Har du hoppet til sengs med en ny partner, enten det er kjæresten, en du bare dater eller en du nettopp møtte, er det ikke sikkert samleiet eller sexen går i glemmeboken med det første. Du kan nemlig ha vært så uheldig at du er blitt smittet med en kjønnssykdom - en seksuelt overførbar infeksjon.

- Det finnes flere indikasjoner for at du bør teste deg, og for klamydia gjelder det særlig ved partnerskifte, om du har flere partnere eller om sexpartneren din har sex med andre, sier Marcus Følling Lund, allmennlege hos Eyr-legene på mobil og Colosseumklinikken Medisinske Senter i Oslo.

Han forteller at en samtale med legen om dine sexvaner kan avdekke om du trenger å teste deg for andre seksuelt overførbare sykdommer enn klamydia eller ikke.

Ikke alle kan kureres

De aller fleste har ikke symptomer på de vanligste kjønnssykdommene, som er klamydia og mycoplasma. Les om hvordan du tester deg for kjønnssykdommer her.

- Jeg tror mangel på kunnskap om kjønnssykdommer kan være en av årsakene til at noen ikke bruker kondom når de har sex med ny partner, sier han og legger til:

- Vi ser en økende grad av resistens mot flere bakterielle infeksjoner, og enkelte kjønnssykdommer finnes det ikke kur mot.

Her er de fem vanligste kjønnssykdommene - og som du helst vil unngå:

Klamydia

Hele 25.130 personer i Norge ble diagnotisert med klamydia i 2017. Det kan virke som en ufarlig sykdom som du kan bli kvitt ved å ta en antibiotikakur. Men visste du at muligheten for å få egne barn reduseres om du går for lenge med ubehandlet infeksjon?

«Dersom klamydia ikke blir behandlet, kan infeksjonen utvikle seg til bekkeninfeksjon (infeksjon i livmor og eggledere) eller infeksjon i testikler og bitestikler. Dette kan igjen føre til nedsatt evne til å få barn», skriver Sex og samfunn på sine nettsider.

Men til tross for dette, trenger du ikke løpe til legen og teste deg jevnlig om du er i et fast forhold - sånn i tilfelle partneren er utro.

- Jeg kan ikke uten videre råde alle i faste forhold til å sjekke seg jevnlig, men anbefaler derimot at du tester deg før du går inn i et fast forhold. Det er opp til hver enkelt å avgjøre hvorvidt det er aktuelt å teste seg mens du har kjæreste, sier Følling Lund.

Alle får for øvrig ikke symptomer på klamydia, og du merker det i alle fall ikke før én til to uker etter du er smittet.

Kvinner blir som regel testet for klamydia ved at en bomullspinne gnis mot slimhinnene i skjeden, mens menn leverer urinprøve. Det bør ha gått minst 20 minutter siden sist du var på do når du tar testen.

- Som regel er 89-100 prosent av prøvesvarene riktige, men opp mot ti prosent kan være falsk negativ. Da skyldes det gjerne at man ikke har fått med materiale fra klamydiabakterien slik at testen blir positiv, forklarer legen.

Bruker du kondom både ved samleie (vaginalt og analt) og oralsex, kan du unngå å bli smittet. Ved ubeskyttet sex er det 20 prosent sannsynlighet for at du blir smittet om partneren har klamydia, ifølge legen.

Behandling for klamydiainfeksjon er gratis. Behandling anbefales for å unngå komplikasjoner - selv om de fleste blir kvitt klamydiainfeksjonen i løpet av ett til tre år uten behandling.

- Risikoen for komplikasjoner, også sterilitet, blir større når du ikke får behandling, sier Følling Lund.

Mykoplasma

Det er ikke så lenge siden norske leger begynte å teste pasienter for mykoplasma, og heller ikke alle laboratorier i Norge kan tilby testing. Derfor er det også vanskelig å si hvor utbredt denne seksuelt overførbare sykdommen er.

Symptomene er de samme som når du har klamydia, og det er ikke vanlig å teste seg for mykoplasma uten å ha symptomer. Plagene kan du merke tidligst én til to uker etter smitte, men de kan også komme senere.

«Mye tyder på at ubehandlet mykoplasma med symptomer/plager, kan utvikle seg til bekkeninfeksjon (infeksjon i livmor og eggledere) eller infeksjon i testikler og bitestikler. Dette kan igjen føre til nedsatt evne til å få barn», ifølge Sex og samfunn.

Du må gå på en antibiotikakur for å bli bra av mykoplasma, men det er ikke alltid behandlingen virker, slik at du må ta mer enn én kur.

- Det er en vanlig kjønnssykdom, men vi ser at det er en økende resistens mot antibiotika om du har mykoplasma, forklarer Følling Lund, som legger til at behandlingen ikke er gratis siden det ikke regnes som en like helsefarlig sykdom som for eksempel klamydia.

Kondom beskytter for øvrig mot smitte.

Genital herpes

Kløe og smertefulle blemmer eller sår i underlivet er bare noen av kjennetegnene til kjønnssykdommen herpes. Du trodde kanskje at det var nok å bruke beskyttelse, men kondom kan bare redusere smittefaren - uten å fjerne den helt.

«Viruset smitter ved kontakt med hud eller slimhinne, og kan dermed smitte ved samleie, munnsex eller analsex», skriver Sex og samfunn.

Herpes i kjønnsorganene kalles genital herpes, men du kan faktisk få munnherpes av å gi munnsex til en som har kjønnsherpes.

Selv om en du skal ha sex med sier at han ikke har herpes, kan du likevel få det.

- Tidligere trodde man at herpes kun smittet ved aktive utbrudd, det vil si når du har sår. Dette har vist seg å ikke stemme helt, fordi du kan smitte andre selv om du ikke har sår, sier Følling Lund.

Han legger til at når en mann og en kvinne har sex, finnes det sterke bevis på at bruk av kondom gir lav risiko for å bli smittet. Ifølge Sex og samfunn er smittefaren relativt liten når utbruddet er over.

Som regel blir du ikke testet for herpes hos legen, siden det ofte gir symptomer. Men hvis du er i et parforhold hvor den ene parten har herpes, kan en blodprøve avsløre om du har viruset i deg uten å ha symptomer.

Kjønnsvorter

Heller ikke kjønnsvorter, også kalt kondylomer, er noe du trenger å få symptomer på selv om du er smittet. Om viruset derimot gir utslag i form av vorter, kan du få behandling med for eksempel pensling eller en krem.

- Du kan bli smittet med kjønnsvorter selv om dere bruker kondom, men smitten blir redusert ved kondombruk, forklarer lege Marcus Følling Lund.

Viruset sitter nemlig i huden og kan lett smitte ved kontakt med hud mot hud. Det går vanligvis én til åtte måneder til du får vorter om du får synlige symptomer.

«Kroppens immunforsvar bekjemper vanligvis viruset og eventuelle vorter i løpet 12-18 måneder, og etter dette er man immun mot å bli smittet med det samme viruset igjen», ifølge Sex og samfunn.

Det finnes faktisk noen vaksiner mot HPV-virus som også kan beskytte mot kjønnsvorter.

Gonoré

Smittes du med gonoré vil du kunne merke både svie ved vannlating og ha gulgrønn utflod, feber og enkelte kan få smerter og hevelser i store ledd, ifølge Norsk Helseinformatikk. Symptomene kommer som regel to til syv dager etter du er blitt smittet.

Tror du at du er smittet? Da må du komme deg til legen og få behandling om testen er positiv. Også denne infeksjonen kan, i likhet med klamydia og mykoplasma, føre til at du ikke kan få egne barn.

For å bli kvitt denne seksuelt overførbare infeksjonen må du settes på en antibiotikakur som består av fire tabletter, i tillegg til at du får en sprøyte som settes i arm- eller rumpemuskulaturen.

Det er flest menn som har sex med menn som smittes av gonoré, og 905 av 1399 gonorétilfeller i Norge i 2017 var fra denne gruppen. 491 av smittetilfellene var heteroseksuelle menn, mens kun tre var heteroseksuelle kvinner. Bruker du kondom, kan du unngå smitte.

«Personer som har gonoré og helsepersonell som behandler personer som har gonoré har etter norsk smittevernlov plikt til å gjennomføre smitteoppsporing», opplyser Sex og samfunn.

HIV

I 2017 fikk 213 nye personer i Norge påvist hiv. Dem som har størst sjanse for å bli smittet i Norge, er menn som har sex med menn, personer fra for eksempel Afrika sør for Sahara hvor det er stor andel av hiv i befolkningen, og stoffmisbrukere som deler sprøyter eller lignende brukerutstyr.

- Ved analt samleie er det 8 av 1000 personer som blir smittet med hiv om partneren har sykdommen, og ikke går på medisiner, forteller lege Marcus Følling Lund.

Har du samleie med en som går på medisiner mot hiv, holdes viruset såpass i sjakk at det ikke er stor sjanse for at du blir smittet. Hiv-viruset kan smitte både ved vaginalt og analt samleie, og i svært sjeldne tilfeller via oralsex. Kondom beskytter mot smitte.

«Smittede får sjelden symptomer, og det er derfor ikke mulig å vite om man er smittet ved å ta utgangspunkt i om man har symptomer eller ikke», ifølge Sex og samfunn.

Får du symptomer, vil du ha en influensalignende sykdom omtrent tre til seks uker etter du er smittet. Du kan også få feber, trøtthet, hodepine, kvalme og diaré. Symptomene forsvinner i løpet av to til fire uker, og da kan det gå flere år før du får symptomer igjen.

Det blir tatt en blodprøve for å finne ut om du har hiv, og den tas tidligst 12 uker etter du tror du ble smittet. De som har hiv må leve med sykdommen.

Se videoen nedenfor for å finne ut hva unge lurer på om sex:

Syfilis

De siste årene har det vært en økning i smitte av syfilis, og i 2017 ble 223 menn som har sex med menn diagnostisert med syfilis. Det er en økning på 35 tilfeller fra 2016. Også 48 heteroseksuelle menn og kvinner fikk påvist syfilis i 2017.

«Infeksjonen er svært sjelden i Norge, men det er sett en liten økning de siste årene. Kondom beskytter deg fra å bli smittet», opplyser Sex og samfunn.

Hvis du er blitt smittet med syfilis, vil du få et sår i underlivet, ved eller i endetarmsåpningen eller i munn/hals mellom én til ti uker etter du er smittet. Såret forsvinner igjen etter noen uker.

Syfilis behandles med antibiotika og er gratis i Norge. Hvis du går med ubehandlet syfilis, vil det kunne utvikle seg en alvorlig bakterieinfeksjon som i verste fall kan føre til hjertesykdom og alvorlig sykdom i nervesystemet.