NEW YORK (Nettavisen): Årsaken er alle dødsfallene og sykdomstilfellene forårsaket av såkalt «vaping», eller «damping» i USA, melder Washington Post.

Debatten rundt e-sigaretter og damping pågår nå for fullt i USA.

Seks dødsfall og over 450 sykdomstilfeller over hele USA kobles nå til såkalt «vaping».

Det er helseminister Alex Azar som onsdag kveld annonserer at Food and Drug Administration har planer om å fjerne e-sigaretter fra markedet.

Ber folk droppe damping

Helsemyndigheter i USA ba i helgen folk droppe damping på e-sigaretter til de vet hvorfor fem brukere er døde og 450 syke av lungesykdom.

Antall registrerte tilfeller har økt svært raskt. For en uke siden var det registrert 215 syke i 25 delstater, mens nå er antallet mer enn fordoblet.

Fredag gikk leger og helsemyndigheter ut og oppfordret folk igjen til å legge vekk dampeutstyr til de har funnet ut årsaken til at noen e-sigarett-røykere får alvorlig lungesykdom.

Amerikanske helsemyndigheter gransker nå om cannabis på svartebørsen kan ha bidratt til de tre siste dødsfallene i Indiana, Illinois og Oregon, meldte NTB i helgen.

Tenåringer

Mange av de syke er tenåringer som skal ha dampet THC-olje, som er den rusgivende substansen fra cannabis. Det er likevel også mange som har symptomene uten å ha inntatt THC.

Foreløpig sier de at det ikke er funnet en enkelt substans i alle laboratorieprøvene som er undersøkt, slik at de kan peke på én ingrediens som syndebukk.

Symptomene som er registrert er tungpustethet, pustevansker, utmattethet, smerter i brystet og oppkast. Legene sier det framstår som om kroppen reagerer på noe den har pustet inn.

E-vitamin?

En lungeforsker i North Carolina, Daniel Fox, sier at pasientene han har undersøkt, har en type lungebetennelse som ikke er smittefarlig, men som oppstår når folk puster inn oljer med flytende substanser i lungene.

Tester i New Yorks helsedepartement viser høye nivåer av vitamin E-oljer i e-sigarettene som alle de 34 som er blitt syke i delstaten, har røykt.

Vitamin E-acetat er et vanlig næringssupplement som normalt drikkes eller smøres på huden, men som kan være skadelig om det inhaleres.

(Nettavisen/NTB)