P-piller kan være en årsak til blodpropp og slag blant kvinner. Bivirkningene har fått mange kvinner til å tvile på P-piller, men i mange år var det få alternativer for kvinner som ikke ønsket å bli gravide.

P-staven øker

Det siste året har imidlertid ett prevensjonsmiddel økt voldsomt i bruk.

Fra 2015 til 2016 tok dobbelt så mange unge kvinner i bruk P-stav istedenfor «tradisjonelle» P-piller, melder Folkehelseinstituttet.

Staven er helt sikker og man trenger ikke «følge med på den». Den plasserers under huden og har effekt i tre år. Den inneholder ikke østrogen, men et progesteron av samme type som finnes i mini-piller.

Mer enn 19.000 kvinner fikk en p-stav i 2016, en økning på 56 prosent fra 2015, skriver Folkehelseinstituttet.

SE HVORDAN DEN SETTES INN FRA SEX OG SAMFUNN HER

Det er spesielt blant unge kvinner 15-29 år som økningen i bruk av P-stav er størst.

- I 2016 valgte 23 prosent av våre pasienter P-stav. Dette er en økning på 32 prosent sammenlignet med 2015. Fra 2014 til 2016 er økningen i bruk av p-stav på hele 168 prosent, sier kommunikasjonsrådgiver i Sex og samfunn, Anneli Rønes, til Nettavisen.

Også bruken av hormonspiral økte i 2016, viser tallene fra Reseptregisteret som ble sluppet tirsdag.

Anbefalt dreining

Foruten fokuset som har vært over tid på bivirkninger, skyldes P-pillenedgangen også at Statens leggemiddeltilsyn nå anbefaler P-stav, hormonspiral, minipille uten østrogen eller kombinasjonspiller, som inneholder både østrogen og levonorgestreø.

Det er østrogen som er forbundet med økt risiko for blodpropp.

- Kvinner som ønsker en kombinasjonspille, bør velge en p-pille med østrogen og levonorgestrel. Alle P-piller med østrogen gir litt økt risiko for blodpropp, men P-piller med østrogen og levonorgestrel gir minst økt risiko for blodpropp, heter det fra Statens legemiddelverk.

Antall kvinner som bruker prevensjon er stabilt. I 2016 fikk 335.000 kvinner i alderen 15-44 år utlevert minst ett prevensjonsmiddel. Dette utgjør 33 prosent av kvinnene i aldersgruppen.