett i den kjolen.

Les også: Cezinando tilstår luksustyveri

Mackie er også bekymret for at Kardashians bruk av kjolen kan ha skadet den rent fysisk – samt dens strukturelle integritet. Det er det flere andre som har uttrykt bekymring for tidligere, blant andre Dr. Justine Young, som er professor innen motehistorie ved the Fashion Institute of Technology.

Hun har overfor People beskrevet Kim Kardashians bruk av kjolen som «uansvarlig og unødvendig»:

– Hun kunne bestilt en kopi som var identisk med originalen. Et slikt ikonisk stykke amerikansk historie bør ikke risikere skade bare for en «ego-boost» og fotomulighet.

Svarer på kritikken

Scott Fortner, som er både Marilyn Monroe-ekspert og samler, legger ikke skjul på at kjolen må ha blitt skadet etter Kim Kardashians bruk fordi den var spesialtilpasset Monroe.

– Kjolen passet Marilyn perfekt. På hvem som helst andre ville den ikke passet perfekt. I dette tilfellet er Kims mål noe annerledes enn Marilyns, så det er logisk å anta at stoffet og sømmene er påvirket, forteller Fortner til People, og legger til at glitterkjolen også er 60 år gammel og dermed litt skjør.

Fortner var for øvrig til stede da kjolen ble auksjonert bort til hele 4,8 millioner dollar i 2016.

Kjolen er som nevnt til vanlig å finne på et museum i Florida, nærmere bestemt på Ripley's Believe It or Not! i Orlando. Og det var ikke bare enkelt for henne å få lov til å bruke originalkjolen. Ifølge The Hollywood Reporter fikk hun i første omgang beskjed om at hun kunne bruke en identisk kopi, men etter flere møter fikk hun omsider lov til å bruke originalen. Hun måtte imidlertid følge en rekke regler.

Blant annet var det strengt forbud å tilpasse kjolen til Kardashian på noe som helst vis, og hun fikk kun lov til å ha på seg kjolen da hun ble fotografert på den røde løperen.

Les også: Disse skal være med på «Mesternes mester»

Overfor The Hollywood Reporter kan Ripley's-sjef John Corcoran fortelle at de fikk flere klager etter at Kim Kardashian brukte kjolen, nettopp på grunn av det både Mackie og Young har påpekt. Han mener derimot at de tok alle forhåndsregler og sikret at alt gikk smertefritt for seg.

– Prioriteten vår var alltid å beskytte kjolens integritet. Men vi så også på dette som en mulighet til å nå en yngre generasjon og dele et historisk moteøyeblikk, sier han, og forsikrer om at de hadde representanter fra museet til stede under hele Met-seansen for å sikre at alt gikk riktig for seg.