Gå til sidens hovedinnhold

Døråpneren

Døråpneren til IPA

I jungelen av stiler og forskjellige bryggeriers tolkninger og leking med disse er det ikke alltid lett å vite hvor en skal begynne.

For en tid siden utlyste Vinmonopolet en tender (anbud) for IPA, der pris var et sentralt element. Varen skulle ikke koste mer enn NOK 40,- ut på Vinmonopolet. (Med deres åpne prisberegningsmodell er det lett for bryggeriene å finne hvilken pris de må legge seg på for å få dette til å gå opp.)

Flere øl ble tatt inn ut fra denne tenderen og hvor god distribusjon de skulle få ble avgjort av en såkalt sensorisk test. "Smaking" kalles dette gjerne blant oss som ikke er betalt for å smake øl i arbeidstiden. Her kom Gateway best ut og er dermed det ølet som kommer ut i flest butikker og er lettest å få tak i de første 12 månedene etter lanseringen. Etter dette blir distribusjonen avgjort av faktisk salg. Legg merke til at prisen disse IPAene er under det en ofte betaler for liksom-IPA i dagligvarebutikker.

Gateway IPA

Guloransje og lett disig i glasset. Duft av grapefrukt og appelsin dominerer. Den får følge av mango, fersken, gress og korn.

Sitrusen er også tydelig til stede i smaken og får følge av smaker som matcher duftene. Dette er et øl som ikke lurer og lyver. Kroppen er rund og behagelig og bitterheten er der uten å være overdrevet.

Den observante vil nok ha fått med seg at etiketten har tegninger av Audun Hetland. Skal det være bergensk så skal det være bergensk ...

Gateway hadde forøvrig arbeidsnavn Gateway Drug og det ble laget en batch for utelivet med dette navnet. Bryggerisjefen feiger imidlertid ut da han sendte inn til Vinmonopolet og strøk Drug. Dette henger imidlertid igjen enkelte steder som ølratenettstedet Ratebeer. Uansett navn er dette en god portåpner for dem som ikke er så bevandret i ølets fantastiske verden og en grei "go to" øl for mange av oss som har litt mer erfaring.

Tidligere anbefalinger:

Kinn - Vestkyst
Lervig - Konrdad's Stout
Nøgne Ø - Porter
Pilsner Urquell

Følg meg gjerne på Facebook

#Nettavisen #NAblogg #Ale #Lokalt #Brunblogg #Brygg #malt #humle
#olportalen #utvidhorisonten #ølnerd #ølhund

Kommentarer til denne saken