I denne saken finner du en oversikt over vinnerne av Spellemannprisen 2022.

Fredag kveld gikk den årlige Spellemannpris-utdelingen av stabelen. Denne gang ble prisutdelingen avholdt på Sentralen i Oslo der hele musikknorge var samlet for å hedre norsk musikk.

I år var det totalt 28 kategorier, hvorav 2 av dem var uten nominerte: Årets Spellemann og hedersprisen.

Overrasket av superstjerne

Marie Ulven Ringheim (23), verdenskjent under artistnavnet Girl in Red, ble premiert med den aller gjeveste prisen, Årets Spellemann, under den årlige musikkfesten fredag kveld.

Prisen for Årets Spellemann deles ut som en vandrepris til en artist som har «utmerket seg særskilt i året som har gått».

Hovedpersonen var selv ikke til stede i Oslo under årets utdeling. Hun turnerer for tiden i USA, og i forrige uke opptrådte 23-åringen fra Horten på selveste Coachella-festivalen hvor hun ble skamrost av anmelderne. I mai legger hun ut på en omfattende Europa-turné.

Derfor kunne ikke Girl in Red personlig hanke inn prisen selv, og til hennes store overraskelse var det ingen ringere enn superstjernen Billie Eilish (20) som fikk æren ved å overrekke den gjeve prisen til Horten-jenta. I en limousin under Coachella fikk 23-åringen hakeslepp da hun mottok harpe-troféen av hennes internasjonale musikk-kollega.

– Nå er det fylla på Coachella for faen, sa hun i en avspilt video vist på storskjerm på Sentralen fredag kveld.

Se Girl in Reds reaksjon av overrekkelsen i videoen under:

I tillegg til å vinne den gjeveste prisen av dem alle, mottok Ringheim også prisen for Årets låtskriver og Årets utgivelse med albumet «If I Could Make It Go Quiet».

Girl in Red er i år nominert til hele sju priser, noe som er ny nominasjonsrekord i Spellemann-historien. I fjorårets Spellemann-utdeling ble hun belønnet med blant annet prisen for Årets internasjonale suksess, og året før mottok hun prisen for Årets gjennombrudd.

Les også: Tok med kjæresten på rød løper for første gang: – Merker jeg blir litt svett

- Dere er superhelter

Musikeren Christian Beharie fra Sandnes stakk av med Spellemannprisen i kategorien RnB/Soul.

Han brukte takketalen til å takke de som har kjempet for homofiles rettigheter.

– I går var det 50 år siden homofili ble avkriminalisert, som er helt sykt. Jeg vil dedikere denne prisen til alle de superheltene som har kjempet for min rett, alle mine venner og alle skeives rett til noe så banalt som å eksistere, sa han på scenen da han mottok prisen.

Det var ikke bare en pris Beharie skulle feire senere på kvelden, musikeren hadde blant annet også bursdag. Feiringen ble ikke glemt under utdelingen og nevnt for hele publikum da han var på vei opp til scenen.

Ga seg selv klapp på skulderen

Chris Holsten (28) vant Årets låt for låta «Smilet i ditt eget speil».

– Jeg blir litt satt ut. Det er så fantastisk stas å være i slikt selskap. Det her er folkets pris, og det betyr sykt mye, sa han i takketalen fredag kveld.

Videre i takketalen unnet Holsten seg litt selvskryt etter å ha jobbet hardt de siste årene med musikken. På scenen sa han åpenhjertig at han følte seg fortjent til et lite klapp på egen skulder etter å ha vunnet prisen.

Til tross for det, ble han likevel overrasket over at det var nettopp han som stakk av som vinneren. Overfor Nettavisen forteller han at det ikke var forventet.

– Det forventet jeg faktisk ikke. Jeg hadde på følelsen av at «Den fineste Chevy'n» skulle stikke av med seieren så jeg var faktisk innstilt på det, så det gjør at det smaker litt ekstra godt, sier han etter å ha vunnet en pris som betyr mye for han.

Tårevåt seier

Det var en svært glad og rørt Gabrielle (37) som gikk opp på scenen og mottok prisen for «Årets pop» fredag kveld.

– Herregud, ti år! Jeg har alltid tenkt på hvordan det ville være å holde en harpe og det føles helt sykt, sa hun i takketalen sin.

Siden sitt gjennombrudd har artisten vært nominert flere ganger, men dette bøe hennes første Spellemann-vinn, noe som uten tvil betydde mye for 37-åringen.

– Jeg skal feire ved å løpe naken gjennom byen og dyppe meg i tequila, og rulle meg opp til ila, sa hun på den røde løperen i forkant av prisutdelingen dersom hun kom til å vinne.

Fikk hederspris

Countryrockerne i Hellbillies fra Ål i Hallingdal fikk fredag kveld Årets Hederspris under Spellemann-utdelingen i Oslo.

Det er countryrockernes fjerde Spellemannpris. I 2008 ble de kåret til Årets Spellemann.

I høst la de ut på veien igjen etter at koronapandemien satte en stopper for turnéplanene. Bandets 30-årsjubileum i 2020 ble dermed utsatt.

– Det kommer flere ting fra bandet, vi er ikke ferdige ennå, det kommer mer musikk, sa Hellbillies-vokalist Aslag Haugen (61) da bandet mottok prisen.

Les også: Spellemann-skandalene: Overraskende klining, rasismeanklager og nakensjokk

Bandet kom seg gjennom pandemien ved å fortsette å gå på jobb og prøve å ha faste rutiner. De var mye i skrivestudioet i Nydalen i Oslo og i øvingslokalet, i tillegg til at de ferdigstilte bandets tolvte studioalbum «Blå dag». Albumet førte til en Spellemann-nominasjon i kategorien Country.

– Publikum er nærmest byttet ut siden 1990-tallet. Det er en slags forutsetning for at bandet skal fortsette, det at vi skaffer oss nye generasjoner fans, sa frontfigur Aslag Haugen til NTB i høst.

Vant pengepremie

Hagle fra Mysen vant «Årets gjennombrudd» og gramostipend. Det betyr at Mysen-gutta også var de heldige vinnerne av pengepremien som følger med stipendet, og tok med seg hele 250.000 kroner hjem fredag kveld.

– Dæven da må vi få takke Mysen kornsilo og mølle, innledet bandet i takketalen sin.

Hagle er en norsk country-rap-duo bestående av André Jensen (34) og Olav Tokerud. Det siste året har de vært karakteristiske for deres låter er deres bruk av dialekt og beskrivelsen av livet på et lite tettsted.

I tillegg vant de prisen for Årets festmusikk.

Les også: Skam-stjernen kryptisk rundt sivilstatus: – Ikke singel lenger

I kategorien Årets Country var det artist Ole Kirkeng (28) som fikk sin aller første Spellemann-pris fredag kveld. Dette var også Kirkeng første nominasjon for en Spellemann i tillegg.

– Wow, jeg vil bare si tusen takk til mamma og Trond som kjørte meg til band-trening, sa han innledningsvis i takketalen sin.

Priser delt ut på forhånd

I år var det direktesendte NRK-programmet delt opp i tre deler, der den første sendingen var direktesendt med de nominerte på Sentralen i Oslo. De to andre var spilt inn på forhånd av prisutdelingen fredag kveld.

Det vil også si at det var en rekke priser som allerede var delt ut. Prisene som allerede var delt ut er:

Viser og visepop - Tønes - «Thilda Bøes legat»

Barnemusikk - Christine Sandtorv - «Stjerneteller - Automagisk»

Åpen klasse - Hedvig Mollestad - «Tempest Revisited»

Årets låtskriver - Girl in red - «If i could make it go quiet»

Årets produsent - Cashmere Cat - «Cashmere Cat 2021»

TONOS Komponist pris - Henrik Hellstenius - «Henrik Hellstenius: Past & Presence»

Årets hiphop - Kamelen - «Kamelen 2021»

Årets internasjonale suksess - Aurora

Årets musikkvideo - Sei Selina - «Only When You're Asleep» (Niels Windfeldt)

Årets elektronika - Vilde Tuv - «Melting Songs»

Samtid - Signe Bakke / James Clapperton / Kjetil Møster 7 BIT20 Ensemble / Rene Wiik / Craig Farr - «Soccorsi: Works by Morten Eide Pedersen»

Alternativ pop/rock - Ola Kvernberg - «The Steamdome II: The Hypogean»

Klassisk - Håkon Skogstad med Atle Sponberg og Trondheimsolistene - «Visions of Tango»

Blues - Adam Douglas - «Better Angels»

Jazz - Flukten - «Velkommen Håp»

Metal - Djevel - «Tanker Som Rir Natten»

Tradisjonsmusikk - Marja Mortensson & Krinkastingsorkesteret - «Raajroe - The Reindeer Caravan»

Rock - Kanaan - «Earthbound»

Årets tekstforfatter - Daniela Reyes - «Engangsdager»

RNB / Soul - Beharie - «Beharie / Beharie»