BBC ga torsdag en uforbeholden unnskyldning for hvordan en reporter oppførte seg for å sikre seg intervjuet med prinsesse Diana i 1995.

Intervjuet skapte stor oppstandelse, ikke minst uttalelsen hennes om at de var tre i ekteskapet, en referanse til prins Charles' nåværende kone, hertuginne Camilla.

En uavhengig granskingskommisjon har slått fast at journalisten Martin Bashir brukte uhederlige metoder for å få Diana til å stille opp og fortelle om de ekteskapelige problemene med prins Charles.

John Dyson, den pensjonerte dommeren som har ledet granskingen, sier Bashir la fram falske kontoutskrifter for Dianas bror for å påvirke ham til å arrangere et møte med prinsessen.

– Bashirs opptreden var upassende og et alvorlig brudd på BBCs retningslinjer, sier Dyson.

Martin Bashir sier torsdag at han angrer på fremgangsmåten. Han jobber ikke lenger i BBC.

– Stolte ikke på noen

Dianas bror Charles Spencer sier han trekker en linje fra intervjuet til bilulykken i Paris, der prinsesse Diana omkom da hun og kjæresten Dodi Al-Fayed forsøkte å komme seg unna paparazzifotografer.

– Ironien er at jeg møtte Martin Bashir 31. august 1995, for nøyaktig to år senere døde hun, og jeg trekker virkelig en linje mellom de to hendelsene, sier Spencer i et intervju med BBC torsdag.

– Hun visste ikke hvem hun kunne stole på, og til slutt, da hun døde to år senere, var hun uten noen form for reell beskyttelse, sier han.

– Burde gjort mer

BBCs generaldirektør Tim Davie sier kringkasteren aksepterer at «prosessen for å sikre intervjuet ikke levde opp til det publikum har en rett til å forvente».

– BBC burde gjort mer for å komme til bunns i det som skjedde den gangen og vært mer åpne om hva vi visste. Selv om vi ikke kan skru tiden tilbake et kvart århundre, kan vi komme med en fullstendig og uforbeholden beklagelse, sier Davie.

I granskningskommisjonens rapport kritiserer Dyson også en intern gransking fra 1996 av påstander fra senere BBC-sjef Tony Hall og en annen fremtredende person i selskapet som renvasket Bashir.

– Den granskingen hadde store mangler og var fryktelig lite effektiv, sier Dyson.

Hall innrømmer at granskingen den gangen ikke holdt mål, og at det var feil å la tvilen den gangen komme Bashir til gode. (©NTB)