Forrige fredag gikk den aller første sesongen av TV 2s nye storsatsning, «Forræder», av stabelen.

Den såkalte «spillmesteren» Mads Hansen (38) har invitert 20 nøye utvalgte kjendiser, som gjennom et psykologisk spill skal finne ut av hvem som er forrædere, samtidig som dem skal forråde hverandre – uten å bli tatt på fersk gjerning.

Les også: Fikk totalt sammenbrudd på innspilling: – Ringte mamma og gråt

Realityprogrammet er spilt inn i idylliske Sandefjord, nærmere bestemt i den historiske villaen Villa Midtåsen, som flere seere har blitt oppmerksomme på.

Historie i veggene

Det er ikke uten grunn at prakteiendommen på Midtåsen har fanget øynene til TV-seerne i årets sesong av «Forræder».

Villaen, som i dag eies av Sandefjord kommune, ble bygget på 30-tallet og har en lang historie bak seg om en velstående eier med en mørk historie om skatteunndragelse.

Den 60 mål store eiendommen rommer et hovedhus med egen sjåførbolig, parkanlegg fylt med skulpturer, trapper og fontener med bassenger som i dag er fredet som kulturminne.

I tillegg består tomten av et hovedhus med fem soverom, en vinkjeller, bodega, spisesal og et bibliotek, i tillegg til en rekke andre luksuriøse fasiliteter.

For ikke å snakke om den enestående utsikten utover Sandefjord.

Ifølge NRK ble den 70 år gamle eiendommen solgt til Sandefjord kommune for en sum på hele 41 millioner kroner. Kommunen fikk også støtte fra tidligere eiers humanitære stiftelse, Anders Jahres humanitære stiftelse.

Villaen som står plassert på den store eiendommen ble tegnet av arkitekten Arnstein Arneberg, som regnes som en av 1900-tallets fremste arkitekter.

Hovedhuset ble påbygget i midten 50-tallet, og etter at den ble ferdig har en rekke kongelige gjester tilbrakt en natt i den storslåtte villaen. Deriblant Kong Olav V og Carl XVI Gustav av Sverige, skal man tro Kulturarv Vestfold og Telemark fylkeskommune sin dokumentar om villaen.

Les også: Dette er «Forræder»-kjendisene: – Til og med en som ender på legevakta

Lojal mot tyskerne

I dag er eiendommen en representasjon av hvordan skipsreder Anders Jahre bodde da han var eier av huset på 30-tallet. Jahre eide hvalfangstselskapet Kosmos AS ut fra Sandefjord, og var en velkjent mann i byen på den tiden

Villaen var ekteparet Anders og Bess Jahres hjem frem til den kjente skipsrederen døde i 1982. Enken Bess Jahre bodde i huset frem til hun døde i 2006.

Under andre verdenskrig forsøkte Jahre å selge skip til den tyske krigsmarinen, og var gjest hos Josef Terboven på Skaugum. Han ble ansett for å være lojalt innstilt overfor den tyske okkupasjonsmakten.

Senere bidro han derimot med betydelige midler til byutvikling i Sandefjord, og kom seg på den måten unna rettsdommer for landssvik. I stedet mottok han en rekke priser, blant annet til kommandør av St. Olavs Orden og Order of the British Empire for sitt arbeid for å fremme norsk-engelsk kulturelt samkvem.

Etter at Jahres enke døde, ble eiendommen lagt ut for salg. Eiendommen er etter vedtak fra riksantikvaren fredet som et kulturminne.

Dette vil si at alt fra trapper og bassenger, til interiør og eksteriør ikke kan endres på, slik tas eiendommens særpreg vare på.

Les også: Dette er den elleville historien til «Mesternes mester»-huset

Skatteunndragelse

Til tross for at den avdøde skipsrederen var lojal mot nazistene under andre verdenskrig, ligger det en mørk historie om skatteunndragelser fra 80-tallet.

Etter Jahres død viste det seg at Jahre og hans medarbeider hadde omgått norske skatteregler ved å plassere skjulte formuer i utenlandske skatteparadiser, blant annet på Caymanøyene. Staten innkrevde dermed et skattekrav mot Villa Midtåsen.

I 1992 lagde NRK en dramaserie om dette, «Affæren Anders Jahre». En av Jahres nære medarbeidere kritiserte serien og omtalte den som «usann, falsk, ufullstendig og misvisende».

I 2002 vant staten frem sine krav, og ti år etterpå ble saken avsluttet ved skiftesamling for Anders Jahres dødsbo. Jahre hadde én milliard norske kroner skjult i skatteparadiset, hvor 400 millioner gikk til Sandefjord kommune og Vestfold fylkeskommune. Resten gikk til bostyrets arbeid.

Ifølge Sandefjords Blad er Midtåsen blitt et av landets mest eksklusive hoteller, men det er ikke hvem som helst som slipper inn. Ønsker du et opphold på Midtåsen, finner du ikke tilbudet på en bookingside. Du må ringe direkte til hotelldirektøren.

– Man må godkjennes. Vi slipper ikke inn hvem som helst, og man må få en forståelse av hva en skal oppleve. Hos oss får du hele Midtåsen til din rådighet, dersom du leier et rom eller flere. Våre gjester skal føle seg som kongen på haugen, sa hotelldirektøren til avisen.

Dersom du booker deg inn på Midtåsen må du regne med å betale omtrent 20.000 for å overnatte der, inkludert frokost.