Gå til sidens hovedinnhold

Du vil ikke tro hva som skjer på Bekkestua

Jeg så i går en måke som slukte et helt ekorn. Ekornet var flatkjørt av en bil. Men likevel. Ekornet gikk ned på høykant.

Jeg bor i Bærum som ligger langt fremskredent vest for hovedstaden med uhyre lav toleranse for de fleste plager som resten av Norge har måttet slite med i årevis. Den store styggen nå er måker. De skiter over alt, stjeler mat og står på taket til folk og bruker pipa som ropert slik at den heslige lyden gjaller gjennom hele huset, rapporterer Dagens Næringsliv nylig fra Bekkestua. Avisen har en rekke dramatiske bilder.

Du kan se en måke med blodskutte øyne som spiser en sjokolademuffins. Det kunne har vært et fiskehode, som ble spist, men siden dette er i Bærum er det mer naturlig med en muffins, det skjønner man jo sånn helt uten videre. Avisen har en grundig gjennomgang av hvordan det som tidligere var en fredelig idyll, godt skjermet fra det meste av verdens ondskap, nå er bli omdannet til en slags krigssone. Det hjelper ikke ta i bruk de aller kraftigste høytrykkspylerne som kjøpes kan for penger. Måker og reir spyles vekk så spruten står. Det hjelper bare ikke. Uvesenet er kommet for å bli. Bekkestua er blitt som å bo i rorbu i Lofoten. Slik kan man ikke ha det. Ikke i Bærum. Det skjønner jo alle.

Måker er som man forstår det store samtaleemnet i Bærum. Når jeg sitter rundt lunsjbordet på jobben forteller min kollega Unni, som bor på Jar, at hun sto med en nyåpnet Diplom Krone-Is, i hånden da noe av det mer sjokkerende skjedde. En måke stupte plutselig ned og snappet isen. Rett ut av hånden til damen. Unni er vant til å takle det meste, men dette var virkelig sjokkerende. Måker er luftens rotter. Grådige jævler.

Jeg må innrømme at jeg straks begynner å lure på om det er noen grenser for hva en måke kan spise. Det skjer når jeg kommer syklende og ser en diger måke som står midt i veien og spiser et ekorn. Noe slikt har jeg aldri sett før. Måken legger hodet bakover for å gulpe i seg ekornet i rykkvise bevegelser. Det dreier seg om et fullvoksent ekorn, så vidt jeg kan bedømme. Det glir ned. Med hale og det hele. Hva gir du meg?

Det nærliggende nå er å spørre: Hva gjør samfunnet? Med eiendomsprisene som vil falle på Bekkestua? Hva vil skje med tynnslitte nerver, ødelagte bomiljøer, kritikk og ergrelser? Disse måkene som har flyktet fra havet på grunn av matmangel, kan de gis et tilbud der de kommer fra? Hvor er staten i måkespørsmålet? Hvor er fylkeskommunen? På vegne av vanvittig mange: ALARM!

Kommentarer til denne saken