Gå til sidens hovedinnhold

Det svir, og penis blir rød-prikkete med hvitt belegg

Har du spørsmål, problemer eller utfordringer rundt temaet seksualitet? Send epost til: sexologensvarer@gmail.com

Spørsmål

Hei.

Jeg og kjæresten min har god og deilig sex:). Og iblant så onanerer jeg litt og. Men i det siste så blir forhuden min trang med svie, penis blir hoven, er massa vit på forhuden/nede på ollonet, og så er det røde punkter litt her og der på ollonet.

Det går over etterhvert, men av og til blir det sånn igjen. Hva bør jeg gjøre foruten at kontakte legen kanskje? Hilsen Mann

Svar

Hei, og takk for spørsmål fra deg.

Så flott at du har funnet en du har god og deilig sex med! Og kjedelig at du opplever plager...

I utgangspunktet råder jeg alle som opplever gjentatte plager eller plager som vedvarer over tid, til å oppsøke fastlegen sin for en sjekk. Dette gjelder for så vidt også i ditt tilfelle.

Samtidig beskriver du symptomer som er veldig typiske, og som gjør at jeg likevel skriver noe om hva du eventuelt kan forsøke før du oppsøker fastlegen din.

Du beskriver nemlig noe som høres ut som en vanlig soppinfeksjon – hvitt belegg og røde prikker under/på forhud og på glans, og svie - plager som kommer og går. Sopp kan også gi kløe, sårhet, sprekker..

Ved kraftige plager anbefaler jeg alltid å oppsøke lege for sjekk, før man begynner med egenbehandling, slik at man utelukker andre årsaker. Også om plagene ikke forsvinner etter å ha forsøkt behandling, er fastlegen stedet å gå.

Du skriver ingenting om det er mannlig eller kvinnelig partner du har, men om det er en dame og plagene hos deg kommer etter vaginalt samleie, er det viktig at hun forsøker soppbehandling med stikkpiller og krem som hun får kjøpt reseptfritt på apotek, eller går til sin lege for en sjekk.

Soppinfeksjon regnes ikke som en seksuelt overførbar infeksjon, men når den kvinnelige part har soppinfeksjon i skjeden, vil du fortsette å få plager når dere har sex, så lenge hun ikke behandles.

Det du kan forsøke for egen del, er å kjøpe en krem/salve mot sopp på apoteket. Dette er reseptfrie kremer, og som du smører på glans, forhud (der du har plager), morgen og kveld, og fortsette i minst tre dager etter at plagene er borte. Dersom plagene ikke forsvinner innen en uke, eller kommer tilbake når du avslutter behandlingen (selv om partneren din også blir behandlet), er anbefalingen at du oppsøker fastlegen din.

Ellers er noen generelle råd for å minske faren for soppinfeksjon:

· Ikke overdriv rensligheten av underlivet. Vask én gang om dagen med bare vann er tilstrekkelig for god hygiene.

· Unngå såpe (også intimsåpe!)

· Dersom du ønsker å bruke et produkt når du dusjer, kan du bruke en parfymefri olje, for eksempel babyolje. Et tynt oljelag smører huden og er med på å bevare fuktighet.

· Unngå å bruke svært tettsittende og syntetisk undertøy.

· Vask undertøyet separat på minst 60 grader, og uten tøymykner eller skyllemiddel.

Håper dette er til hjelp for deg.

Ønsker om god bedring - fra ho Siv.

Kommentarer til denne saken