Det som skjedde med ni erfarne turgåere i Uralfjellene i Russland i 1959 er så underlig og uforklarlig at hendelsen har vært gjenstand for utallige artikler, dokumentarer og konspirasjonsteorier.

Den 1. februar 1959 setter gruppen opp telt ved foten av Kholat Syakhl, en fjelltopp de innfødte kaller «dødt fjell», i Uralfjellene i Sovjetunionen.

Passet de slår leir i blir oppkalt etter gruppens leder Igor Dyatlov, men de har havnet der på grunn av en feil. Dårlig vær hadde ført gruppen ut av kurs. I utgangspunktet skulle de ha snudd for om lag ti kilometer siden.

Ingen av turgåerne skal overleve natten.

Når det gryr av dag over Kholat Syakhl er alle ni døde.

Hva som forårsaket dødsfallene er et av de mest populære mysterier i vår tid. Nå hevder russiske myndigheter at de skal oppklare gåten en gang for alle.

- Alle dødsfallene er på en eller annen måte koblet til naturlige fenomener, sier Alexander Kurennoi, en talsperson for etterforskningsgruppen i en video.

Forsvunnet i Dyatlov-passet

Grunnen til at hendelsene i Dyatlov-passet fremdeles fenger, forbløffer og sjokkerer er ikke vanskelig å forstå.

Alle de ti medlemmene av ekspedisjonen (én snur på grunn av problemer med hjertet) var svært erfarne og skulle ikke ha problemer med å takle forholdene i fjellet.

Men da ingen fra gruppen returnerer som planlagt den 20. februar, drar en redningsgruppe ut på leting.

Ekstreme funn - og skader

Noen dager senere finner redningsgruppen leiren med teltet de hadde satt opp. Det var skåret opp fra innsiden og sporene i leiren tyder på at den var forlatt i en voldsom fart.

Alle eiendeler var etterlatt og sporene i den meterdype snøen tyder på at de hadde flyktet hals over hodet. Noen barbeint, noen i sokkelesten og noen med bare én sko på føttene.

Etter noen dager blir de første likene funnet.

Yuri Doroshenko og Yuri Krivonischenko blir funnet omtrent halvannen kilometer fra leirplassen. De hadde tent et bål under en furu, begge er kun kledt i undertøyet.

Spor i treet tyder på at det var klatret i.

Ikke langt unna blir også de døde kroppene til Rustem Slobodin, Zinaida Kolmogorova og gruppens leder Igor Dyatlov funnet. Det kan se ut til at de tre har dødd på vei tilbake til leiren.

De siste fire blir først funnet to måneder senere, etter at snøen har smeltet. De blir oppdaget i bunnen av en ravine om lag 75 meter fra furutreet. Disse fire har klærne på, men ved nærmere undersøkelser viser kroppene seg å ha ekstreme skader.

De fem første antas å ha fryst i hjel, men de fire sist led en en ganske annen skjebne.

Lyudmila Dubinina blir funnet uten øyne og tunge.

Dubinina og Semyon Zolotaryov viser seg å ha store brudd i brystet.

Nikolai Thibeaux-Brignolles har omfattende skader i hodeskallen.

De interne skadene var svært omfattende, men likevel var det ingen spor på utsiden av kroppen som kunne forklare de indre skadene. Det var som om de hadde blitt sakte knust av et eller annet.

75 forskjellige Dyatlov-teorier

I tillegg til likene er det rapportert om en rekke andre underlige omstendigheter. Noen mer troverdige enn andre.

Det skal ha blitt funnet spor av radioaktivitet på klærne, likene hadde underlig farge og Lyudmila Dubinina ble funnet i vann - som kan forklare hvorfor hun manglet øyne og tunge.

På den litt mindre troverdige siden skal folk ha sett underlige lys over fjellet rundt da hendelsene kan ha skjedd og kroppene sies å skulle ha eldet unaturlig mye.

Legg til at Sovjet la raskt lokk på etterforskningen og hevdet dødsfallene kom av «spontane naturkrefter» og du har alle ingrediensene til et mysterium av de sjeldne.

Det skorter ikke på kreative svar. Ifølge de russiske etterforskerne er det framsatt mer enn 75 teorier. Ras og uvær er blant de mest vanlige.

En annen mer populær forklaring går ut på at Sovjetunionen testet en eller annen form for våpen i området. Hva slags våpen er imidlertid en hel underkategori av nye konspirasjonsteorier.

Én teori, lansert i bestselgerboken «Dead Mountain», hevder vindsystem rundt fjellene skaper en lyd som kan gi mennesker panikkanfall - som igjen skal forklare den paniske flukten fra leirplassen.

De russiske forskerne stiller på sin side tilsynelatende ikke med åpent sinn.

- Det var enten et ras, et flakras eller en orkan, sier talsmannen Alexander Kurennoi.

At etterforskerne forskutterer svaret på hva som skjedde i Uralfjellene i 1959, faller ikke nødvendigvis i god jord.

- Å forklare dødsfallene med «enten et ras, et flakras eller en orkan» er ikke langt unna «spontane naturkrefter» etter min mening, kommenterer journalist Mack Lamoureux i Vice Magazine.

Det blir uansett spennende å høre hva etterforskerne kommer fram til. Enn så lenge kan du fordype deg i Wikipedias fyldige artikkel om Dyatlov Pass-hendelsen.