Gå til sidens hovedinnhold

Dette vet vi om årets Met-galla

Natt til tirsdag braker det løs i New York.

Etter at fjorårets Met-galla ble avlyst som følge av koronapandemien, føltes det nok godt for Anna Wintour å endelig kunne invitere til motefest i New York.

Den amerikanske Vogue-redaktøren har siden 1995 vært vertinne og invitert noen av verdens største stjerner, i tillegg til motebransjen, til den årlige innsamlingsgallaen til støtte for det anerkjente museet Metropolitan Museum of Arts' moteavdeling.

Kvelden kan faktisk sees på som motebransjens svar på Oscar-utdelingen.

Les også: Anniken Jørgensen bekrefter ny kjæreste

Helt siden 1948 er Met-gallaen blitt arrangert den første mandagen i mai. I år blir festen dermed historisk, ettersom den måtte flyttes til september på grunn av koronarestriksjoner i USA tidligere i år.

Dette vet vi om årets Met-galla, som går av stabelen natt til tirsdag norsk tid.

Sendes digitalt

Det er ofte knyttet høye forventninger til hvem som skal lede de store begivenhetene med Hollywood-stjerner blant publikum.

I år er det en imponerende sammensatt gjeng. «Call Me By Your Name»-stjernen Timothée Chalamet, Billie Eilish, Naomi Osaka og stjernepoet Amanda Gorman skal lede innsamlingsgallaen.

Les også: Naken Madonna (63) får fansen til å juble

Tom Ford, Instagram-sjef Adam Mosseri og Anna Wintour vil være æresmedlemmer.

Nytt av året er at hvermannsen kan få ta del i begivenheten.

Helt i tråd med tiden, skal Vogue nemlig livestreame Met-gallaen, slik at alle andre «dødelige» også kan få med seg moroa. Livesteamen vil bli ledet av to gjester, skuespiller og artist Keke Palmer og skuespiller, skribent og regissør Ilana Glazer.

Koronatiltak

Er arrangementet koronavennlig? Ja, hevder Vogue. Årets Met Gala er en mye mer «intim affære».

Helse og sikkerhet for både gjester og crew vil være prioritert. Alle som deltar på festen må vise frem gyldig vaksinasjonsbevis i tillegg til å vise frem negativ koronahurtigtest dagen før, og ha på munnbind innendørs når man ikke spiser eller drikker ved bordet sitt, ifølge Vogue.

Les også: Slående rapport om populær kleskjede: Ansetter kun tynne, hvite jenter

Ettersom alt utenom rød løper er hemmelig for offentligheten, er nettopp rød løper naturligvis høydepunktet.

Årets dresscode er «American Independence», så nå gjenstår det å se hvordan de ulike gjestene velger å tolke dette.

Særlig i 2019 da temaet for gallaen var «Camp: Notes of Fashion», oppsto det full forvirring blant stjernene.

Celine Dion tolket temaet som at de skulle på camping, ifølge The Cut. Sangeren endte (gudskjelov) opp med haute couture istedenfor telt og primus på den røde løperen.

To utstillinger

Motebegivenheten har hvert år også hatt ulike temaer som gjenspeiler en påfølgende utstilling ved museet.

I år er temaet «American Fashion», som er delt opp i to ulike utstillinger. Den første utstillingen, «In America: A Lexicon of Fashion», vil åpne 18. september og markerer moteavdelingens 75 årsjubileum.

Utstillingen vil se ut som et hjem med ulike rom med designere som Christopher John Rogers, Sterling Ruby, Conner Ives, Prabal Gurung og Andre Walker.

Les også: Hudpleie slakter eldgammel skjønnhetstrend: – Kan få hudskader

Den andre utstillingen, «An Anthology of Fashion», vil åpnes 5. mai til neste år. Her vil museet samarbeide med amerikanske filmregissører om å skape cinematiske scener i hvert rom som viser ulike historier om amerikansk mote. I den forbindelse vil det arrangeres en til Met-galla, som vil gå av stabelen 2. mai.–

– Jeg føler virkelig at amerikansk mote gjennomgår en renessanse. Jeg tror særlig unge designere er i fortroppen av diskusjoner om mangfold og inkludering, i tillegg til bærekraft og transparens. Mye mer enn deres europeiske motparter. Kanskje med unntak av engelske designere, sier Andrew Bolton, kurator ved moteavdelingen, om årets tema til Vogue.