*Nettavisen* Livsstil.

Dommedagsklokka viser 100 sekunder på midnatt

Illustrasjonfoto av dommedagsklokke som står stilt på 100 sekunder før midnatt.

MENER DOMMEDAG ER NÆR: Ifølge atomeksperter i The Bulletin of Atomic Scientists står dommedagsklokken (som ble opprettet i 1947) nå 100 sekunder før midnatt. - Dette er det nærmeste dommedag vi noen gang har vært, sier administrerende direktør Rachel Bronson i en uttalelse 23.01.19. Foto: Eva Hambach (AFP / NTB scanpix)

Den ikoniske klokka symboliserer hvor nær menneskeheten er dommedag, og vi er nærmere midnatt enn noen gang siden klokka ble laget i 1947, mener forskere.

24.01.20 06:49

Bulletin of the Atomic Scientist stilte torsdag igjen klokka, og den er nå 100 sekunder på midnatt. Dommedagsklokka har beveget seg nærmere midnatt i tre av de siste fire årene. I fjor var klokka to minutter på midnatt.

Les også: Team Thunberg varsler dommedag

Da dommedagsklokka ble opprettet i 1947, var det trusselen for atomvåpen som dominerte. Siden 2007 er også klimaendringer tatt med i vurderingen.

– Menneskeheten står overfor to eksistensielle farer: atomvåpen og klimaendring. Disse truslene blir forsterket av cyberkrigføring, som undergraver samfunnets evne til å respondere, skriver Bulletin of the Atomic Scientist i en uttalelse.

Les også: Tidligere Google-ingeniør med urovekkende advarsel om kunstig intelligente våpen

Organisasjonen peker på at den internasjonale sikkerhetssituasjonen er alvorlig, ikke bare fordi truslene eksisterer, men fordi verdensledere har latt kontrollmekanismene i det internasjonale politiske systemet smuldre opp.

– Vi uttrykker nå hvor nærme verden er katastrofe i sekunder og ikke timer. Vi står overfor en akutt nødsituasjon, en absolutt uakseptabel tilstand som har fjernet et hver rom for feil eller ytterligere forsinkelser, sier president Rachel Bronson i Bulletin of the Atomic Scientists.

Bare en gang tidligere har klokka vært så nær midnatt som nå, og det var i 1953 da USA og Sovjetunionen testet hydrogenbomber.

Fra Nettavisen Pluss: Glem 10.000 skritt om dagen. Nå er det 100 PAI som gjelder

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag