LOS ANGELES (Nettavisen): Det er ikke bare Renate Reinsve og resten av gjengen bak «Verdens verste menneske» som skal hylles under Oscar-uken i Los Angeles.

I de norske nattetimer tilhørte torsdagskvelden i Los Angeles nemlig Liv Ullmann. Hun ble hedret med en mottakelse ved Norsk Filminstitutts mye omtalte leieobjekt - luksusvillaen i fotenden av Hollywood Hills, finansiert av norske skattepenger.

Les også: Betaler 104.000 kroner per dag for luksusvilla i Hollywood: «Helt nødvendig opplegg»

I forkant av arrangementet mottok norsk presse en klar beskjed fra NFI som satte tøyler for dekningen. Der ble de informert om at arrangementet nå hadde følgende restriksjoner:

• Totalt fotoforbud inne i villaen

• Fotoforbud av gjester som ankommer eller forlater villaen, ute og inne

• Pressen måtte legge igjen utstyr som kameraer og mikrofoner i en ubevoktet garasje i tilknytning til villaen

Unntaket var en kort fotoseanse med Liv Ullmann i det hun ankom arrangementet, men også her var det viktig at pressen ikke fotograferte andre personer som ikke hadde samtykket på forhånd til å la seg avbilde.

Ga seg selv og én aktør unntak

Vel inne i luksusvillaen ble gjester såvel som presse møtt med en rekke lapper hengende rundt omkring i lokalet.

Disse gjorde det klart at gjestene ved sin tilstedeværelse i huset ga sitt samtykke til å bli avfotografert, filmet og gjort lydopptak av.

Les også: Oscar-aktuelle Renate Reinsve deler historien bak det virale bildet

Dette var til et kameracrew som følger Ullmann, samt NFIs egne folk på foto og video. Over e-post fikk det norske pressekorpset beskjed om at NFIs fotografer vil filme og ta bilder under arrangementet, og at pressen kan bruke dette materialet mot kreditering.

Pressen fikk dermed lov til å delta på festen, men ikke utføre deler av jobben de har reist til Los Angeles for å gjøre.

Vil ikke kommentere

Det er kommunikassjonsjef i Norsk Filminstitutt, Edda Falk, som sendte ut mailen med restriksjonene, noen timer i forkant av det lenge planlagte arrangementet.

Nettavisen ba Falk om en kommentar til forbudet, men hun ønsket imidlertid ikke å kommentere noe rundt fotoforbudet.

Blant spørsmålene Nettavisen ønsket svar på var hvorfor det er igangsatt et forbud mot fotografering, når gjestene ved å møte opp samtykker til å la seg fotografere og hvorfor NFI og én aktør får eksklusiv tilgang på arrangementet.

Les også: Liv Ullmann får Æres-Oscar: – Egentlig veldig forbausende

Det norske pressekorpset teller 13 ulike medier totalt.

Ullmann-arrangementet er ett av flere arrangementer i luksusvillaen Stanley House gjennom Oscar-uken:

Onsdag kveld var det mingling med «Verdens verste menneske»-aktørene, med spesielt inviterte og pressen til stede. Her var det ikke mulighet for intervjuer etter beskjed fra NFI, men det var derimot ingen beskjed om at det ikke var lov til å fotografere inne i villaen.

Torsdag morgen var det duket for pressetreff for «Verdens verste menneske», men senere samme dag var altså tonen en annen - og kameraene måtte ufrivillig pakkes bort.