Torsdag 8. september gikk dronning Elizabeth av Storbritannia bort, 96 år gammel.

Med 70 år på tronen er dronningen den lengstsittende, kvinnelige monarken noen sinne, men de 70 årene har ikke gått forbi uten noen kontroverser og skandaler. Den britiske kongefamilien har nemlig stått i en rekke skandaler opp gjennom – som dronning Elizabeth har måttet rydde opp i.

Les også: Isabel Raad på Johnny Depp-jakt i Newcastle

De senere årene er det spesielt den britiske 96-åringens barnebarn, prins Harry (37), som har stått for de fleste overskriftene, etter at han i 2020 valgte å trekke seg tilbake fra sine kongelige plikter. Prinsen har siden bosatt seg i USA med kona, hertuginne Meghan (40), og deres to felles barn.

Forlot kongehuset

Etter at prinsen flyttet til USA har han ved flere anledninger snakket offentlig om valget om å forlate pliktene sine.

Han har blant annet fortalt om manglende støtte fra familien, samt kommet med anklager om både mobbing og rasisme innad i den britiske kongefamilien. Som følge av sistnevnte anklage satte kongehuset i gang en granskning av arbeidsmiljøet og holdningene ved det britiske kongehuset.

Lenge var det også snakk om en isfront mellom prins Harry og storebroren, prins William (39) – som angivelig ikke snakker sammen etter at yngstebroren valgte å flytte til USA.

Dronning Elizabeth har ikke snakket offentlig om problematikken prins Harry har snakket om de senere årene, men tilsynelatende har hun fortsatt god kontakt med barnebarnet. Det kom frem i et intervju prins Harry gjorde i anledning dronningens bursdag i april, der han uttalte at de alltid har det hyggelig og morsomt når de to er sammen.

Les også: Dette er de nye «Farmen»-kjendisene

For øvrig skapte også dette intervjuet reaksjoner, da enkelte mente Harry var respektløs overfor familien sin.

Overgrepsanklager

Også en av dronning Elizabeths egne sønner, prins Andrew (62), har skapt hodebry for kongehuset de siste årene.

I 2019 trakk han 62-åringen seg fra alle offisielle oppdrag i «overskuelig fremtid» etter flere negative reaksjoner i forbindelse med et intervju han gjorde med BBC i november samme år. I intervjuet kommenterte prinsen beskyldningene om seksuelle overgrep og hans forbindelser til den avdøde seksualforbryteren Jeffrey Epstein – der han nektet for alt.

Prins Andrew nektet i intervjuet for anklagene om at han skal ha hatt sex med en kvinne ved navn Virginia Giuffre ved tre anledninger i 2001, da hun var bare 17 år gammel. De to skal ha blitt introdusert for hverandre gjennom Epstein.

Les også: Nye skrekktall for Harry og Meghan

Både prinsen og kongehuset har hele tiden nektet for at dette har skjedd, men Giuffre har stått på sitt. I 2021 gikk hun til sak mot 62-åringen for overgrep, og året etter inngikk partene et forlik. Prinsen måtte da betale Giuffre tolv millioner pund, samt donere en større sum til veldedighet.

Før forliket ga også prins Andrew fra seg ærestittelen som Hans Kongelige Høyhet – samt alle sine kongelige oppdrag.

«Etter avtale og med godkjenning av dronningen, har hertugen av Yorks kongelige og militære ærestitler blitt returnert til dronningen. Hertugen vil fortsatt ikke gjøre offentlige opptredener og forsvarer seg i saken som en privatborger», het det i en uttalelse fra Buckingham Palace.

– Det var litt folksomt

Det er derimot ikke bare de senere årene at den britiske kongefamilien har vært utsatt for en rekke skandaler. Opp gjennom har de måttet takle både utroskap, skilsmisser, og overskrifter om de kongeliges privatliv i sladderpressen.

Blant de mange skandalene som strekker seg langt tilbake i tid er det én som er mer kjent enn andre: Ekteskapet mellom dronningens sønn, prins Charles (73), og prinsesse Diana.

Da ekteskapet deres endte i en separasjon i 1992 tok det ikke lange tiden før skandalene innad i det skakkjørte ekteskapet dekket forsiden av alle avisene i Storbritannia.

Først ble telefonsamtaler mellom prins Charles og hans elskerinne, Camilla Parker Bowles (74), lekket til pressen og offentliggjort for hele verden. Deretter dukket flere bilder og rykter om Dianas elskere opp i tabloidavisene. Likevel måtte de begge stå i det, og gjennomføre sine kongelige plikter.

Les også: Skandalen som felte talkshow-dronningen: Nå er Ellen DeGeneres ferdig for godt

Det tok nemlig noen år før skilsmissen ble gjennomført, og først i 1996 var Charles og Diana offisielt historie.

Året før hadde Diana stilt i et TV-sendt intervju med BBC Panorama der hun blant annet bød på det siden mye omtalte sitatet: «Det var tre av oss i ekteskapet. Det var litt folksomt».

Intervjuet skal ha vært siste dråpe for dronning Elizabeth, og hun skal ha krevd en endelig skilsmisse mellom paret.

«Det grusomme året»

Men Charles og Diana var ikke det eneste kongelige paret som tok ut separasjon i 1992. Det samme gjorde prins Andrew, som da separerte seg fra sin kone, Sarah Ferguson (62). Eksparet giftet seg i 1986, og fikk to døtre sammen.

Også dronningens eneste datter, prinsesse Anne (71) og hennes ektemann, Mark Philips (73) skilte lag i 1992. Prinsesse Anne kunne imidlertid samme år bidra med litt kjærlighet i kongefamilien, da hun samme år giftet seg med sin andre, nåværende ektemann, Timothy Laurence (67).

I en tale samme år omtalte dronning Elizabeth året 1992 som sitt «annus horribilis» – «det grusomme året» på norsk.

Upassende kommentarer

Selv har dronning Elizabeth vært gift med samme mann i løpet av alle sine år på tronen. Hun giftet seg i 1947 med prins Philip – som døde i april 2021. Han ble 99 år gammel.

Men heller ikke prins Philip klarte helt å slippe unna skandalene. Han var nemlig kjent for å til tider komme med noe upassende kommentarer, som siden skapte overskrifter.

Ifølge Independent sa han blant annet følgende til en britisk student under et statsbesøk i Kina i 1998:

«Du kommer hjem med skjeve øyne om du blir her for lenge».

Under et offisielt besøk i Papa New Guinea i 1998 spurte prins Philip en britisk backpacker hvordan han hadde unngått å bli spist, mens han i 1984 spurte en kenyansk kvinne om hun faktisk var en kvinne. På et tidspunkt spurte han også en kvinne i rullestol om folk pleide å snuble i henne, og ba en 13 år gammel gutt om å «gå ned noen kilo».

Nakensjokk og nazihilsen

De største skandalene er det imidlertid trolig prins Harry som har stått for. Før han giftet seg og stiftet familie ble han nemlig omtalt som både «partyprins» og «skandaleprins».

Les også: Derfor forsvant Markus Bailey fra TV-skjermen

I 2012 dukket en naken prins Harry med hender som dekket til understellet opp på forsiden av The Sun, etter at han hadde spilt klesbiljard med noen unge jenter på en hotellbar.

Det som derimot tok kaka var prinsens valg av kostyme på en kostymefest i 2005.

Harry hadde den gang kledd seg ut som en nazikommandant i Afrikakorpset fra 2. verdenskrig, noe som absolutt ikke falt i smak i det offentlige rom. Både Buckingham Palace og prinsen gikk ut og beklaget valget av kostyme etter de massive reaksjonene fra offentligheten.