Etter fast tradisjon arrangeres den storslåtte og årets «happening», nemlig Oscar-utdelingen. Årets 94. prisutdeling er rett rundt hjørnet, og er i år nokså historisk med to Oscar-nominasjoner av norske «Verdens verste menneske».

Les også: «Verdens verste menneske» nominert i to Oscar-kategorier

Vi gir deg et dypdykk i de mest uforglemmelige øyeblikkene, alt fra den røde løperen, programledere og fra scenen.

Leste opp feil vinner

Hver eneste prisutdeling går ikke alltid like plettfritt, og for noen har det vært mer utfordrende enn andre når vinneren skal leses opp.

Under utdelingen i 2017 var «La La Land» og «Moonlight» to av favorittene til å stikke av med prisen for beste film.

Da skuespillerveteranene Warren Beatty (84) og Faye Dunaway (81) entret scenen for å lese opp vinneren gikk alt galt.

Dunaway leste nemlig opp feil vinner på konvolutten.

Hun leste opp «La La Land» som vinneren av beste film, når «Moonlight» var den egentlige vinneren. Det ble full forvirring på scenen, for gjengen bak den romantiske filmen gikk så opp for å motta prisen, mens scenearbeiderne løp nærmest løpsk for å rette opp feilen.

Konvolutt-tabben skyldes at kortene ved et uhell ble blandet, og at det var vinneren av beste kvinnelige hovedrolle, som Emma Stone i «La La Land» vant, istedenfor at vinneren av beste film ble lest opp av Dunaway.

– Det var en feil. Moonlight - dere vant beste film, sa en av filmens produsent Jordan Horowitz og overakte Oscar-statuen stolt over til den riktige eieren.

Øyeblikket er kåret til en av de verste uhellet i Oscar-historien.

Les også: Dette fikk de Oscar-nominerte i million-goodiebag

Ramlet på scenen

Hollywood-stjernen Jennifer Lawrence (31) er kjent for å ikke ta seg selv så høytidelig. Men da Lawrence vant sin aller første Oscar ble det store øyeblikket neppe slik hun hadde sett for seg.

Da 31-åringen skulle hente statuetten for beste kvinnelige skuespiller for hovedrollen «Silver Linings Playbook», snublet hun i trappen.

Rommet ble fylt med stillhet, men skuespilleren fikk fort hjelp etter fallet i den store Dior-kjolen. Publikumet reiste seg opp i vill jubel da Lawrence omsider kom seg opp på scenen.

Skuespilleren tok det hele med ro og mak, og tullet bort det faktum at hele verden nettopp hadde sett henne tryne under en av årets største TV-øyeblikk.

Les også: Oscar bak kulissene: Rød løper, klare regler til antrekk og fotonekt

– Dere står bare fordi dere har dårlig samvittighet fordi jeg falt, sa Lawrence og adresserte publikumet som sto oppreist.

– Dette er skikkelig flaut, sa Lawrence i takketalen sin.

Sendte indianer i protest

Det hender at skuespillere benytter anledningen under prisutdelingen til å komme med politiske stikk fra scenen, men under Oscar i 1973 ble salen vitne til et politisk budskap uten like.

Da Marlon Brando vant for det som nå regnes for å være en av hans mest kjente roller, Don Vito Corleone i «Gudfaren», var ikke skuespilleren i salen for å motta prisen. Istedenfor sendte han Sacheen Littlefeather (75), en Apache-indianeraktivist.

Hele salen satt i undring da en indianer trappet opp på scenen istedenfor Brando, og det ble enda mer forbauselse da hun nektet å ta imot prisen på Brandos vegne.

– Marlon Brando kan dessverre ikke akseptere denne veldig sjenerøse prisen, fortalte Littlefeather til prisutdelerne Roger Moore og Liv Ullmann (83).

Grunnen for at Brando manglet i salen og at han nektet å godta prisen var hans protest mot Hollywoods rasistiske fremstilling av indianere og urbefolkninger. Budskapet ble møtt med misnøye da publikumet avbrøt og buet henne.

Brando er den andre personen i historie som noensinne takket nei til prisen for beste skuespiller, etter at George C. Scott nektet å ta imot prisen hans i 1971.

Les også: Skjult politisk budskap, ny sveis og norsk design i Oscar-antrekkene

Mistet Oscar-jobb takket være gamle tweets

Oscar-utdelingen i 2019 er et mørkt kapittel og prisutdelingens historie, og det et eneste stort kaos med mange kontroverser. Det kostet skuespiller og komiker Kevin Hart (42) programlederjobben.

Internettet kokte da flere av komikerens gamle tweets dukket opp på nettet igjen. Flere av Harts tweets var homofobiske uttalelser.

«Hvis sønnen min kommer hjem og prøver å leke med datterens dukkehus, skal jeg knuse det over hodet hans og be han slutte, fordi det er bare homoer som leker med dukker», sto det i en tweet fra 2011.

Hart slettet raskt innleggene med en homofobisk undertone på hans Twitter-konto.

Les også: Twitter koker etter Eminem-opptreden. Se de hysteriske reaksjonene

I kjølvannet av kontroversen trakk Hart seg til slutt som Oscar-vert, uten at det ble funnet en ertsatter.

– Jeg beklager oppriktig til LHBTQ-fellesskapet for mine ufølsomme ord fra fortiden, skrev han på Twitter.

Oscar-utdelingen i 2019 ble dermed historisk da arrangementet var uten en programleder for første gang 30 år.

Leo vinner endelig Oscar

En av Hollywoods største filmstjerner, Leonardo DiCaprio (47) er ikke bare kjent for sin lange og vellykkede skuespillerkarriere, han er også kjent for å aldri ha vunnet en Oscar.

Etter flere nominasjoner gjennom tidene, første gang for filmen «Hva er i veien med Gilbert Grape» fra 1993, har han likevel aldri klart å stikke hjem med den gylne statuetten.

Frem til 2016 var det en stor internettspøk, og det ble laget utallige «memes» om skuespillerens mangel på en Oscar.

Tilsynelatende var DiCaprio aldri plaget av de mange vitsene på hans bekostning, og har sagt i intervjuer at han er rørt over hvor mange som ønsker han en Oscar, men det er likevel ikke prisene som gjør at han vil være skuespiller.

Les også: Slik gjør de narr av DiCaprio

Men etter hans rolle i «The Revenant» kunne vitsen endelig begraves da DiCaprio omsider vant beste mannlige hovedrolle i 2016.

Det var ikke bare han selv som var rørt over seieren, han fikk stående applaus fra salen samt en verden som var stolt på hans vegne.

Les også: Spillet bak Oscar: Kampanjer for flere millioner er ofte helt avgjørende for hvem som vinner prisene

Rob Lowes sangnummer ble saksøkt av Disney

Åpningen av Oscar-utdelingen inkluderer alltid noen humoristiske innslag, og noen ganger en sang. I 1989 vant Jodie Foster (59) sin første Oscar, men det er neppe det folk husker fra det året.

Under den samme prisutdelingen for 30 år siden var det nemlig Rob Lowe (58) og Eileen Bowman (55) som stod på scenen med en Snøhvit inspirert versjon av «Proud Mary».

Showet ble ikke spesielt godt tatt imot, og endte opp med å bli saksøkt av Disney sammen med en rekke andre stjerner.

Disney skrev følgende i et brev:

«Forestillingen var en forlegenhet for oss, men også for hele bransjen».

Sendte politisk beskjed - Ble bannlyst fra scenen

I tillegg til å lage verdenskjente filmer som «Pretty Woman» og «Days of Heaven» , har Richard Gere (72) brukt mye av sin tid til sosiale og politiske formål. Han er en mann som er lidenskapelig opptatt av meningene sine, og derfor kom det ikke som noe sjokk at han valgte å bruke en stor plattform som Oscar-utdelingen til å dele sine politiske meninger.

Stjernen var i utgangspunktet på scenen for å overrekke en pris, men droppet manuset og valgte istedenfor å diskutere hvordan Tibet var okkupert av Kina og den «fryktelige, fryktelige menneskerettighetssituasjonen».

Geres uttalelser fikk imidlertid konsekvenser og han ble utestengt fra fremtidige Oscar utdelinger, men også utestengt fra Kina for resten av livet.

Også Susan Sarandon (75) og Tim Robbins (63) uttalte seg politisk på scenen om å støtte haitiske flyktninger, begge to ble bannlyst fra fremtidige show.

De ble deretter utestengt på livstid, men det varte ikke lenge. Tre år senere vant nemlig Sarandon prisen for beste skuespillerinne for filmen «Dead Man Walking» og i 2004 vant Robbins for «Mystic River».

Gere har enda ikke vunnet, men har likevel deltatt på showet flere ganger de siste årene.