Gjennom Deep Purples mangeårige karriere har bandet levd etter én gylden regel, nemlig å ta avstand fra politiske konflikter og definert seg som et upolitisk band.

Nå ser det ut til at det britiske rockbandet bryter sin tradisjonelle regel. Søndag publiserte bandet et innlegg på Instagram der tar sterk avstand fra den russiske invasjonen av Ukraina.

Bandets bassist, Roger Glover (76), understreker at de ikke er et politisk band og at det var ikke deres intensjon om å skifte fokus fra musikk til politikk. Samtidig beklager bandet for avlyste konserter i Kyiv og Moskva.

Les også: Russlands milliardær-døtre med klar beskjed til Putin

I Instagram-innlegget fordømmer bandmedlemmene grusomhetene Vladimir Putin utsetter uskyldige menn, kvinner og barn for i Ukraina.

– Det som skjer nå er kriminelt og bør behandles som kriminelle handlinger. Jeg håper invasjonen av Putins hær mot Ukraina vil lede til hans ultimate undergang, skriver bandets trommis, Ian Paice (73).

For 20 år siden holdt rockebandet konsert i Ukrainas nest største by, Kharkiv. Keyboardisten Don Airey (73) minnes opplevelsen som fant sted på frihetstorget, som nå i dag nærmest er tilintetgjort av russiske missiler.

Bandet er tydelige på at de ikke støtter Putins invasjon. Ifølge Airey skal han blant annet ha kontaktet Russlands tidligere president for å sende tilbake en autograf Airey mottok under et besøk i St. Petersburg i 2011.

Årsaken for at rockebandet omsider bryter stillheten er ifølge vokalist Ian Gillian (76) krystallklar:

– Hvis vi aldri får se våre russiske venner igjen ved å snakke ut er det selvfølgelig et stort tap, men det er ingenting i forhold til å aldri kunne se våre ukrainske venner igjen som blir drept for å tilfredsstille de psykopatiske ambisjonene til den russiske lederen.

Når ut til sine ukrainske fans

Deep Purple er ikke det eneste bandet som tar et politisk ståsted på sosiale medier. Det tyske metallbandet Rammstein tar også til Instagram for å uttrykke sin støtte til Ukraina, og motsetter seg angrepene som utføres av den russiske regjeringen.

– Fremfor alt i dette øyeblikket føler vi særlig sorg over lidelsene til det ukrainske folket, skriver bandet på Instagram.

Les også: Dette er Putins «ukjente» døtre

Den publiserte teksten på bandets Instagram-konto er også skrevet på russisk og ukrainsk, for å trolig forsikre seg om at budskapet kommer tydelig frem. Innlegget har på kort tid høstet mange kommentarer fra ukrainske brukere.

Videre forteller Rammstein at alle bandmedlemmene har hver sine erfaringer fra både Russland og Ukraina. Hvert medlem av bandet har enten venner, kollegaer, partnere og fans i begge land.

– Vi erkjenner desperasjonen som mange russiske fans kan føle når de står overfor handlingene til myndighetene deres, og vi ønsker å huske menneskeheten som deles av både russiske og ukrainske borgere, avslutter uttalelsen til metallbandet.

– Stå i solidaritet

KISS sin ikoniske bassist Gene Simmons (72) har også uttalt sin motstand mot krigen i Ukraina. I et intervju med TMZ kommer Simmons med et tydelig budskap til artister verden over:

– Stå i solidaritet, ikke spill i Russland!

Til TMZ forteller Simmons at nå som det skjer viktigere ting i verden bør det prioriteres fremfor rockekonserter. Han mener at alle band bør følge etter KISS sitt eksempel og utsette sine turneer i Russland.

Ved å ignorere krigshandlingene i Ukraina og fortsette konserter i Russland som planlagt, har KISS-bassisten også en tydelig beskjed.

Les også: Gigi Hadid donerer månedslønnen sin: – Uskyldige liv betaler for krig

– Hvis amerikanske band setter opp show for det russiske folket vil det gi en tommel opp til president Putin og hans nåværende angrep.

Helt siden krigen startet har flere artister og band avlyst konserter i Russland, blant annet Imagine Dragons, Gorillaz og Louis Tomlinson.