*Nettavisen* Livsstil.

Donald Trump vil forby e-sigaretter

E-sigaretter:

 

Debatten rundt e-sigaretter og damping pågår nå for fullt i USA. Fem dødsfall kobles nå til såkalt «vaping» i USA. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque

Den amerikanske presidenten ønsker å forby e-sigaretter.

11.09.19 21:51

NEW YORK (Nettavisen): Årsaken er alle dødsfallene og sykdomstilfellene forårsaket av såkalt «vaping», eller «damping» i USA, melder Washington Post.

Debatten rundt e-sigaretter og damping pågår nå for fullt i USA.

Seks dødsfall og over 450 sykdomstilfeller over hele USA kobles nå til såkalt «vaping».

Klikk på bildet for å forstørre.  

 

Det er helseminister Alex Azar som onsdag kveld annonserer at Food and Drug Administration har planer om å fjerne e-sigaretter fra markedet.

Ber folk droppe damping

Helsemyndigheter i USA ba i helgen folk droppe damping på e-sigaretter til de vet hvorfor fem brukere er døde og 450 syke av lungesykdom.

Antall registrerte tilfeller har økt svært raskt. For en uke siden var det registrert 215 syke i 25 delstater, mens nå er antallet mer enn fordoblet.

Fredag gikk leger og helsemyndigheter ut og oppfordret folk igjen til å legge vekk dampeutstyr til de har funnet ut årsaken til at noen e-sigarett-røykere får alvorlig lungesykdom.

Amerikanske helsemyndigheter gransker nå om cannabis på svartebørsen kan ha bidratt til de tre siste dødsfallene i Indiana, Illinois og Oregon, meldte NTB i helgen.

Tenåringer

Mange av de syke er tenåringer som skal ha dampet THC-olje, som er den rusgivende substansen fra cannabis. Det er likevel også mange som har symptomene uten å ha inntatt THC.

Foreløpig sier de at det ikke er funnet en enkelt substans i alle laboratorieprøvene som er undersøkt, slik at de kan peke på én ingrediens som syndebukk.

Symptomene som er registrert er tungpustethet, pustevansker, utmattethet, smerter i brystet og oppkast. Legene sier det framstår som om kroppen reagerer på noe den har pustet inn.

E-vitamin?

En lungeforsker i North Carolina, Daniel Fox, sier at pasientene han har undersøkt, har en type lungebetennelse som ikke er smittefarlig, men som oppstår når folk puster inn oljer med flytende substanser i lungene.

Tester i New Yorks helsedepartement viser høye nivåer av vitamin E-oljer i e-sigarettene som alle de 34 som er blitt syke i delstaten, har røykt.

Vitamin E-acetat er et vanlig næringssupplement som normalt drikkes eller smøres på huden, men som kan være skadelig om det inhaleres.

(Nettavisen/NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.