Mandag ble det kjent at komiker Atle Antonsen (53) er anmeldt for hatefulle ytringer og hensynsløs adferd overfor samfunnsdebattant Sumaya Jirde Ali (24). Ali selv anmeldte Antonsen etter en hendelse på Bar Boca for noen uker siden.

Les også: Atle Antonsen anmeldt: – Er det riktige å gjøre

Saken har skapt flere reaksjoner etter at 24-åringen delte hendelsesforløpet på Facebook tirsdag, og Atle Antonsen selv beklaget i et innlegg på samme plattform samme kveld.

I innlegget skrev han blant annet at «det som skulle bli en hyggelig kveld med øl og prat, endte i katastrofe», noe han bare kan takke seg selv for. Videre påpekte han at det ikke er noen unnskyldning at «de idiotiske kommentarene var et slags forsøk på spøk» ettersom det han uttalte var «idiotisk».

«Kongen befaler»-programlederen skrev også at han må revurdere sitt forhold til alkohol og hvordan han kommuniserer med folk under alkoholpåvirkning. Men det at han var påvirket av alkohol er ingen unnskyldning for handlingene hans, påpeker psykologspesialist Kari Lossius.

– Alkohol i store mengder gjør sannsynligvis at du begår handlinger du vil angre på, sier Lossius, som har jobbet med rusproblematikk siden 1986, til Nettavisen før hun legger til:

– Det er viktig å tenke på nå som vi nærmer oss julebordsesongen også – at alkohol påvirker dømmekraften.

– Kan ikke skylde på fylla

Ifølge Sumaya Jirde Ali var Antonsen beruset da hendelsen fant sted. Han skal blant annet ha skreket «shut the fuck up» til henne, og sagt at 24-åringen var «for mørk til å være der».

Antonsen selv har bekreftet at han var påvirket av alkohol i beklagelsen på Facebook, og ifølge Lossius er det to ting som kan skje hvis alkoholinntaket blir for høyt i løpet av en kveld.

Les også: Ble vitne til Antonsen-hendelsen: – Jeg reagerte kun med vantro

– Enten mister du hemninger og sier ting du egentlig mener, eller så mister du vurderingsevnen din og sier ting du aldri ville tenkt på ellers. Men felles for alle er at vurderingsevnen din reduseres, forklarer psykologspesialisten til Nettavisen.

Ifølge Lossius har man en «lykkepromille» etter rundt tre til fire enheter, før man går over i en ny fase.

– Når du går over det antallet, så begynner du med risikosport som du ikke har helt kontroll på, uttaler Lossius.

– Kan man skylde på fylla?

– Nei, du kan ikke skylde på fylla. Du kan angre deg og si at du ikke mente det, men det er ikke sånn at hvis du har begått en handling i fylla så skal det ha formildende omstendigheter. Sånn er det heller ikke i rettsvesenet. Du må ta ansvar for det du har sagt eller gjort i fylla, sier hun.

Ulikt fra person til person

Jørgen Gustav Bramness, seniorforsker ved Avdeling for rusmidler og tobakk hos FHI, sier til Nettavisen at nordmenn tradisjonelt sett hatt en holdning til at det å gjøre ting i beruset tilstand er en slags unnskyldning man bruker.

I kjølvannet av Hulsker-saken fra tidligere i år og den pågående Antonsen-saken har Bramness tenkt mye rundt dette spørsmålet, og på generelt grunnlag påpeker han at det finnes flere sider av saken og at alle enkelttilfeller er ulike.

Les også: Erik Stephansen: Dette. Er. Ikke. Greit.

– Det er jo slik at vi vet at i en del tilfeller så gjør folk helt ubevisste ting i ruspåvirket tilstand. Den andre siden av saken er at alkohol ikke forandrer oss, men det fjerner noen av de sosiale hemningene vi har. Evnen til å holde tilbake reduseres dersom man er påvirket av alkohol, sier Bramness.

– Men så er jo det store spørsmålet, er det mer sant? Reflekterer det som kommer frem når man er påvirket oss som mennesker? Og det er et vanskelig spørsmål, sier han.

For mens noen vil gjøre ubevisste ting som ikke representerer dem, vil andre ha en lavere terskel for å by på det de egentlig mener innerst inne, forklarer Bramness.

– Og det er ikke mulig å svare rens psykologisk på hvilken av de to tingene som skjer i det enkelte tilfellet.

– Ikke hele sannheten

Ifølge Bramness er det vanskelig å definere om det som kommer frem når vi drikker alkohol er en tydeliggjøring og fremheving av hvem vi er som menneske helt innerst inne.

– Som mennesker er vi ikke bare det som kommer frem når vi ikke har hemninger. Vi er jo hemningene våre også. Så på spørsmål om det er den egentlige oss som kommer frem når vi drikker alkohol, så pleier jeg å si at vi er jo mye mer enn en ting som kommer frem i ett øyeblikk, sier seniorforskeren.

Les også: Antonsen beklager: – Endte i katastrofe

– Vi har både gode og mindre gode sider. Vi er heldigvis ikke sånn at vi kan si at folk er snille eller ikke snille, vi er alle sammensatte personer og vi har ulike sider ved oss, sier han.

– Hvis jeg skal konkludere med noe, må det være at det kan være vi viser frem noen sider av oss selv som vi ikke ellers viser frem når vi drikker, men det er ikke hele sannheten om oss selv. Hele sannheten er også den delen av oss vi viser og er når vi ikke er påvirket av rusmidler, avslutter Bramness.