2022 går mot slutten, og nok et nytt år står for dør.
Og mens verden fortsetter å tilnærme seg den nye normalen etter koronapandemien, er det dyre levekostnader som opptar de fleste nordmenn når vinteren nå er på sitt mørkeste. Dyr strøm, høye matvarepriser og stadig stigende renter preger nyhetsbildet når et nytt år står for døren, etter at et kontroversielt Fotball-VM er tilbakelagt og julefreden kan senke seg over de tusen hjem.
Les også: Disse kjendisene mistet vi i 2021
Men tapet av både norske og utenlandske stjerner har preget nyhetsbildet gjennom året som har gått. Sportsprofiler, skuespillere, statsledere og kongelige er bare noen av dem som har forlatt oss i løpet av 2022.
Her er noen av kjendisene vi tok farvel med i året som nå går mot slutten (i kronologisk rekkefølge):
Nils Arne Eggen (80)
f. 17.09.1941 d. 19.01.2022
Nils Arne Eggen døde i sitt hjem i Orkdal 19. januar i år, omgitt av sin nærmeste familie. Han var trenerlegenden som ledet Rosenborg til deres suverene storhetstid på 1990-tallet.
Etter å ha tatt et sensasjonelt seriegull med nyopprykkede Moss i 1987, dro Eggen hjem til Trøndelag i 1988 og tok umiddelbart gullet med Rosenborg den sesongen. Med unntak av et sabbatsår i 1998 ledet han laget sammenhengende fram til 2002, og endte opp med vanvittige tolv seriemesterskap og fem cupmesterskap, i tillegg til å føre Rosenborg til sju gruppespill i Champions League.
Les også: 21 gullkorn fra Nils Arne Eggen
Blant høydepunktene i den gjeveste europeiske turneringen var borteseieren mot Milan i 1996, som sikret trønderne kvartfinaleplass i Champions League, og 2-0-seieren over selveste Real Madrid året etterpå.
I 2010 gjorde han comeback som Rosenborg-trener, og hentet sitt 14. og siste seriegull som trener det året.
Som spiller vant Eggen seriegull med Vålerengen i 1965 og med Rosenborg i 1967 og 1969, og vant også cupgull med trønderne i 1960. Han ble kåret til årets spiller i toppdivisjonen i 1967.
Arild Rønsen: Dekksgutten: Nils Arne har gått fra borde
Eggen mistet kona Karin Pauline til kreft i 2011, og sønnen Knut Torbjørn tok sitt eget liv i 2012. I sønnens begravelse sa en gråtkvalt Eggen at sønnens frykt for å leve til slutt ble større enn frykten for å dø.
De siste årene slet Eggen også med helseutfordringer. Han måtte blant annet amputere deler av begge beina.
Det går vel ikke an å si at noen andre i norsk fotball har hatt større betydning enn ham.
Egil «Drillo» Olsen
Meat Loaf (74)
f. 27.09.1947 d. 20.01.2022
Den amerikanske rockesangeren og skuespilleren Meat Loaf, hvis egentlige navn var Michael Lee Aday (født Marvin), døde 20. januar med kona Deborah ved sin side.
Han var en av tidenes mestselgende artister, og hans «Bat Out of Hell»-trilogi – med «Bat Out of Hell» (1977), «Back Out of Hell II: Back into Hell» (1993) og «Back Out of Hell III: The Monster Is Loose» (2006) har solgt i mer enn 100 millioner eksemplarer verden over. Han vant blant annet også en Grammy for sangen «I'd Do Anything For Love» i 1994.
LES OGSÅ: Meat Loaf: Verdens beste kjøttpudding
Artisten spilte også i mer enn 50 filmer og TV-serier i løpet av karrieren, blant annet kultklassikeren «The Rocky Horror Picture Show» og «Fight Club».
For det norske publikum ble han også kjent for duetten med Marion Ravn på coverlåten «It's All Coming Back To Me Now» fra 2006. Ravn var også med som duettpartner på turné og flere andre prosjekter.
Jeg er veldig stolt over at han valgte meg som duettpartner til den fantastiske 'It's All Coming Back To Me Now' og takknemlig for å bli kjent med en så fin fyr, som tok godt vare på meg når jeg i en ung alder reiste rundt med ham på turné.
Marion Ravn
Jon Herwig Carlsen (84)
f. 15.04.1937 d. 10.04.2022
Den folkekjære sportskommentatoren og NRK-veteranen Jon Herwig Carlsen sovnet stille inn 10. april i år, med de nærmeste rundt seg, etter lengre tids sykdom.
Mange nordmenn vil for alltid huske Carlsens samarbeid med Kjell Kristian Rike. Sammen kommenterte de langrenn og skiskyting for NRK i over 30 år, fra starten av 70-tallet til Rikes bortgang i 2008.
Les også: Her er «Nordigardens» siste limerick-hilsen til Carlsen
«Limerickskongen» Carlsen var kjent for sin innsats for skiskytter- og langrennsfolket, men også ishockey, motorsport, skihopp, seiling, padling, roing, curling og sykling var blant idrettene Carlsen kommenterte for NRK.
I 2007 ble Rike og Carlsen sammen hedret i programmet «Gullruten» for innsatsen som sportskommentatorer gjennom mer enn 30 år. I november etter Rikes død ble duoen æret med Kongens fortjenstmedalje i sølv.
Jeg har hatt fantastiske år i NRK, men den tiden jeg fikk lov til å reise og kommentere med Jon tror jeg er noe av det største.
Arne Scheie
Mino Raiola (54)
f. 04.11.1967 d. 30.04.2022
Den profilerte nederlandsk-italienske fotballagenten Mino Raiola, som blant annet representerte Erling Braut Haaland fram til det siste, døde lørdag 30. april i år.
Dødsfallet kom to dager etter at flere italienske medier meldte at fotballagenten hadde gått bort. Også Nettavisen var blant mediene som omtalte det angivelige dødsfallet, med italienske medier som kilde. «Nyheten» ble imidlertid avblåst da Raiola selv gikk ut på Twitter og avkreftet ryktene, og sa han var «rasende» over at medier hadde «tatt livet av ham for andre gang på fire måneder».
Bare to dager senere ble altså dødsfallet bekreftet av familien.
Les også: Haaland-agentens første møte med Zlatan satte spor: – Statistikken din er søppel
Erling Braut Haaland var én av dem som uttrykte sin sorg etter at Raiola hadde gått bort. På Instagram la den norske superstjernen ut et bilde av de to, med teksten «Den beste» etterfulgt av et hjertetegn.
Raiola, som var sønn av en italiensk pizzabaker, vokste opp i Nederland og begynte sin agentkarriere der tidlig på 1990-tallet. Han ble etter hvert kjent som en superagent som representerte verdensstjerner som Pavel Nedved, Zlatan Ibrahimovic, Paul Pogba og Romelu Lukaku, foruten vår egen Braut Haaland.
Den beste.
Erling Braut Haaland
Thomas Ulsrud (50)
f. 21.10.1971 d. 24.05.2022
24. mai gikk curlinglegenden Thomas Ulsrud bort etter lengre tids kreftsykdom.
Ulsrud var en av tidenes beste norske curlingspillere. I løpet av karrieren rakk han å bli både verdensmester og europamester. I tillegg tok han OL-sølv i Vancouver i 2010.
Under de samme lekene fikk Ulsrud, sammen med det norske laget, massiv oppmerksomhet over hele verden for de såkalte «klovnebuksene», nemlig de røde buksene som minnet mer om buksene som klovner bruker enn klesplagg for profesjonelle idrettsutøvere.
Les saken fra 2010: Verden ler av Norges OL-bukser
Også i senere mesterskap skulle Ulsrud og hans lagkamerater vise seg å stille opp i fargerike og morsomme klesplagg.
Ulsrud fikk konstatert kreft i desember 2020. Han gjennomgikk omfattende cellegiftbehandling og hadde til det siste tro på at han skulle bli frisk, fortalte kona Elin Grødal til VG etter dødsfallet.
– Han døde hjemme. Han ville ikke være på sykehus, sa hun til avisen.
Ulsrud etterlot seg også en sønn på 20 år.
Han brydde seg om andre og ville alle vel. Han hadde ikke en eneste uvenn. Middagen sto alltid klar når jeg kom hjem, så sant han ikke var ute og reiste med curlingen.
Elin Grødal
James Caan (82)
f. 06.07.1940 d. 06.07.2022
Hollywood-skuespilleren James Caan, best kjent som Sonny Corleone i klassikeren «Gudfaren» fra 1972, døde av et hjerteattakk 6. juli i år, 82 år gammel.
Rollen som Sonny i den ovennevnte mafiaklassikeren gjorde Caan til en etablert filmstjerne. Han ble Oscar-nominert for beste mannlige birolle, og han returnerte to år senere for en kort reprise i rollen som Sonny Corleone i «Gudfaren, del 2».

Dop, død og legendestatus: Snudde opp/ned på alt: Slik gikk det med alle skuespillerne i «Gudfaren»
Så sent som i vår var Caan aktiv med flere intervjuer og medieopptredener i forbindelse med 50-årsfeiringen av «Gudfaren», sammen med Al Pacino, Robert De Niro og de andre «Gudfaren»-stjernene.
Ved sin død etterlot han seg fem voksne barn fra fire tidligere ekteskap.
Det er vanskelig å tro at han ikke vil være i verden lenger. Han var så levende og vågal.
Al Pacino
Shinzo Abe (67)
f. 21.09.1954 d. 08.07.2022
En hel verden reagerte med sjokk og vantro da Japans tidligere statsminister, Shinzo Abe, ble skutt og drept mens han 8. juli i år holdt en valgkamptale for det liberale regjeringspartiet LDP i byen Nara.
Abe, som var landets lengstsittende statsminister, ble skutt to ganger i 11.30-tiden lokal tid fredag 8. juli, og ble erklært død på sykehuset klokken 17.03 samme dag.
Han var Japans statsminister i to perioder, fra 2006 til 2007 og fra 2012 til 2020, og ble sett på som en av landets aller viktigste ledere etter den andre verdenskrig.

Støre etter Abe-skytingen: – Rystet og dypt sjokkert
Statsledere over hele verden sendte sine kondolanser etter det grufulle attentatet.
– Jeg er dypt sjokkert og trist over skytingen av tidligere statsminister Abe Shinzo. Han var en sterk leder og samarbeidspartner med Norge i vår felles innsats for å styrke det internasjonale systemet, og beskytte lov og frihet. Våre tanker er med ham, venner og familie, skrev statsminister Jonas Gahr Støre på Twitter.

Slik reagerer verden på drapet på Shinzo Abe
Abe etterlot seg kona Akie Matsuzaki ved sin bortgang.
En fantastisk person, stor demokrat og forkjemper for den multilaterale verdensorden har gått bort.
EU-president Ursula von der Leyen
Ivana Trump (73)
f. 20.02.1949 d. 14.07.2022
Som Donald Trumps første kone preget Ivana Trump rampelyset sammen med ektemannen da de to giftet seg i 1977 og gjennom hele 1980-tallet, og ikke minst da skilsmissen mellom stjerneparet var et faktum i 1992.
14. juli i år døde den profilerte modellen og forretningskvinnen, etter en fallulykke i eget hjem på Manhattan i New York.
Hun fikk tre barn sammen med eksmannen: Donald Jr, Ivanka og Eric Trump.
– Moren vår var en utrolig kvinne – en ressurs i næringslivet, en idrettsutøver i verdensklasse, en strålende skjønnhet og omsorgsfull mor og venn, skrev sønnen Eric Trump i en hyllest på Instagram.
Også eksmannen Donald Trump var i sorg etter Ivanas død.
– Hun var en nydelig, vakker og fantastisk kvinne, som levde et storslått og inspirerende liv. Ivanas store stolthet var hennes tre barn Donald Jr., Ivanka og Eric. Hun var så stolt av dem, og vi er så stolt av henne. Hvil i fred Ivana, skrev USAs tidligere president på sitt eget sosiale nettverk, Truth Social.
Hun var en nydelig, vakker og fantastisk kvinne, som levde et storslått og inspirerende liv.
Donald Trump
Geir Børresen (79)
f. 16.11.1942 d. 25.07.2022
Etter kort tids sykdom døde den folkekjære skuespilleren og sangeren Geir Børresen 25. juli, 79 år gammel.
Børresen var med i en rekke barneprogrammer på NRK i 1970-, 1980- og 1990-årene.
Mest kjent er han kanskje for å ha gitt liv til hunden Labbetuss på 1980-tallet sammen med artist og programleder Halvdan Sivertsen. På 1990-tallet ble han mannen bak den joviale vaktmesteren Max Mekker i «Sesam Stasjon» med blant andre Sverre Holm og Sidsel Ryen.
Han debuterte som programleder på TV allerede i 1971, med Vibeke Sæther i barne-TV-serien «Lekestue», mens han for alvor ble en fremtredende TV-figur med nevnte Labbetuss og Max Mekker på 1980- og 1990-tallet.
Les også: Alex Rosén hyller Børresen etter dødsbeskjeden: – De hørte ham, men så ham ikke
Mot slutten av årtusenet hadde han også en fast rolle i såpeserien «Venner og fiender».
I mai i år fortalte han i et intervju i Se og Hør at han hadde blitt diagnostisert med kreft i tarmene i september 2021. Etter sin død ble han hyllet av et samlet Kjendis-Norge.
– Jeg tilbragte uendelige timer med Geir Børresen i barndommen. Han var kul, morsom, varm og intelligent. Enten det var som programleder i Lekestue eller som korleder i Smurfene, skrev komiker Espen Eckbo, til en snutt han delte av Børresen da han deltok i «Nissene på låven» i 2001.
Da Max Mekker dro latteren sin i køen på Gardermoen. Alle barna stivnet. De hørte ham, men så ham ikke. Eventyrlig øyeblikk. Max uten kostyme. Geir Børresen, gode venn og forbilde. Hvil i fred.
Alex Rosén, komiker
Olivia Newton-John (73)
f. 26.09.1948 d. 08.08.2022
Olivia Newton-John var allerede en suksessfull artist da hun i 1978 sang seg inn i en hel generasjons hjerter, med hovedrollen i musikalen «Grease» sammen med John Travolta. Filmen er anerkjent som en av de største musikalene i filmverden gjennom historien, og singelen «You're the One That I Want» er bare én av flere som nådde toppen av hitlistene på den tiden.
Men den britisk-fødte australske artisten hadde levert en rekke hitlåter allerede før den tid.
Albumet «Have You Never Been Mellow» nådde toppen av Billboard-listen i USA i 1975, mens flere av låtene hennes også nådde førsteplassen på singellistene i en rekke land.
Les også: TV 2-kjempen glemmer aldri møtet med Olivia Newton-John: – Hun tok pusten fra oss
Etter hvert fikk imidlertid stjernen problemer med helsen sin.
Newton-John ble diagnostisert med brystkreft i 1992, men ble helt frisk etter behandling – helt til hun hadde et tilbakefall i 2013.
Da gjennomgikk stjernen enda en behandling, men sykdommen slapp ikke taket, og i 2017 måtte hun nok en gang legges inn på sykehuset. De siste årene var preget av sykdommen, og Newton-John var en innbitt forkjemper for bruken av medisinsk cannabis. Hennes datter Chloe eide dessuten en cannbis-farm i Oregon i USA.
Les også: «Grease»-stjernen fridde til ektemannen i narkorus
8. august sovnet hun stille inn på ranchen sin i det sørlige California, 73 år gammel, omgitt av familie og venner.
Du gjorde livene våre så mye bedre. Påvirkningen din var utrolig. Jeg elsker deg så høyt. Vi sees nede i veien, og vi vil være sammen igjen. Din fra første øyeblikk jeg så deg, og for alltid.
John Travolta, skuespiller
Mikhail Gorbatsjov (91)
f. 02.03.1931 d. 30.08.2022
Om kvelden 30. august kom meldingene fra Russland om at Sovjetunionens siste leder, Mikhail Gorbatsjov, var død, 91 år gammel.
Dermed var den siste lederen av den kommunistiske verdensmakten gått bort, etter lang tids sykdom.

Gorbatsjov – mannen som fikk slutt på den kalde krigen
Gorbatsjov var kjent for å ha bidratt sterkt til Sovjetunionens oppløsning, bli kvitt jernteppet mellom øst og vest, samt gjenforene Tyskland.
I 1990 ble han tildelt Nobels fredspris for sitt internasjonale virke og sin rolle i avslutningen av den kalde krigen.
Les også: Dette er det Putin egentlig mener om avdøde Gorbatsjov
Gorbatsjovs reformer mot slutten av 1980-tallet i det den gangen totalitære Sovjetunionen, ble ikke godt mottatt av kommunistpartiet i landet. I august 1991 overtok sentrale personer i partiet makten gjennom et kuppforsøk mens Gorbatsjov var på ferie.
Per-Olav Sørensen: Hvor hadde jeg vært uten Gorbatsjov?
Kuppforsøket var imidlertid preget av dårlig lederskap og liten støtte blant folket, og Gorbatsjov vant tilbake makten.
Likevel var unionen påført et uhelbredelig sår, og 25. desember 1991 gikk Gorbatsjov av som Sovjetunionens leder. Samme dag ble nasjonen oppløst, og Boris Jeltsin tok over makten i landet som Russlands president.
En med blikket til å se at en annen framtid var mulig og motet til å risikere hele karrieren for å komme dit. Resultatet var en tryggere verden og større frihet for millioner av mennesker.
Joe Biden
Dronning Elizabeth II (96)
f. 21.04.1926 d. 08.09.2022
På ettermiddagen torsdag 8. september kom de første meldingene fra Buckingham Palace via nyhetsbyrået Reuters om at legene var bekymret for helsen til dronning Elizabeth II. Samme kveld, klokken 19.30 norsk tid, ble det bekreftet at den britiske monarken var død, 96 år gammel.
Med det var en institusjon i seg selv, og britenes lengstsittende monark noensinne, borte.
Storbritannias lengstlevende monark er død etter 70 år på tronen.
Til tross for den høye alderen kom dødsfallet brått på mange – ettersom dronningen senest i dagene før hun gikk bort tilsynelatende var ved godt mot, på beina og i jobb. Blant annet hilste hun på den nyinnsatte statsministeren Liz Truss bare to dager før hun gikk bort.
Se bildeserie: Dronning Elizabeth minnes verden rundt
Det var imidlertid ikke sjelden kost fra dronningen, som i løpet av sine 70 år på tronen sjeldent tok seg fri. Selv etter fylte 90 år fortsatte hun å jobbe – med mer enn 400 offisielle oppdrag i kalenderåret.

Slik var hennes siste dager
Men egentlig skulle ikke Elizabeth ha vært dronning i det hele tatt.
Hun var ti år gammel da faren, kong George VI, overtok tronen. Hans bror, Edward VIII, sa den gangen fra seg tronen og abdiserte for å kunne gifte seg med den fraskilte Wallis Simpson. Og da George VI døde i februar 1952 overtok 25 år gamle Elizabeth som dronningen av Storbritannia, og ble en folkekjær monark for det britiske folk.

Barnebarna holdt æresvakt ved dronningens kiste
Ved sin død etterlot dronningen seg fire barn: kong Charles, prinsesse Anne, prins Andrew og prins Edward.
Ektemannen prins Philip gikk bort i april 2021. Han hadde vært gift med dronningen i 74 år da han døde, 99 år gammel.
Jeg vet at hennes død vekker sorg hos så mange av dere. Og jeg deler den sorgen med dere alle, på en måte som ikke kan måles.
Kong Charles III
Coolio (59)
f. 01.08.1963 d. 28.09.2022
Det var vanskelig å vokse opp på 1990-tallet uten å få med seg noen av giganthitene til rapartisten Artis Leon Ivey jr., langt bedre kjent som Coolio.
Los Angeles-rapperen ble for alvor kjent over hele verden med sin «Gangsta's Paradise» i 1995, som også ble brukt i filmen «Dangerous Minds» med Michelle Pfeiffer i hovedrollen.
Låten, som Coolio vant Grammy-pris for i 1996, tålte definitivt tidenes tann og er blitt «streamet» over én milliard ganger på strømmetjenesten Spotify.
28. september kom imidlertid meldingen fra TMZ om at rapperen var død, 59 år gammel.
Rapperens manager opplyste til nettstedet at Coolio var på besøk hos en venn da han ble funnet livløs på gulvet etter å ha gått på toalettet. Deretter skal vennen ha ringt nødetatene, som ankom og erklærte 59-åringen død på stedet.
Dødsårsaken var ukjent, men manageren antydet hjerteinfarkt overfor TMZ. Ved sin død etterlot han seg ti barn.
Foruten «Gangsta's Paradise» høstet Coolio også stor suksess med singler som «Fantastic Voyage» (1994), «1, 2, 3, 4 (Sumpin' New)» og ikke minst «C U When U Get There» (1997).
Snaue to uker før dødsfallet spilte han konsert under musikkfestivalen «Riot Fest» i Chicago.
Totalt har artisten solgt over 17 millioner album på verdensbasis, ifølge New York Times.
Jeg husker ham ikke som annet enn elskverdig. 30 år etterpå får jeg fortsatt frysninger når jeg hører sangen.
Michelle Pfeiffer
Marit Christensen (73)
f. 11.11.1948 d. 29.09.2022
29. september døde tidligere Moskva-korrespondent for NRK, Marit Christensen, på Ullevål sykehus etter kort tids sykdom.
«Moskva-Marit», som hun etter hvert ble kjent som, var et kjent fjes for norske TV-seere da hun som Russland-korrespondent dekket opptakten til Sovjetunionens fall på 1980-tallet.
Christensen begynte å jobbe i NRK i 1977. Hun jobbet med nyheter og politikk, før hun i 1984 ble den første kvinnelige Moskva-korrespondenten for NRK. Hun tok over etter Hans-Wilhelm Steinfeld, ifølge statskanalen.
Christensen har siden da skrevet flere bøker, blant annet «Moren», et omdiskutert portrett av moren til Anders Behring Breivik, Wenche.
I et portrettintervju med VG i mars sa hun at hun slet med å bli gammel og være syk samtidig.
– Det er ikke greit å bli gammel og syk. Gammel er greit nok. Men ikke syk samtidig. Det anbefaler jeg ingen, sa hun da.
Hun tilhører en lang rekke av dyktige Russland-korrespondenter i NRK. Hendelsene vi står oppe i nå viser hvor viktig den kunnskapen er, og som også Marit forvaltet.
Sigurd Falkenberg Mikkelsen, utenriksredaktør i NRK
Rosemarie Köhn (83)
f. 20.10.1939 d. 30.10.2022
Rosemarie Köhn skrev historie da hun i 1993 ble vigslet som Norges første kvinnelige biskop.
30. oktober i år døde hun, 83 år gammel, etter lang tids sykdom.
Köhns far var tysk, og hun opplevde selv bombingen av Berlin som barn under andre verdenskrig. I 1946 kom hun til Norge sammen med sin mor, og vokste opp i Gjerdrum på Romerike.
Som biskop ble hun regnet som liberal, og hennes innsettelse og vigsling av praktiserende homofile prester var både kontroversielle og førte til splittelser i Den norske kirke. Hun fikk mye kritikk for sitt liberale syn på homofili, ikke minst da hun lot den lesbiske presten Siri Sunde fortsette som kapellan etter at sistnevnte hadde inngått partnerskap.
Fra 2006: Som biskop ble Rosemarie Köhn så grovt truet at hun fikk døgnkontinuerlig politivakt
I den forbindelse uttalte Köhn:
– Kirken har mye å be de homofile om unnskyldning for. Jeg håper ettertiden vil vise at dette var en god dag for Den norske kirke.
Hun fortsatte som biskop til hun gikk av med pensjon i 2006. Ved sin død etterlot hun seg ektefellen Susanne Sønderbo.
Köhn ble begravet på statens regning, med blant andre dronning Sonja og statsrådene Kjersti Toppe, Anette Trettebergstuen og Trygve Slagsvold Vedum til stede.
At Köhn ville åpne kirken og for eksempel gikk i Pride-parade tidlig, gjorde at slike som meg følte oss hjemme der.
Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen
Toralv Maurstad (95)
f. 24.11.1926 d. 04.11.2022
I starten av november kom den triste beskjeden om at en av norsk skuespills aller største legender, Toralv Maurstad, var gått bort, 95 år gammel.
Den folkekjære skuespilleren og regissøren sovnet stille inn på ettermiddagen fredag 4. november, og etterlot seg kona Beate Eriksen, som han var gift med siden 1999, og sønnen Peder Maurstad.
Les også: Toralv Maurstad ble deprimert etter hjerneslaget – fant «mirakelkur»
Dødsfallet ble møtt med sorg hos et samlet, norsk kulturliv.
– En legende har forlatt oss, og norsk kulturliv har blitt fattigere, sa kulturminister Anette Trettebergstuen til NTB.
Maurstad debuterte allerede sju år gammel ved Nationaltheatret, som Mamilius i Shakespeares «Et vintereventyr». Hans første større filmrolle kom i 1951 med «Kranes konditori».
Konas siste avskjed med Maurstad: – Jeg kan ikke huske hva du heter, sa han
Fra 1954 ble han ansatt ved Nationaltheatret, og mottok Kritikerprisen i 1963. Han utmerket seg med flere klassikertolkninger som Puck i Shakespeares «En midtsommernattsdrøm» og tittelrollene i «Erasmus Montanus», «Peer Gynt» og «Brand».
Fra 1967 til 1977 ledet han Oslo Nye Teater, der han reetablerte teateret som komedieteater. Fra 1978 til 1986 ledet han Nationaltheatret, der oppsigelsen av åtte skuespillere førte til streik. De senere årene var han også svært aktiv, og ble en kjent skikkelse for mange unge fjes gjennom rollen som Georg Anker-Hansen i «Hotel Cæsar» fra 1998 til 1999.
Teatersjef og regissør: – Briljerte som Peer
Så sent som i 2018 spilte han igjen hovedrollen i Ibsen-stykket Peer Gynt, da som 91-åring.
Ved bisettelsen i Oslo domkirke 24. november, på det som skulle vært skuespillerens 96-årsdag, var gjester som statsminister Jonas Gahr Støre, stortingspresident Masud Gharahkhani og kong Harald til stede.
Toralv gikk på tur, han ble lenge borte. Han var alvorlig da han kom hjem. «Sett deg,» sa han. «Det var som et jordskjelv inni meg. Jeg kan ikke huske hva du heter,» sa han. Ja, så har det altså skjedd, det jeg fryktet.
Beate Eriksen, ektefelle
Aaron Carter (34)
f. 07.12.1987 d. 05.11.2022
Ikke rent få pikehjerter smeltet da tiåringen Aaron Carter, lillebroren til Nick Carter i Backstreet Boys, herjet hitlistene med låter som «Crazy Little Party Girl», «Crush on You» og ikke minst Beach Boys-coveren «Surfin' USA» i 1997.
5. november kom imidlertid meldingen om at den tidligere barnestjernen var død, 34 år gammel.
Fra 2009: Kjenner du ham igjen?
Carters liv var preget av kontroverser etter den tidlige suksessen. Lillebror Carter ble spådd en lysende musikkarriere, men Aaron Carter ble i de senere årene i stedet omtalt som «skandalestjernen» i medier verden over – takket være en svært offentlig krangel med broren, rusproblemer, vold, depresjon og pengeutfordringer.
Les også: Aaron Carters gravide eks planla opptreden på voksenunderholdnings-nettsted
I 2011 fikk han stor oppmerksomhet da han hevdet at Michael Jackson hadde gitt ham kokain da Aaron Carter var 15 år gammel. 2020 gjorde han sin pornodebut med en live-sending som inneholdt naken gitarspilling.
Ifølge TMZs kilder ble Carter funnet død i sitt hjem i Lancaster i California på formiddagen lørdag 5. november i år.
Selv om broren min og jeg hadde et komplisert forhold, sluknet aldri kjærligheten min til ham. Jeg har alltid holdt fast på håpet om at han en dag, på en eller annen måte, ville finne en sunn vei og få den hjelpen som han så desperat trengte.
Nick Carter
Tomm Kristiansen (72)
f. 22.01.1950 d. 06.11.2022
Den mangeårige NRK-journalisten Tomm Kristiansen, kjent med tilnavnet «stemmen fra Afrika», døde om morgenen søndag 6. november, opplyste familien overfor NRK.
Kristiansen var kjent for sitt mangeårige arbeid som Afrika-korrespondent for statskanalen; først i Zimbabwe fra 1990 til 1994, og siden i Sør-Afrika fra 2002 til 2006. Som journalist kom han med nærgående rapporter ikke minst fra dekningen av Apartheidregimets fall i Sør-Afrika på starten av 1990-tallet og folkemordet i Rwanda i 1994.

– Et sjeldent kvalitetsmenneske
Han skrev en rekke bøker om det afrikanske kontinentet, dets historie og ledere som Nelson Mandela og Desmond Tutu. I 1995 mottok han en av norsk journalistikks høyeste utmerkelser, Den store journalistprisen.
Han var også fra 2006 til 2008 kommunikasjonsrådgiver for Sør-Sudans president Salva Kiir.
Dødsfallet ble møtt med sjokk og vantro hos hans tidligere kollegaer i NRK.
På tampen av karrieren lagde Kristiansen podkasten «Tomms afrikanske fortellinger» for NRK, hvor han gikk igjennom høydepunktene fra sitt lange liv som Afrika-korrespondent.
Fra koronapandemien: NRK-bauta fortviler: – Statsråden griper inn i mitt kjærlighetsliv
Bare to uker før dødsfallet ga han ut boken «Afrika på 200 sider», hans 17. i rekken.
Bare noen dager før det gjestet han P2-programmet «Bluesasylet», hvor han fortalte om Ørkenblues.
– Det som er utrolig trist er at Tomm ikke var ferdig. Han hadde mer å fortelle, og mer han skulle ha sagt, sa utenriksredaktør Sigurd Falkenberg Mikkelsen i NRK etter at dødsfallet ble kjent.
– Det at han ga ut en bok rett før han døde, er ganske talende for produktiviteten hans og ønsket om å fortelle.
Ved sin død etterlot Kristiansen seg kone og to voksne barn.
Tomm er borte. Det er ikke til å tro. En aktiv og kjær kollega og en formidabel forteller er ikke mer.
Sidsel Wold, utenrikskorrespondent i NRK
Shabana Rehman (46)
f. 14.07.1976 d. 29.12.2022
I januar 2022, mens Shabana Rehman var en av deltakerne i «Farmen Kjendis» som da rullet over TV-skjermene, fikk samfunnsdebattanten og komikeren beskjed om at hun hadde kreft i bukspyttkjertelen.
Om morgenen 29. desember sovnet hun stille inn på Akershus universitetssykehus, etter å ha vært innlagt der gjennom julehøytiden.
Det var broren Shakeel Rehman som delte den triste beskjeden i et innlegg på Facebook.
– Det er med bunnløs sorg jeg må meddele at vår høytelskede uerstattelige søster, datter, tante, venn, midtpunkt, humørspreder og stolthet gikk fredfullt bort idag tidlig, startet broren innlegget med.
Etter å ha fått kreftdiagnosen ble 46-åringen innlagt på Akershus universitetssykehus for behandling, men etter få måneder fikk hun den nedslående beskjeden om at hun bare kunne få smertelindrende behandling videre her til lands.
Komikeren reiste derfor til Tyskland for immunbehandling, noe hun kunne gjennomføre takket være en spleis.
Les Shabana Rehmans siste kommentar for Nettavisen: Dødssyke behandles som tall, statistikk, kroner og øre
Rehman hadde en lang og variert karriere.
I 1996 startet Rehman som spaltist i VG, og senere som spaltist i Dagbladet fra 2000 til 2007. De siste årene skrev Rehman flere kommentarer hos Nettavisen.
Rehman var ikke bare en dyktig skribent, hun markerte seg også i standup miljøet. Hun debuterte som stand-up-komiker i 1999. Showet hennes fra 2002 «Shabana går på ski over Grønland» fikk gode mottakelser, blant annet fra NRK og VG. Med en god dose selvironi gjorde hun narr av det meste av kulturelle og religiøse forskjeller i landet.

Få har vært rollemodell for så mange som henne
Rehman likte også å provosere.
Hun fikk mye oppmerksomhet, både nasjonal og internasjonalt, da hun løftet opp mulla Krekar (66) i 27. april 2004.
Rehman ble anmeldt av Krekar for legemsfornærmelse, men en knapp uke etter hendelsen ble saken henlagt.
– Dersom en liten kvinne som meg kan løfte ham, kan han ikke være farlig, uttalte Rehman til New York Times den gang.
Vebjørn Selbekk: – Sto opp for meg da det stormet som verst
Shabana Rehman fant lykken med Petter Simonsen høsten 2021. Han var ved Rehmans side helt til slutten.
Rehman har tidligere vært gift med komiker og tekstforfatter Dagfinn Nordbø (65), de var gift fra 2003 til 2007. Hun har også vært gift med NRK-journalist Martin Gaarder (45). I august 2021 kom nyheten om at paret gikk hver til sitt etter 14 år.
Det viktigste for Shabana, tror jeg, er at hun fikk fortsette å være Fortelleren så lenge som mulig. At hun fikk fortelle videre om hva som opptok henne, være med og gi folk håp og sammenheng, fortelle om hva som var viktig for oss og for henne.
Erik Stephansen, politisk redaktør i Nettavisen
Pelé (82)
f. 23.10.1940 d. 29.12.2022
Den største fotballspilleren noensinne?
Det har i flere tiår vært gjenstand for stor diskusjon – den store diskusjonen – hvorvidt det var brasilianske Pelé eller argentinske Diego Maradona som var den største og beste fotballspilleren gjennom tidene, inntil Lionel Messi og Cristiano Ronaldo blandet seg inn i diskusjonen de siste årene.
Faktum er uansett at det er en av fotballhistoriens aller, aller største ikoner som gikk bort om kvelden 29. desember norsk tid torsdag 29. desember.
Datteren Nascimento tok til Instagram for å hedre faren etter at han gikk bort.
– Alt vi er er vi takket være deg. Vi er uendelig glad i deg. Hvil i fred, skrev hun.

Fattiggutten som ble verdensstjerne
Edson Arantes do Nascimento, som hans egentlige navn var, tok verden med storm da han som 17-åring vant Fotball-VM med Brasil i Sverige i 1958. Han bergtok alle som så ham med sine fotballkunster, og Norges tidligere landslagssjef Egil «Drillo» Olsen var én av dem som fikk se fotballmagikeren med egne øyne den gangen.
– Da var jeg 16 og Pelé var 18 år. Jeg sto ganske nære banen, og siden den gang så fulgte jeg med på han gjennom hele karrieren, sa Drillo til TV 2 etter at dødsfallet ble kjent.
– Han var symbolet på det perfekte. Det var ingenting han var ekstra god på, men hadde bare alt. Definitivt en av de største.
Les også: – En dag vil vi spille fotball sammen i himmelen
Han ble verdensmester igjen i 1962, selv om han måtte se avslutningen av turneringen fra sidelinjen med en skade. I 1970 ledet han Brasil til landets – og hans – tredje VM-tittel.
Klubbkarrieren tilbrakte han stort sett i Santos i hjemlandet, der han scoret ufattelige 618 mål på 636 kamper fra 1956 til 1974. Han avsluttet karrieren i 1977 i amerikanske New York Cosmos.
I desember 2000 mottok han sammen med Diego Maradona en delt pris som «århundrets fotballspiller» av Det internasjonale fotballforbundet (Fifa).
Les også: Historien bak Pelés forbløffende målrekord
De siste årene av hans liv var Pelé preget av dårlig helse. I desember 2017 møtte han opp i rullestol da han overværet VM-trekningen for sluttspillet i 2018, og de neste årene var preget av turer inn og ut av sykehuset. I september 2021 fortalte han at han hadde startet med kjemoterapi for behandlingen av tarmkreft, og 29. desember sovnet han altså inn etter organsvikt som følge av kreften.
Den mest gudebenådete av fotballspillere.
Gary Lineker, britisk tidligere landslagsspiller