I 18 sesonger har en rekke deltakere levd 100 år tilbake i tid på de diverse «Farmen»-gårdene, akkurat slik de levde på den tiden.

Dermed har ingen elektrisitet, innlagt vann eller toalett blitt et av kjennetegnene for «Farmen»-gårdene og en del av opplevelsen for de som deltar i programmet.

Les også: Avslører regelbrudd på «Farmen»: – Måtte løpe for livet

Denne sesongen er de derimot kommet langt nok i historien at elektrisiteten hadde kommet til Norge, og i onsdagens episode får endelig forpakterne på Li gård strøm inn på gården.

Første gang

I en storslått seremoni hvor både korps og «ordføreren» i bygda kommer på besøk, blir det tent lys i lyspærene rundt om på gården til stor jubel fra forpakterne og de oppmøtte.

– Det er jo stor stas å få elektrisitet til Li gård. Vi må jo være tidenes første «Farmen»-sesong som får lys på tunet og hos storbonden. Så dette må jo feires, sier Lasse Fredheim i kveldens episode.

Se video:

Ifølge nettstedet Norgeshistorie.no begynte enkelte industribedrifter i Norge å installere elektriske lysanlegg fra slutten av 1870-årene.

Etter at det første kommunale elektriske anlegget ble grunnlagt i Hammerfest i 1890 og leverte lys både til hjem og til gatebelysning, fulgte flere byer etter. Det tok derimot noe lenger tid før elektrisiteten kom helt ut til de mindre bygdene og inn i folks hjem.

Vil ikke endre

I løpet av de over 20 årene programmet har gått på TV-skjermen har de hele tiden fulgt det opprinnelige konseptet til programmet: At deltakerne skal leve og drive en gård «100 år tilbake i tid».

Les også: Dette har aldri skjedd i «Farmen» før: – Ikke noe tull

Dette er som nevnt første gang en Farmen-gård har hatt elektrisitet og lys fra annet en lykter, og ut ifra et historisk perspektiv vil mye moderniseres i løpet av de siste årene. Om moderniseringen vil føre til at «Farmen»-sesongene fremover vil settes lenger tilbake i tid har ikke TV 2 tatt stilling til ennå.

– Å drive en gård som man gjorde for 100 år siden vil nok alltid oppleves som en stor utfordring, sier pressesjef i TV 2, Jan-Petter Dahl til Nettavisen.

– Selv om vi i årets sesong av «Farmen» får elektrisk lys på gården for første gang, har vi ikke vurdert om tiden skal settes enda lenger tilbake med det første.