Gå til sidens hovedinnhold

Dette er bakgrunnen til «Free Britney»-bevegelsen

Britney Spears

Flere fans tar til gatene for å sørge for at Britney nå skal slippe å ha en verge, og bli fri til å ta sine egne avgjørelser.

Det har stormet rundt Britney Spears (36) den siste tiden. I forrige uke ble det kjent at popstjernen angivelig skal ha lagt seg selv inn på psykiatrisk avdeling, på grunn av psykiske problemer, og det skapte overskrifter verden over.

Nyheten om popstjernens innleggelse kom etter en periode på nærmere to måneder med fullstendig stillhet fra artisten. Britney er kjent for sine stadige humoristiske oppdateringer på Instagram, og har til og med fått sin egen podcast kalt «Britneysgram», dedikert til å snakke om bilde- og videooppdateringene hun deler med fansen.

Over nyttår ble det imidlertid stille fra stjernen, før det kom en post om faren som var blitt syk, og at hun derfor måtte avlyse alle fremtidige konserter i Las Vegas. 12. januar kom den siste posten fra sangstjernen, hvor hun feiret at det var hele 20 år siden singelen «Baby one more time» ble sluppet.

Så ble det helt stille. For stille, mente mange i den dedikerte fanbasen, som raskt begynte å komme opp med teorier om hvor Britney egentlig hadde blitt av, og hvorfor det heller ikke fantes et eneste paparazzi-bilde av henne siden begynnelsen av januar.

Teoriene begynte raskt å florere om at Britney ble holdt i fangenskap av sitt eget team, og at verge-ordningen som ble vedtatt i 2008 nå har blitt noe hun ikke klarer å komme seg ut av. Det tok imidlertid først av etter at Britneysgram slapp en ny podcast-episode kalt «#FreeBritney».

Verge-ordningen ble opprinnelig opprettet for å beskytte sangstjernen mot seg selv, etter at hun hadde et sammenbrudd hvor hun blant annet barberte av seg alt håret, og begynte å slå en bil med en paraply. Planen var at denne verge-ordningen skulle fjernes så snart stjernen viste stabil oppførsel, men den fungerer fremdeles i dag, elleve år senere.

I episoden spiller de to programlederne av et lydklipp fra en mann de mener er den tidligere ansvarlige advokaten for Britneys formue. En mann som skal ha sluttet i jobben etter å ha fått en lønnsforhøyelse, fordi han mente det de gjorde mot henne var galt.

Denne mannen hevder at Britney har vært innlagt på en psykiatrisk institusjon siden 7. januar 2019, og at hun blir holdt der mot sin egen vilje, fordi hun nekter å ta medisinene hun har fått utskrevet. Teamet til Britney mener imidlertid at hun kun har vært der inne i en uke, før hun nå ble utskrevet.

Innringeren kommer med grove beskyldninger mot popstjernens familie og manager, og mener alle vergene hun har fått utnevnt i verge-ordningen, misbruker makten de har fått. Han mener også at Britney forsøker å komme seg ut av denne ordningen, men at det ikke nytter.

Med det eksploderer internett, og fansen begynner å dele hashtagen som podcasten har opprettet.

Noen dager etter at episoden er sluppet, og fansen tar til sosiale medier for å få et livstegn fra stjernen, dukker Britney plutselig opp på Instagram igjen, med en videosnutt hvor hun forteller at hun har det bra. Hun ber også fansen om å roe seg ned, og at alt dette oppstyret bare gjør hennes mentale situasjon verre.

Hun blir også skrevet ut fra psykatrisk avdeling, og TMZ er først ute med bildene av at hun forlater institusjonen med kjæresten Sam Asghari. Det at hun er skrevet ut får imidlertid ikke fansen til å roe ned, som mener at problemet ikke er innleggelsen på institusjonen, men hele verge-ordningen hun er under.

- Britneys team er skremmende dumme. #FreeBritney-bevegelsen handlet aldri om å få henne skrevet ut av psykiatrisk, men å få henne ut av hele ordningen hun befinner seg i. Dere vil aldri få oss til å bli stille om dette, skriver en fan på Twitter.

Flere offisielle dokumenter fra verge-ordningen da den kom på plass i 2008 begynner også å florere på sosiale medier. Der står det blant annet at Britneys far har flyttet inn til popstjernen og tatt kontroll over alle hennes finansielle midler.

Det står også at hun har blitt fratatt små hverdagslige rettigheter, som for eksempel å ha sin egen telefon, og å kunne ta avgjørelser på egenhånd. Flere påpeker at Britney må spørre en verge om lov for å kunne gå ut å kjøpe seg en kopp kaffe, eller få seg en kjæreste.

Hun får heller ikke lov til å kjøre bil.

Et annet offisielt dokumenter har også begynt å sirkulere der ute, og dette er et dokument skrevet av hennes tidligere advokat, Jon Eardley, 22. februar 2008.

Britney skal da ha kontaktet ham for å komme seg ut av verge-ordningen, men han ble raskt skjøvet vekk av teamet rundt henne. Han skriver i dokumentet at Britney skal ha blitt fratatt telefonen da hun forsøkte å ringe ham, og da han ringte henne opp igjen ved en senere anledning hadde telefonnummeret blitt slettet.

Han skriver også at han er bekymret, og at han skal ha blitt nektet kontakt med sin egen klient.

Dagen etter det ble kjent at Britney sjekket ut av psykiatrisk avdeling, la hun ut nok en videosnutt på Instagram. Denne gangen en liten videosnutt av at hun trener i en magetopp, med teksten «Hvem trodde at stress kunne hjelpe deg ned i vekt? Jeg har gått ned 2,2 kilo. Yay!».

Flere fans tror ikke på videoen som ble lagt ut, og bruker blant annet et paparazzi-bilde tatt av henne den samme dagen til sammenligning. De mener det er helt tydelig at videoen som ble delt på instagram må være gammel, ettersom Britney ikke ser slik ut nå.

Andre kommenterer også at de opplever at alle kommentarer de skriver som omhandler #FreeBritney-bevegelsen under bildene hennes, raskt blir slettet.

Alt dette har fått fansen til å se rødt, og det har i løpet av den siste tiden samlet seg flere grupper av mennesker som demonstrerer for det de mener er Britneys frihet. De tar til gatene med t-skjorter, plakater og slagord.

Nettavisen understreker at dette er en teori laget av fansen, og ikke noe som nødvendigvis er fakta.

Likevel har alt oppstyret nå ført til at en dommer har sagt seg villig til å se på Britneys verge-ordning på nytt, og ta en ny avgjørelse når det kommer til betingelsene i kontrakten hennes. Møtet skal finne sted 10. mai, melder Britneys fanside BreatheHeavy.

Les også

TMZ: Britney Spears skal ha forlatt institusjonen

Les også

Britney Spears bryter tausheten etter innleggelsen

Les også

Britney Spears tar pause på ubestemt tid


Kommentarer til denne saken