OSLO (Nettavisen): Sandmæl er for mange kjent fra Luksusfellen hvor hun rydder opp i andres økonomi, når det er noen som står i fare for å miste huset eller har så mange inkassokrav at de har mistet helt oversikt og betalingsevne. I det nye programmet som har premiere i kveld, «I lomma på Silje», er det ikke manglende betalingsevne blant deltakerne, men mye sløsing.

- Målet med programmet er å få flere til å snakke åpent om privatøkonomien sin med partner og familie, for det tror jeg kan løse mange betalingsproblem, sier hun til Nettavisen på premierefesten.

Tore Petterson (40), Jenny Jensen (54), Niklas Baarli (29), Trine Lise Olsen (43) og Johanna Grønneberg Mesa (39) er de fem som Sandmæl får hjelpe i programmet, som skal sendes på TV3. Mesa var den eneste som ikke hadde mulighet til å komme på premierefesten.

Bryr seg ikke om økonomi

Petterson er kjent fra blant annet NRK-programmet «Sofa» og TV2-programmene «Farmen» og «Skal vi danse». Han har også en lang karriere som stand-up komiker og reiser nå rundt som foredragsholder.

- Jeg vet mange sliter psykisk på grunn av økonomi, og det har jeg gjort selv. Jeg kan ikke bare reise rundt og si at folk må være mer åpen om egen økonomi, uten å vise at jeg er det selv, sier han når Nettavisen møter han på premierefesten.

Han har tidligere hatt økonomiske problemer, men da han lot Silje Sandmæl se på økonomien hans, var det sløsing som var problemet.

- Jeg tenkte at jeg måtte bruke penger og ha det så gøy som mulig i tilfelle jeg havner i fengsel i mange år, forteller han.

Se videoen nedenfor for å få et bedre innblikk i sløsingen til Tore Petterson.

- Lei av kjeft fra samboeren

Niklas Baarli er kjent fra NRK P3 hvor han tidligere var programleder. Nå jobber han som programleder for «Morgen» på Radio 1.Han er elendig med penger, ifølge han selv, og trengte derfor hjelp fra Silje.

- Jeg er lei av å få kjeft fra samboeren min, for han er flinkere enn meg på økonomi.

Baarli innrømmer at han sløser mye penger.

- Jeg brukte for eksempel flere tusen kroner i måneden på nettabonnement. Jeg betalte for Tinder, selv om jeg har vært i et forhold i syv år, sier han.

Målet med å spare mer, etter å ha fått hjelp fra programmet, er å kunne reise verden rundt og slappe av og nyte livet.

LES OGSÅ: Radioprofilen Niklas Baarli har forlovet seg

- Kan spare én million kroner

Sandmæl mener de fem kjendisene til sammen har et stort sparepotensiale, om de klarer å kutte ned på sløsingen.

Til sammen har de et sparepotensiale på én million kroner, sier hun.

Hun forteller at knapt noen av dem har spart penger tidligere, men mener det er viktig å spare for å kunne nå de målene de setter seg. Selv om økonomien går rundt, kan de fem klarer å få en enda bedre livssituasjon.

LES OGSÅ: Pris på barnevakt: Dette bør du betale

- De siste årene har nordmenn brukt stadig mer penger på grunn av høyere lønninger og lave renter, i stedet for å betale gjeld, sier hun.

Den største feilen kjendisene gjør, som går igjen hos alle, er at de ikke tenker over at små beløp i hverdagen kan bli store, samtidig som de sløser for mye.

- Jeg bevisstgjør dem på hva de bruker penger på, og hvordan de kan prioritere annerledes. Men jeg kutter ikke ned til beinet slik jeg ville gjort, men tilpasser sparetipsene til den enkelte, sier hun.