Gå til sidens hovedinnhold

Dramatiske finale-scener i «Kompani Lauritzen»: – Følte på panikken

Det oppstod flere fallskjermproblemer under lørdagens finale av «Kompani Lauritzen».

Se video: Her får Carl Martin Eggesbø problemer med fallskjermen under finalen i «Kompani Lauritzen»:

Etter over en måned med hard disiplin og intense opptaksprøver var det duket for den aller siste episoden og selveste finaleoppdraget i «Kompani Lauritzen».

Forrige lørdag klarte deltakerne Linnéa Myhre (31), Siri Avlesen-Østli (37), Jakob Schøyen Andersen (31), Håvard Tjora (43) og Carl Martin Eggesbø (25) å kvalifisere seg til å bli fullverdige jegere i troppen til programleder og oberst Dag Otto Lauritzen (64).

Les også: Dette tjener «Kompani Lauritzen»-profilene (+)

Lørdag kveld gjenstod selve oppdraget til fallskjermjegerne – nemlig å hoppe i fallskjerm.

Fikk problemer med fallskjermen

I over to dager fikk deltakerne opplæring i hvordan håndtere fallskjermen og eventuelle komplikasjoner som kan oppstå i det de kaster seg ut av flyet.

Og godt var det.

Eggesbø var først ut, og i det fallskjermen løses ut tvinnes selestroppene han er festet i og Eggesbø må selv tvinne seg ut av knipen – over 400 meter over bakken.

Se klippet av fallskjermdramatikken øverst i saken!

– Jeg følte nok litt på panikken, men, men det å hoppe ut av et fly er jo kontraintuitivt i seg selv, så jeg handlet nok raskere enn jeg rakk å tenke, sier Eggesbø til Nettavisen og forklarer at alt gikk så fort at han egentlig ikke rakk å bli redd.

Ifølge Eggesbø hadde produksjonen og befalet gått gjennom alle mulige scenarioer med deltakerne, og da komplikasjonene med fallskjermen dukket opp handlet han etter prosedyre.

– Jeg tror ikke at jeg skjønte helt hva som skjedde. Jeg bare handlet på instinkt. Jeg tror jeg handlet litt på instinkt også, sier Eggesbø, som er glad for at han klarte å komme seg ut av knipen i tide.

– Det var jo en opplevelse i seg selv at den tvinnet seg. Det skjer som regel ikke, men da fikk jeg opplevd det også. Det gikk jo fint, så det gjorde det hele bare litt mer spennende, ler Eggesbø.

Skadet i flere uker

Eggesbø var imidlertid ikke alene om å få problemer under fallskjermhoppet.

Nettavisen skrev tidligere om Håvard Tjora som ble tatt av en vind i det han hoppet ut av flyet og løste ut fallskjermen. Det resulterte i at han ikke fikk landet der han i utgangspunktet skulle lande, og havnet heller i en ukjent person sin hage.

Les også: Skadet i fallskjermdrama i «Kompani Lauritzen»-finalen: – Slet i flere uker

Først ser det ut til at Tjora skal lande på taket eller gjerdet som går rundt huset, men heldigvis har han gressplenen på sin side og lander tilsynelatende trygt på bakken til slutt.

Se klippet under:

Det TV-bildene imidlertid ikke viser er at ikke alt gikk så bra som som det ser ut til. Til Nettavisen forteller nemlig Tjora at landingen ga ham en ordentlig smell i ryggen.

– Gressflekken jeg landet på var ikke stor nok til at jeg kunne ta den landingen vi hadde blitt trent opp til, så jeg lander heller rett på hæla og slår meg. Jeg slår hodet rett i bakken slik at kameraet flyr av gårde, og ryggen fikk seg en skikkelig smell, fortalte Tjora til Nettavisen som kort tid etter ble sendt til legevakten.

Uvanlige problemer

Tjora, som hoppet ut av flyet etter Eggesbø, slet med ryggsmerter i flere uker etter innspillingen.

Ifølge TV 2 var problemene som oppstod for Tjora og Eggesbø under fallskjermhoppet svært uvanlige. Pressesjef Jan-Petter Dahl kan imidlertid fortelle at det var ambulanse til stede under fallskjermhoppingen og at sikkerheten til deltakerne var godt ivaretatt.

– Deltakerne får et todagers intensivt kurs der de lærer, terper og driller på alt fra hvordan de skal komme seg ut av en «twin», trekke reserveskjerm og til landingsfall. Deltakerne blir på bakgrunn av dette kurset vurdert skikket eller ikke. Er instruktørene er i tvil om en deltaker er skikket, får de ikke hoppe, sier Dahl til Nettavisen.