Årets Melodi Grand Prix byr på flere endringer.

Blant annet er det ikke lenger dueller og forhåndskvalifiserte artister, og langt færre delfinaler enn tidligere.

I 2023 er det nemlig bare tre delfinaler, og veien til å bli Norges bidrag til Eurovision i Liverpool blir med det veldig spennende for de medvirkende. I tillegg kan publikum bare gi én stemme – så det blir hardere konkurranse om seieren.

Programmet ledes av Stian «Staysman» Thorbjørnsen og Arianhrod Engebø, og dette er alle artistene som skal delta:

Delfinale 1:

Ulrikke Brandstorp: «Honestly»

Tekst og melodi: Jim Bergsted, Helge Moen, Ben Adams, Ulrikke Brandstorp, Joshua Oliver og Christoffer Gunnestad

Brandstorp vant MGP i 2020, men fikk aldri deltatt i Eurovision grunnet pandemien. Det la hun aldri skjul på at var trist, og hun valgte å utebli året etter. Nå er hun tilbake.

– Her er det bare å brette opp ermene og jobbe på, sier hun under presentasjonen av årets artister.

Eirik Næss: «Wave»

Tekst og melodi: Viktor Ljungqvist, Amalie Olsen og Eirik Næss

Eirik Næss er både artist og låtskriver fra Larvik som har erfaring med alt fra rock til julemusikk. Næss flyttet til London etter videregående hvor han var bosatt i syv år. Her brukte han mye av tiden sin på musikk. I ettertid har artisten flyttet til Oslo hvor han har spilt i en rekke band.

Kate Gulbrandsen: «Tårer i paradis»

Tekst og melodi: Kjetil Mørland og Kate Gulbrandsen

Gulbrandsen gjør i likhet med Brandstorp MGP-comeback. Hun vant konkurransen i 1987 med låten «Mitt liv».

Hun har de siste årene vært å se i en rekke TV-programmer som «Beat på Beat», «Stjernekamp» og «Allsang på grensen».

Rasmus Thall: «Tresko»

Tekst og melodi: Rasmus Simon Vedvik Thallaug, Farida Louise Bolseth Benounis og Robin Alexander Vedvik Helmersen

Rasmus Thallhaug (29), kjent under artistnavnet Rasmus Thall, fra Tønsberg er både låtskriver og produsent. I 2022 var Thall å se på MGP med låten «Dangerous» sammen med kjæresten hans Farida, den gangen som pianist. Denne gangen skal han selv opptre.

Alessandra Mele: «Queen of Kings»

Tekst og melodi: Henning Olerud, Stanley Ferdinandez, Alessandra Mele og Linda Dale

Alessandra Mele (20) er en norsk-italiensk artist og låtskriver. Mele har store deler av livet vært bosatt i Italia, men etter videregående tok hun beslutningen om å flyttee til Norge. I dag studerer hun ved musikkhøyskolen LIMPI.

Dette er imidlertid ikke første gang artisten deltar i en sangkonkurranse. Mele har nemlig deltatt i musikkonkurransen «The Voice» da hun var 19 år gammel.

Byron Williams Jr & Jowst: «Freaky For The Weekend»

Tekst og melodi: Byron Williams Jr og Joachim With Steen

Byron Williams ble først kjent for det norske folk da han deltok i «The Voice» i fjor. Selv er han fra Miami i Florida. Joakim With Steen, kjent under artistnavnet Jowst, vant MGP i 2017 med låten «Grab The Moment». Nå har de to artistene gått sammen og laget festlåten «Freaky for the Weekend».

Umami Tsunami: «Geronimo»

Tekst og melodi: Torgeir Ryssevik, Carl-Henrik Wahl, Bjørn Olav Edvardsen, Sindre Timberlid Jenssen, Lasse Midtsian Nymann og Kristian Lund.

Kyle Alessandro, Kristian Haugstøyl og Magnus Winjum er 16, 20 og 17 år gamle, og blir med det årets yngste deltakere.

– Det kommer til å bli mye power og mye farger, og det kommer til å smelle godt, sier de om bidraget sitt.

Delfinale 2:

Sandra Lyng: «Drøm d bort»

Tekst og melodi: Sandra Lyng, Erlend Torheim, Ferdinann West og Kristina Blakli

Lyng feirer i år 20 år som artist, men har aldri vært med i Melodi Grand Prix. I anledning jubileet debuterer hun nå i musikkonkurransen, og det gleder hun seg til.

– Det er så stort, jeg kjenner at hjertet dunker så mye, sier hun om egen deltakelse.

Jone: «Ekko Inni Meg»

Tekst og melodi: Morten Franck, Christopher Colin Archer, Christine Ekeberg, Audun Agnar Guldbrandsen og Jonas Nes Steinset

Jone, også kjent som Jonas Nes Steinset fra Lier, har de siste årene spesialisert seg på allsang og fengende musikk. Artisten har gitt ut låter som «Et sted på Montebello», «Jag gillar dig» og «Livet på bøgda». I 2021 ble Steinset Spellemann-nominert i kategorien festmusikk og mottok gulltrofé for låten «Eventyr». Det er imidlertid første gang unggutten deltar i Melodi Grand Prix.

Swing’ it: «Prohibition»

Tekst og melodi: Martin Jarl Velsin, Jonah Charles Hitchens, Vebjørn Mamen og Sam Peter Norris

Bandet Swing’ it har siden 2014 spilt konserter Norge rundt. Det hele begynte i Tønsberg, men bandet har gjennom årene spilt flere konsertert også i Europa og USA. Bandet består av Martin Jarl Velsin, Leif Peter Vilhelm Grahn, Edvard Bondi Knowles, Jan Ivar Ekroll, Vebjørn Mamen, Håvard Mathisen Tanner og Håkon Kvam.

I 2018 kom bandet med konseptet «prohibition», et show som inneholder 1920-talls dans, burlesque og cabaret og musikk der publikum kler seg opp i Gatsby-stil.

Ella: «Waist»

Tekst og melodi: Raphaela Antônia Souza Silva, Timothy John Adam Gosden, Tristan Henry og Isabell Røren Hannevig

Raphaela Antônia Souza Silva er opprinnelig i fra Brasil, men flyttet til Norge i en alder av 12 år. I 2022 kom hun ut med sin første låt «Criminal» under artistnavnet Ella. Senere har låten blitt brukt som soundtracket i den brasilianske filmen «Me Tira da Mira».

Alejandro Fuentes: «Fuego»

Tekst og melodi: Alejandro Fuentes, Nermin Harambasic, Chris Young og Mateo Camargo

Alejandro Javiero Fuentes, kjent under artistnavnet Alejandro Fuentes, er en musiker og låtskriver fra Kristiansand. Fuentes deltok i TV2s talentkonkurransen «Idol» i 2005, hvor han endte på en tredjeplass. Etter talentkonkurransen fikk artisten sitt store gjennombrudd og slapp flere kjente låter som «Stars» og «Sail Away».

Han har også vært med i musikkgruppen «De nye gitarkameratene» som består av Kurt Nilsen, Espen Lind og Askil Holm. Gruppen har blant annet gitt ut deres versjon av låten «Halleluja», som ble kåret til årets hit under Spellemannprisen 2006.

Bjørn Olav Edvardsen: «Turn Off My Heart»

Tekst og melodi: Bjørn Olav Edvardsen, Christian Ingebrigtsen og Henrik Thala

Bjørn Olav Edvardsen er både artist, skuespiller og låtskriver. Edvardsen er bosatt i Nord-Odal, og fikk sitt store gjennombrudd da han var finalist i «Idol» i 2005. Han har siden den gang stått på scenen flere ganger, samt vært å se i musikkonkurransen «The Voice». Det er imidlertid første gang artisten er med i MGP.

Elsie Bay: «Love You in a Dream»

Tekst og melodi: Elsa Søllesvik, Andreas Stone Johansson og Tom Oehler

Elsa Søllevik er en ung artist og låtskriver som går under artistnavnet Elsie Bay. Søllevik har gjennom årene vært med i duoen Elsa og Emilie og gitt lyd til den populære TV-serien «Skam». I år skal hun fremføre låten «Love You in a Dream», i tillegg til at hun er låtskriver på Eline Thorps sin låt «Not Meant to Be».

Delfinale 3:

Skrellex: «Love Again»

Tekst og melodi: Kai Thomas Ryen Larsen, Michael James Down, Will Taylor, Primoz Poglajen og Jonas Gladnikoff

Kai Thoms Larsen (35) er kjent fra å å jobbe som musikal- og showartist. I 2022 var han å se på TV-skjermen i programmet «Drag Me Out» som mentor. Han har også vært å se i serien «Drags» som drag queen.

Tiril Beisland: «Break It»

Tekst og melodi: Emma Steinbakken, Emelie Hollow, Lars Rossnes og Benjamin Pinkus

Tiril Beisland (21) er både artist og låtskriver fra Lillestrøm. Beisland har god erfaring fra å stå på scenen som skuespiller da hun deltok i Skedsmo Amatørteater, danser i Norsk Balettinstitutt og som fylkesrepresentant i UKM. Nå skal hun debutere som artist i MGP.

Akuvi: «Triumph»

Tekst og melodi: Beatrice Akuvi Hosen Kumordzie, Andreas Stone Johansson, Anderz Wrethov og Konstantinos Vlastaras

Den norsk-ghanesiske artisten Beatrice Akuvi Hosen Kumordzie (27) er både artist, låtskriver og entertainer. 27-åringen deltok i Melodi Grand Prix med låten «Som du er» i 2020. Artisten er også stemmen bak animasjonskarakteren Dolores i Disney-filmen «Encanto» og har spilt rapperen Karma i Netflix-serien «Karmas verden». Nå skal hun igjen delta i musikkonkurransen med låten «Triumph».

Atle Pettersen: «Masterpiece»

Tekst og melodi: Andreas Stone Johansson, Hannah Dorothy Bristow og Atle Pettersen

Atle Pettersen (33) har skrevet låten «Masterpiece» til datteren sin, sier han under presentasjonen av årets deltakere. Og at det blir fint å synge for datteren, leger han ikke skjul på:

– Dette er rett og slett en fars kjærlighet som skal formidles. Dette er en sang fra alle pappaene, sier han om låten.

Pettersen er mest kjent som artist og programleder. Han er i dag aktuell med programmet «Beat for Beat» og podkasten «En pappa i livet». Pettersen har tidligere vært med i flere musikaler og revyer, blant annet «Singin´ in the Rain», «Jersey Boys» og «Beatles».

Eline Thorp: «Not Meant to Be»

Tekst og melodi: Jonas Holteberg Jensen, Andreas Stone Johansson, Elsa Søllesvik og Eline Thorp

Eline Thorp (29) fra Hamarøy i Nordland statet sin artistkarriere i 2010, men trakk seg fra rampelyset på grunn av sceneskrekk. Nå trer hun imidlertid tilbake til rampelyset gjennom musikkonkurransen.

Maria Celin: «Freya»

Tekst og melodi: Sindre Timberlid Jenssen, Anna Timgren, Gaute Ormåsen, Benjamin Alasu og Erik Fjeld

Maria Celin Strand har spilt musikaler og teater i mange år, men ble et kjent fjes for nordmenn flest da hun deltok i programmet «The Voice» i 2017.

Stig van Eijk: «Someday»

Tekst og melodi: Stig van Eijk og Beate Helen Thunes

Stig van Eijk representerte Norge i Eurovision i 1999 med låten «Living my life without you». Nå, 24 år senere, er han tilbake i konkurransen.


Han opptrådte i Eurovision Song Contest i Israel samme år, hvor han ble nummer 14 av 23 med 35 poeng.