OBS! Spoiler: Her roper hun etter legehjelp.

I torsdagens episode av «71 grader nord - Norges tøffeste kjendis» oppstår det dramatiske scener da deltakerne plutselig må tilkalle legehjelp under en sykkeletappe.

Deltaker Silya Nymoen (43) får akutt voldsom hjertebank og problemer med å puste, og deltakerne strømmer til for å hjelpe. Til slutt blir de nødt til å be om hjelp av lege.

Les også: Frykter urettferdig resultat i «71 grader nord». Dette svarer produksjonen

– Jeg husker ikke så mye av hva som skjedde, for jeg «blacket» nok ut litt. Men det ser veldig dramatisk ut, og det var jo litt dramatisk også, sier Nymoen til Nettavisen.

Nymoen legger til at kombinasjonen av varmt vær og mye klær, lite vann og en hard etappe gjorde at kroppen rett og slett var helt dehydrert.

– Jeg husker jeg gikk sammen med Thomas (Numme, journ. anm), og plutselig gikk kroppen min helt bananas og hjertet mitt dunket så fort at det føltes som det skulle stoppe, sier Nymoen.

Med et hjerte i høyspinn og en følelse av at hun ikke fikk puste, legger ikke Nymoen skjul på at det var en skremmende opplevelse.

– Jeg ble veldig redd også. Det var en blanding av at pusten løp løpsk, hjertet slo veldig hardt, og jeg fikk litt panikk og ble veldig redd. Da får man jo i hvert fall ikke puste. Så da svartnet det litt, sier hun.

Trosset legens helseråd

Selv om hendelsen ser veldig dramatisk ut på TV, forteller Nymoen til Nettavisen at hun var forberedt på at kroppen ikke fungerte helt som den skulle allerede før hun la ut på ekspedisjonen.

Deltakerne må nemlig få en legesjekk før de legger ut på den tøffe ekspedisjonen fra Lindesnes til Nordkapp, for å undersøke om de er godt nok rustet til å dra ut på tur. Dette gjaldt naturligvis også Nymoen.

Hun forteller til Nettavisen at selv om hun i utgangspunktet ser på seg selv som en frisk person, hadde ikke kroppen føltes helt bra tiden før ekspedisjonsstart.

– Jeg hadde følt meg litt «off», litt rar. Jeg kunne bli andpusten av noen få trappetrinn, og kunne tenke sånn: «Herregud, er jeg i så dårlig form før jeg skal på tur, det er jo dumt», sier Nymoen.

Les også: Thomas Numme skulle bare ta seg en dusj. Utløser full alarm på «71 grader nord»

Men det hele skulle ha en god forklaring. Nymoen forteller til Nettavisen at legen etter hvert ringte og fortalte at hun hadde nesten tomt jernlager, eller jernmangelanemi som det heter.

Jernmangelanemi kan føre til tretthet, svimmelhet og tung pust ved anstrengelse, ifølge Helse Norge.

– Legen anbefalte meg å ikke bli med, for oksygenet blir ikke ordentlig tatt opp i blodet og jeg ville slite med kortpusthet, sier Nymoen.

Men til tross for legens råd om å ikke reise ut på ekspedisjonen, sier Nymoen at hun på det tidspunktet både hadde sagt ja og «kvinnet seg opp» til å være med. Hun hadde også fått jernpiller som hun skulle ta den neste tiden, og hun dro derfor uansett.

– Jeg hadde bestemt meg for å bli med, så da gadd jeg ikke å ikke bli med!

Les også: «71 grader nord»-drama når produksjonen griper inn. Kommer med sjokkbeskjed til deltakerne

Ble tatt godt vare på

Nymoen sier til Nettavisen at hun var helt åpen med produksjonen og de andre deltakerne om helseproblemene, og at hun selv også var veldig bevisst gjennom ekspedisjonen på at kroppen manglet jern.

– Problemet når du mangler jern er ikke at kroppen er sliten eller melkesyre eller noe sånt, det er mer pusten som svikter og at man får en voldsom hjertebank. Det er veldig ubehagelig.

Til tross for den skremmende opplevelsen i torsdagens episode, sier Nymoen at hun følte seg i veldig trygge hender hos både produksjonen og de andre deltakerne på laget.

– Vi er jo en stor gjeng. Vi har jo med oss både kamerafolk og regi som går sammen med oss, i tillegg til at det er sikkerhetsfolk og lege som aldri er langt unna. Det gikk veldig kjapt, og jeg følte meg veldig tatt vare på, sier hun og legger til:

– Man stoler jo blindt på de rundt seg. Jeg følte meg konstant tatt vare på.

Les også: Avslører: Agnete Husebye blir sendt på legevakten etter voldsomme smerter

Presseansvarlig i Discovery, Marianne Aambø, sier til Nettavisen at Nymoen ble tatt godt vare på da det oppsto problemer under sykkeletappen.

– Silya fikk problemer med pusten på sykkeletappen. Vi har alltid med oss lege på tur, så han kom raskt til og Silya fikk tett oppfølging etter hendelsen. Videre ble det vurdert i samråd med legen om hun skulle fortsette etappen eller ikke. Hva utfallet av den vurderingen blir må man nesten vente til neste episode med å få svar på, sier hun.

Aambø sier også at produksjonen er klar over deltakernes eventuelle helseproblemer.

– Produksjonen får legeerklæring fra deltakerne før innspillingen starter og kjenner helsetilstanden til den enkelte. Vi har med lege på alle etapper som følger deltakerne tett og som griper inn hvis noe ikke er helsemessig forsvarlig, sier Aambø.

Om Silya fortsetter ekspedisjonen etter legehjelpen gjenstår altså å se. «71 grader nord - Norges tøffeste kjendis» sendes på TV Norge torsdager og søndager og streames på Discovery+.