Sophie Elise Isachsen har vært i hardt vær i over en uke. Søndag 12. februar la den kjente influenseren ut et bilde av seg selv og influenseren Nora Haukland. Sistnevnte holdt en pose med noe hvitt innhold.

Instagram-bildet ble raskt slettet, men flere av de 580.000 følgerne hennes rakk å ta skjermbilde.

Mads Hansen plukket også opp bildet og publiserte det på Instagram-kontoen sin. Instagram fjernet det etter kort tid og viste til brudd på plattformens retningslinjer.

Det er mange grunner til at bildet vekker reaksjoner og skaper hva man kan kalle en «perfekt storm»:

  • Mistenkt narkotikabruk
  • Om det ikke var narkotika i posen stiller samfunnsrøster spørsmål rundt hvilke signaler influensere prøver å sende ut.
  • Venninnen Nora Haukland, som holdt posen, er kjæresten til prinsesse Mette-Marits sønn Marius Borg. De bor sammen på kronprinsparets residens, Skaugum. Hva betyr dette for kongehuset? Hva tenker de om dette? Kongehuset har ikke uttalt seg om saken.
  • Isachsen jobber for NRK. Samarbeidet var allerede kritisert, men flere ønsker nå at rikskringkasteren skal droppe samarbeidet. Hvilke profiler skal NRK fremme og markedsføre? NRK er finansiert av statsbudsjettet og nordmenns skattepenger.

Det er, som det kommer frem, nok av interessante og utfordrende problemstillinger som pressen, samfunnsdebattanter og offentligheten har kastet seg over.

Har ikke utdypet hva som var i posen

Ingen vet foreløpig hva som var i posen. Verken Isachsen eller Haukland har kommentert saken utfyllende. Det kan være «rent mel i posen».

I podcasten «Sophie og Fetisha» torsdag, snakket influenseren om hvorfor hun ikke har sagt noe om situasjonen.

– Mitt svar på det er at grunnen til at jeg ikke sier noe, er ikke at jeg ikke vet hva jeg skal si, eller at jeg ikke står stødig i det jeg skal si, men bare fordi at jeg er dritsliten og det er ikke rett nå, sa Isachsen.

Bildet har fått konsekvenser. Både Rema 1000 og Good for me har satt samarbeidet med Isachsen på vent.

Klagd inn til NRK

Men det er et annet samarbeid som får mer oppmerksomhet. Nemlig podcast-samarbeidet med NRK.

Rikskringkasteren har fått inn 3700 klager på slutten av arbeidsdagen torsdag 23. februar. Det opplyser rådssekretær Erik Skarrud til Nettavisen. Det er den nest mest innklagende saken i historien.

Samarbeidet skal hjelpe NRK med å nå yngre målgrupper. Flere samfunnsstemmer mener NRK bør finne andre forbilder.

Les også

Livet blir cirka en milliard ganger morsommere om bare NRK gir faen i Sophie Elise

Les også

Livet blir cirka en milliard ganger morsommere om NRK satser på ærlige og fornuftige rollemodeller

Først var NRK klare på at samarbeidet går som normalt, men at de skulle prate med Sophie Elise.

Men én uke senere har pipa en annen lyd. NRK-sjef Vibeke Fürst Haugen skrev i en ytring torsdag 23. februar at NRK skal diskutere med Sophie Elise Isachsen om hvorvidt det er «forenelig å være influenser og NRK-oppdragstaker på fulltid samtidig».

Samtidig har flere understreket at andre forbilder har kommet unna med verre.

Subjekt-redaktør Danby Choi (29), som også er venn av Isachsen, mener man prøver å få influenser kansellert. Arbeidslivsekspert Trine Larsen roser NRK for å stå i samarbeidet og ikke lar seg presse av en gapestokk.

NRKs samarbeid med influenseren skal diskuteres på «Debatten» torsdag. I programmet stilte Fredrik Solvang sin egen sjef til veggs og fikk ros for det i etterkant.

Fredag 25. februar brøt Sophie Elise tausheten etter nesten to uker.

«Jeg har ikke for vane å se spesielt nøye på bildene jeg legger ut. Jeg skulle poste en bildekarusell, slik jeg ofte gjør. Jeg markerte bare bilder – jeg trykket meg ikke inn på noen av bildene jeg postet. Jeg så på bildene, fra avstand, og valgte slik jeg pleier. Da jeg ble oppmerksom på bildet, ble det fjernet etter bare tre minutter», skriver Isachsen fredag formiddag på Instagram-kontoen sin.

Influenseren tar ansvar for publiseringen, og sier at noe slikt ikke vil skje igjen.

Man vet fortsatt ikke hva som var i posen.