Er du en av de som tenker at det nesten ikke er noen vits i å løpe hvis du ikke får registrert det med pulsklokka?

Da er du ikke alene. Det florerer av pulsklokker og aktivitetsarmbånd i butikkene, og man blir oppfordret til å måle, registrere og sammenligne hjertefrekvensen din fra én treningsøkt til en annen.

Men hva er det egentlig du måler? Vet du hva du bør se etter når du går gjennom puls-statistikken din for å vite om du faktisk har blitt i bedre form?

Vi har snakket med forsker Kristoffer Toldnes Cumming ved seksjon for fysisk prestasjonsevne ved Norges idrettshøgskole om de mest etablerte mytene rundt kondisjon og fysisk form.

Han avslører at det er mye sant i mytene, men at det samtidig finnes langt enklere måter å måle fysisk form på enn å sammenligne grafer med registrerte hjerteslag fra økt til økt.

Men aller først må vi etablere to ting:

  1. Når vi snakker om fysisk form i denne artikkelen, referer vi til kondisjonsnivå, altså oksygenopptaket ditt (O2-opptak).
  2. Hvis man sier at noen er i «god fysisk form», mener man gjerne at de har et høyt O2-opptak. Mennesker med høyt O2-opptak har et godt trent hjerte som pumper kraftigere (ikke raskere), og har evne til å jobbe med høy intensitet over lang tid.

Makspulsen din er medfødt og sier absolutt ingenting om din fysiske form!

1) Hvis pulsen faller raskt når du tar en pause i treningen, er du i god fysisk form

RIKTIG.

- Hvis man er i god fysisk form så synker hjertefrekvensen raskere når du tar en pustepause, enn det den gjør hos de som er i dårligere form, sier Cumming.

Dette kan man enkelt teste selv på følgende måte:

Stå i ro i ett minutt etter et tungt intervalldrag, og mål hvor mange slag pulsen din faller med i løpet av minuttet. NTNU har utarbeidet en oversikt som viser hvordan du ligger an, gjengitt av iForm:

  • Mindre enn 12 slag: Risikosone. Oppsøk lege.
  • 12-20 slag: Dårlig fysisk form.
  • 20-30 slag: God fysisk form.
  • 30-40 slag: Meget god fysisk form.
  • 40 slag eller mer: På høyde med godt trente idrettsutøvere.

2) Dess lavere hvilepuls du har, dess bedre fysisk form er du i

RIKTIG.

I motsetning til makspulsen, kan hvilepulsen variere etter fysisk form.

Normal hvilepuls ligger mellom 60 og 80 slag per minutt, men det er også relativt vanlig med hvilepuls ned i 40 og opp til 100.

LES OGSÅ: Ekspert: Dette er løpetabbene du bør unngå

Et godt trent hjerte pumper kraftigere, altså sender det mer blod ut i kroppen per slag.

Når kroppen er i hvilemodus, kan et godt trent hjerte altså senke farta og pumpe saktere, mens et dårlig trent hjerte må pumpe raskere for å forsyne kroppen med samme mengde blod.

3) Makspuls sier noe om din fysiske form

FALSK.

- Makspulsen din er medfødt og sier absolutt ingenting om din fysiske form, sier Cumming.

Riktignok kan makspulsen synke med alderen, men det skjer ikke som følge av at du eventuelt får dårligere kondisjon.

4) Hvis du får bedre fysisk form, kan du holde lavere gjennomsnittspuls

RIKTIG - med forbehold.

La oss si at du løper den samme ruta, gjerne på cirka samme tidspunkt og med cirka like mye energi, hver onsdagskveld. Hver uke bruker du cirka 50 minutter på åtte kilometer.

Etter hver økt ser du på gjennomsnittspulsen din, og noterer deg at den ligger på rundt 170 hver gang.

Men plutselig viser gjennomsnittspulsen 165 slag per minutt. Noen uker senere er den nede på 160. Har du da kommet i bedre fysisk form?

- Ja, hvis det er en trend som viser seg over tid, altså ikke bare ulik gjennomsnittspuls fra én dag til en annen, så er det et tegn på at du har fått bedre kondisjon, sier Cumming, men legger til:

- Når det er sagt må vi huske at hjertefrekvensen ikke er den samme hver dag. Du kan ha en dårlig dag og den samme joggeturen kan oppleves tyngre å gjennomføre fra dag til dag. Men som sagt, hvis det er en trend over tid, så er det en indikasjon på at du har kommet i bedre form.

5) Hvis du får bedre fysisk form, greier du å holde høy puls lenger

RIKTIG.

- Hvis det blir stadig lettere for deg å holde for eksempel 170 i puls over relativt lang periode, er det en klar indikasjon på at din fysiske form har blitt bedre, sier Cumming.

Når det er sagt, så trenger man ikke nødvendigvis å måle pulsen for å vite at formen bedres.

- Dette er jo noe man kjenner på selv også. Hvis løperuta du har gjennomført mange ganger plutselig blir mye lettere å komme seg gjennom, så har du fått bedre kondisjon, sier Cumming.

Hjertet pumper kraftigere og forsyner lettere kroppen med blod, og du greier å jobbe med høy intensitet over stadig lengre tid.

6) Hvis du blir raskt tungpustet i oppoverbakke, er det et tegn på dårlig form

RIKTIG.

Blir du veldig raskt tungpustet når du trener, så er det en indikator på at hjertet ditt er lite vant med fysisk anstrengelse. Men det er nok ikke en veldig nøyaktig måte å måle fysisk form på.

- Men hvis vi ser for oss at person A og person B går i samme oppoverbakke i samme tempo, og så blir person A raskere og mer tungpustet enn person B, så er det rimelig å anta at person B er i bedre form, sier Cumming.

7) Den beste måten å teste hvor god form du er i på, er ved å teste ditt maksimale oksygenopptak

RIKTIG - med forbehold.

For spesielt interesserte, altså idrettsutøvere eller de som av andre årsaker har behov for å teste sin fysiske form, kan det være fornuftig å investere i en VO2maks-test. Da måles ditt maksimale oksygenopptak, og man får et klart resultat som viser din fysiske form.

Når det er sagt, så er det relativt dyrt og helt unødvendig for de aller fleste hobbymosjonister.

Og så: Den enkleste metoden

Etter en gjennomgang av totalt syv måter å måle fysisk form på, har vi ennå ikke vært innom den enkleste, mener Cumming.

- Den enkleste måten å finne ut om man har blitt i bedre form på, er ved å gjennomføre en prestasjonstest på egen hånd.

Dette kan du gjøre ved å ta tiden på deg selv når du løper en løype på for eksempel tre kilometer - gjerne lenger også, men ikke kortere. Etter en periode med trening, gjennomfører du løypa på nytt.

- Du må sørge for at du løper under cirka de samme forholdene når det kommer til vær, klær, temperatur, tid på døgnet, samt inntatt mat og drikke. Hvis du har forbedret tiden din, har du økt din fysiske form. Det er den absolutt enkleste måten å teste det på, sier Cumming.

For å kunne fortsette å øke kondisjonen din, er det én ting som er viktig.

- Skal du komme i enda bedre form, må du pushe deg hardere og løpe lengre - eller oftere, avslutter Cumming.