MESH / OSLO (Nettavisen): Tirsdag kveld er det duket for premierefest på NRKs nye program «24-stjerners julekalender», hvor 24 kjente fjes skal konkurrere om å bli årets julestjerne.

En av dem som dukket opp på den røde løperen, var Mayoo Indiran (32).

Den siste uken har TV 2 blitt anklaget for plagiat av produksjonsselskapet Lucky View.

Produksjonsselskapet står bak YouTube-serien fra 2020, «Safari på Safari», og de mener TV 2-programmet «Abu og Mayoos Norge» har kopiert store deler av konseptet deres.

TV 2 på sin side har avvist anklagene, og mener de ikke hadde kjennskap til YouTube-serien før «Abu og Mayoos Norge» ble til.

Både Abubakar «Abu» Hussain (35) og Indiran har så langt holdt seg ordknappe om anklagene, og ikke kommentert kritikken mot TV 2-programmet. Før nå.

– Jeg synes det er litt kjipt egentlig, samtidig forstår jeg frustrasjonen deres, sier Mayoo Indiran til Nettavisen.

– Blir jo ganske likt uansett

Overfor Nettavisen forklarer han at det er vanskelig å unngå likheter mellom programmene.

– Det er jo litt sånn at det er et reiseprogram og prisene er det samme. Det er to mørkhudede som skal gjøre ting de ikke har gjort før. Det blir jo ganske likt uansett, sier Mayoo.

Videre poengterer Indiran at ingen reiseprogram har eierskap på et slikt tema.

– Hvis man ser på alle reiseprogram som blir laget så kan man alltid klippe sammen likheter, og det er ingen som har eierskap på at man ikke kan lage innhold av utlendinger på tur.

Til tross for anklagene legger ikke realitydeltageren skjul på at han og Safari Shabanis (24) har et godt vennskap i dag.

– Jeg støtter og «backer» Safari. Jeg og han er så like, det er det som kommer frem her og det er gøy. Jeg har på ingen måte lyst å stjele arbeidet til noen heller, så det er trist at noen ser på det slik, sier 32-åringen.

Ærlige reaksjoner

Ifølge Indiran visste han ikke om YouTube-serien før han lagde TV 2-serien med Hussain.

– Verken jeg eller Safari har sett på det. Kanalene får ta det mellom seg, jeg sier bare «peace», forteller 32-åringen og legger til:

– Jeg reagerte reelt på alt, det var helt ærlige reaksjoner. Jeg er ikke skuespiller, jeg er realitydeltager.

Konflikten mellom Lucky View og TV 2 fikk fort oppmerksomhet i media, og blant annet omtalte Fredrikstad blad og Dagbladet saken.

De to seriene deler samme konsept, at profilene i serien drar på en oppdagelsesreise gjennom Norge. «Abu og Mayoos Norge» hadde premiere denne høsten, mens «Safari på Safari» kom ut med en tredje sesong denne høsten.

– Det er feigt

Daglig leder og produsent i Lucky View, Christoffer Wæraas Pettersen, hevder at han selv ikke hadde sett TV 2-serien. Han fikk derimot raskt henvendelser fra flere seere om at serien var identisk på flere områder, så han valgte selv å undersøke saken nærmere.

– Dette er plagiat. Vi synes det er feigt at TV 2 kopierer en serie fra et lite produksjonsselskap, og at de ikke engang har giddet å ta kontakt med oss på forhånd, sa han til Fredrikstad Blad.

Ideen om serien «Safari på safari» skal ha oppstått allerede i 2019.

Programredaktør i TV 2, Kathrine Haldorsen, hevder på sin side at bakgrunnen for serien «Abu og Mayoos Norge» startet med en idé Abubakar «Abu» Hussain begynte å jobbe med for sju år siden.

Det skal ha resultert med én episode i 2015, men som det ikke ble noe mer av. Deretter skal ideen ha utviklet seg med Hussains og Indirans egne manglende erfaringer og opplevelser fra Norge som har gjort at konseptet har blitt videreutviklet.

Sammenlikner seriene

På YouTube-kanalen loff.no har produksjonsselskapet lagt ut en video der de sammenlikner seriene mot hverandre, ved å sette opp klipp de mener er kopierte fra «Safari på safari».

– Denne høsten slapp TV 2 serien «Abu og Mayoos Norge», en kopi av Safari på safari – som vi de siste årene har lagt enormt med tid og ressurser i. Det er skuffende og vondt å oppleve at en så stor aktør velger å bruke arbeidet vårt til egen vinning, noe de kommer unna med ved å avvise våre påstander, skriver selskapet på sosiale medier.

Lucky View har laget tre sesonger av suksessen «Safari på Safari» på deres egen Youtube-kanal Loff. Flere av episodene er sett av flere hundre tusen seere, og serien har også en stor følgerskare på TikTok og Instagram med mange millioner visninger.