Nordmenn er, sagt på godt, tabloid norsk, «verdensmestre i tilfeldig sex».

Flere ganger har vi ligget i toppen av one night stand-lista i Durex sin årlige undersøkelse, og Gemini anslår at rundt 7 av 10 nordmenn har hatt minst én one night stand.

At vi topper lista over tilfeldig sex, er ikke nødvendigvis noe negativt. «Har du lyst, har du lov,» er det noe som heter - og sex er både helse- og lykkefremmende, det konkluderer forskerne med igjen og igjen.

Men hva skjer egentlig med oss, sånn rent fysisk, når vi hopper til sengs med en vi ikke kjenner?

Naturlig lykkerus

I utgangspunktet skjer det ikke så mye annet enn det som vanligvis skjer i kroppen når vi har sex.

Sagt med andre ord: En orgasme er en orgasme, uavhengig av om du får den med en du dro med deg hjem fra dansegulvet klokka 03.15 eller om du får den med din ektefelle gjennom 40 år.

LES OGSÅ: Hva er forelskelse? Psykologer avliver fire myter

Styrke og grad, samt opplevelsen av det hele, vil nok variere, men prosessen inni kroppen din er den samme:

Selve orgasmen består av muskelsammentrekninger i bekkenmuskulaturen og muskulaturen rundt kjønnsorganene. Blodtrykket stiger, pulsen stiger og pusten går raskere.

Selve orgasmen varer i noen sekunder, for menn typisk i 3-10 sekunder, mens kvinners ofte varer lengre - i tillegg til at kvinner kan få flere orgasmer etter hverandre.

Hormonrush

Alt dette kjenner man godt på kroppen.

Det man imidlertid ikke kjenner, er det som skjer i hjernen. Selve orgasmen utløser dopamin (også kjent som lykkehormonet), såkalte nevrotransmitter som i hovedsak gjør oss lykkelige, oppstemt og, ikke minst, sugen på mer.

I tillegg skilles det ut oxytocin, også kjent som kjærlighetshormonet.

Oxytocin utløses ved kroppskontakt og kos. Hormonet gjør at vi føler oss avslappet og kjærlige - og forsterker følelsen av kjærlighet og samhørighet mellom deg og partneren din.

Oppsumert: Vi blir glade, oppstemte, avslappet og kjærlige etter en orgasme. Når det skilles ut mye dopamin og oxytocin i kroppen vår, opplever vi en slags naturlig lykkerus, som ofte sammenlignes med den rusen man får av kokain.

Og det er her forskjellen mellom one night stand-sex og kjærestesex kan gjøre seg gjeldende. For når dopaminrusen varer lenge etter one night stand'et ditt har gått hjem, hvilken følelse sitter du da igjen med?

Knytter forbindelser ukritisk

Svaret vil naturligvis variere.

Noen one night stands kan være glemt innen onsdag formiddag, mens andre blir starten på et forhold. Enkelte ganger kan et «one night stand» fort bli et «seven night stand», mens det andre ganger kan bli noe du angrer på at skjedde i utgangspunktet.

Men hvis vi forholder oss til det som skjer rent fysisk i kroppen vår, er det spesielt én ting som gjør at one night stands kan by på problemer.

- Når hjernen utløser såpass mye dopamin og oxytosin, knytter vi lettere nære forbindelser til andre mennesker. Hvis disse forbindelsene utløses etter et one night stand, når vi kanskje ikke egentlig har vurdert sexpartneren opp mot de kriteriene vi vanligvis har når vi slipper noen tett innpå oss, så kan jo det være litt farlig, sier hjernetrener Frank Wedde.

Skrur av kritikeren

Wedde er forfatter av boken «Ligg et hode foran – ferdighetene for å lykkes før robotene overtar» og jobber som foredragsholder og daglig leder av den digitale hjernegymmen Memolife.

- Når vi har sex skrur vi av deler av pannelappen, altså den fremste delen av hjernen, og aktiverer lignende områder i hjernen som under meditasjon. Samtidig mister vi vår såkalte indre kritiker. Det fine med å skru den av, er at vi kommer i flytsonen som vanligvis gjør at vi blir superkreative, produktive og lykkelige. Vi er helt til stede i nuet, og det opplever jo mange når de har sex. Det negative med å skru den av, er at vi glemmer å vurdere hvorvidt den vi har sex med, faktisk er en person vi passer sammen med, sier Wedde.

LES OGSÅ: Sexolog advarer mot «kvinnelig Viagra»

Dopamin- og oxyotosinnivået kan være høyt i kroppen lenge etter one night stand'et har takket for seg - faktisk i mange måneder.

- Når vi etterpå sitter igjen med høye dopamin- og oxytosinnivå i kroppen, som kan gi en følelse av å være forelsket, så hadde det nok vært en fordel å ha med seg den indre kritikeren for å kunne vurdere om man faktisk matcher på viktige ting som personlighet, interesser, verdier og mål for fremtiden.

- Kan være positivt

Når det er sagt, så kan et godt one night stand også resultere i gode forhold.

Ifølge sosialantropolog Helen Fisher, som har forsket på romantisk kjærlighet og forelskelse i over 30 år, kan det å ha sex tidlig være et utmerket utgangspunkt for et forhold.

For noen er det til og med slik at sex faktisk er nødvendig for å trigge romantiske følelser, altså kan et one night stand utløse en forelskelse.

Ifølge Fisher, er det tre hjernesystem som aktiviserer når vi reproduserer oss:

  1. Lyst (altså libido, lysten til å ha sex med et annet menneske)
  2. Attraksjon (fysisk tiltrekning av et annet menneske)
  3. Tilknytning/tilhørighet (dypere følelser av å høre sammen med et menneske)

Romantisk kjærlighet kan ta utgangspunkt i hvilken som helst av disse tre, sier Fisher til Nettavisen.

- Men gitt at man ønsker å finne en langvarig partner og gå inn i et trygt og godt forhold, hvilket hjernesystem bør man aktivere først?

- Det varierer veldig etter hvilken type person du er. Noen trenger å føle tilhørighet for å kunne bli forelsket. Andre søker mer etter spenning, og er avhengig av følelsen av lyst og seksuell tiltrekning for å kunne utvikle romantiske følelser, sier Fisher, og legger til:

- Men det å ha sex tidlig trenger ikke å være negativt, i motsetning til hva mange kanskje tror. Sex kan trigge hjernen til å bli forelsket, så det kan være positivt.