Dronning Elizabeth godtar at prins Harry og Meghan vil bo deler av tiden i Canada, kommer det fram i en offisiell uttalelse mandag ettermiddag.

Uttalelsen kom i 18-tiden.

Der forteller den britiske dronningen at hun godtar barnebarnets ønske om å trekke seg mer tilbake. Prins Harry og hans familie vil dermed skifte mellom å bo i Canada og i Storbritannia.

- Respekterer og forstår ønsket

«I dag har min familie hatt en svært konstruktiv diskusjon angående fremtiden for min sønnesønn og hans familie.

Min familie og jeg støtter fullt ut Harry og Meghans ønske om å skape et nytt liv som en ung familie. Selv om vi ville foretrukket at de fortsatte på fulltid i deres arbeid som medlemmer av kongefamilien, respekterer og forstår vi deres ønske om å leve et mer uavhengig liv som en familie. De vil fortsatt være en verdsatt del av min familie», skriver dronningen i uttalelsen.

«Harry og Meghan har gjort det klart at de ikke ønsker å lene seg på offentlige midler i deres nye liv.

Det er derfor enighet om at Sussex-ene i en overgangsperiode vil tilbringe tid i Canada og i Storbritannia.

Dette er kompliserte spørsmål å løse for min familie, og det er noe mer arbeid som må gjøres, men jeg har bedt om at de endelige avgjørelsene skal bli tatt i løpet av de kommende dagene?, heter det i uttalelsen.

Ifølge The Sun ble prins Charles avbildet i det han forlot Sandringham klokken 17.30 norsk tid, to og en halv time etter at krisemøtet startet. Prins Harry kom til møtet ved 12-tiden norsk tid, mens prins William, som bor like ved, på Anmer Hall - ankom stedet ved 14.45-tiden norsk tid. Møtet skal ha startet ved 15-tiden, melder Daily Mail.

Rapportert om misnøye

I forkant av krisemøtet dronning Elizabeth (93) kalte inn på Sandringham i Norfolk i England mandag , har det herjet overskrifter i britisk presset om at prins William (37) er svært skuffet over broren sin, prins Harry (35).

Misnøyen skal ifølge avisene ha bunnet i at verken prins William eller dronningen ble konsultert før annonseringen om at prins Harry og hertuginne Meghan (38) ønsker å trekke seg tilbake fra sine roller i kongefamilien.

I morgentimene mandag herjet blant annet overskriftene om at det var isfront mellom de to brødrene og at prins Harry skal ha følt seg utstøtt av sin egen bror.

The Times skrev blant annet at Harry skal ha følt seg «mobbet» av William og at hertuginne Meghan la skylden på William for at de nå måtte trekke seg tilbake fra kongefamilien.

Nå går de to brødrene ut mot rykeflommen.

- Til tross for klare avkreftelser, ble en usann historie som spekulerte i forholdet mellom hertugen av Sussex og hertugen av Cambridge publisert i en britisk avis i dag. For brødre som bryr seg så mye om mental helse, er bruken av provoserende språk på denne måten fornærmende og potensielt skadelig, heter det i uttalelsen, gjengitt av flere britiske medier.

Hylles

Uttalelsen fra brødrene har på kort tid blitt hyllet av flere av Storbritannias kongehuseksperter. Blant andre Roya Nikkhah, kongehusreporter for Sunday Times, som omtaler uttalelsen som en «ekstrem sterk uttalelse»:

Også kongehusreporteren Rebecca English i Daily Mail, avisen som blant annet omtalte saken til The Times, har kommet med en uttalelse.

- Det kom tydelig frem i mine samtaler i morges at BEGGE brødrene er veldig, veldig lei seg over at det hevdes at Harry føler at han er blitt «mobbet» ut av kongefamilien av William, skriver hun på Twitter blant annet.

- Aldri sett kongehuset i så dårlig stand

Det var forrige uke prins Harry og hertuginne Meghan annonserte at de ønsker å trekke seg tilbake fra sine roller i kongefamilien, og bli økonomisk uavhengige.

Nyheten kom som en bombe, noe som blant annet førte til at dronning Elizabeth innkalte til et krisemøte mandag.

Ifølge BBC skal prins Harry, prins William og prins Charles være til stede på møtet, mens Meghan skal via telefon fra Canada.

BBCs kongeekspert tror imidlertid at det «sikkert vil ta tid» å komme til en løsning. Man antar at de først vil forsøke å definere det nye forholdet prins Harry og Meghan skal ha til kongefamilien.

Kilder nær kongefamilien sier til The Daily Mail at dronningen nærmest skal ha forlangt at de kommer til en løsning.

- Jeg har aldri sett kongehuset i så dårlig stand, sier kilden til avisen.

Kronprins Haakon: - Puste litt med magen

Mandag ettermiddag sier kronprins Haakon at han tror det britiske kongehuset finner gode løsninger etter prins Harry og hertuginne Meghans kunngjøring om å trekke seg tilbake.

– Jeg tenker at alle skal puste litt med magen, og så kommer de helt sikkert til å finne gode løsninger på det, sier kronprins Haakon om situasjonen i det britiske kongehuset, ifølge NTB.

Kronprinsen møtte pressen i forbindelse med en omvisning hos Flyktninghjelpen i Oslo mandag.