Den siste uken har kritikken haglet mot VG, etter at TV 2 fortalte historien om dørvakten Jwan Rasho som har anmeldt VGTV-profil og tidligere fotballstjerne Bernt Hulsker (44) for vold og rasisme etter et julebord med VGTV.
Flere har reagert på VGs omtale av saken, og flere medier har skrevet om dekningen. Bransjenettstedet Medier 24, og også TV 2, har blant annet omtalt saken ved å trekke inn kjendiser som stiller seg skeptiske til at VG ikke var først ute med nyheten om Hulsker, som altså er en av avisens profiler.
Les også: Bernt Hulsker-bråket: Video kan ha fanget mulig voldsepisode mot dørvakt
Medieekspert Trygve Aas Olsen mener en stor del av problemet er at mediehusene ansetter kjendiser og tidligere idrettsutøvere til å utføre journalistikk uten å tenke nøye gjennom utfordringene det kan skape.
Skaper etiske problemer
Aas Olsen har i over 20 år jobbet med kultur og medier, og regnes som en av landets fremste medieeksperter. Overfor Nettavisen forteller han at han selv er skeptisk til VGs omtale av saken, men at hovedproblemet ikke ligger der.
– Når medier begynner å ansette folk som publikum også forventer at de skal dekke kritisk, da har mediene et problem. Og det syntes jeg ikke mediebransjen har tatt på alvor, sier han til Nettavisen.
Les også: Reagerer på TV 2-gjenbruk: – Skaper en kjendis og utnytter det kommersielt
De siste årene har det vært mange tilfeller av mediehus som ansetter både kjendiser og tidligere idrettsutøvere som programledere og kommentatorer i underholdningsprogram.
Aas Olsen sier at det ikke er feil å gjøre det, men påpeker at det kan reise etiske problemer ved ansette profilerte kjendiser som omtales i kjendisjournalistikken.
Problemstillingene skulle han ønske ble debattert litt oftere og tatt mer på alvor.
Utsatt for problemstillinger
Da TV 2 ansatte Petter Northug til å kommentere vinter-OL tidligere i år, skapte det både kritikk og debatt om hvorvidt det var greit å bruke en straffedømt kjendis til å dekke OL.
Northug ble i 2020 dømt til syv måneders fengsel og tap av førerretten for alltid for brudd på vegtrafikkloven og oppbevaring av kokain og MDMA.
En annen problemstilling Aas Olsen trekker frem som interessant er om kanalen hadde gjennomgått hvordan de ville håndtert en kritisk omtale av Northug samtidig som han jobbet på oppdrag for sportsredaksjonen.
– Hva om Northug hadde blitt tatt i 200 km/t i bilen sin og det hadde blitt en kokain-sak på ham? Hadde TV 2 tenkt gjennom den problemstillingen før de ga han oppdraget? Jeg vet ikke.
Og det er nettopp en slik problemstilling VG har vært utsatt for i forbindelse med deres omtale av Bernt Hulsker-saken, ifølge eksperten.
Har en dobbeltrolle
Hulsker er, i tillegg til å være en profil i VGTV, representert av managementet Max Social. VG eier VGTV AS, og Max Social er et datterselskap av sistnevnte. Altså er de alle koblet til hverandre på et eller annet vis.
Aas Olsen tror ikke VGs profiler blir beskyttet gjennom en egen policy om ikke å skrive stygt om sine egne, men understreker at i situasjonen med Hulsker har VG en dobbeltrolle.
– De må ivareta hans interesser som arbeidstaker, og det er jo gjennom Max Social. Så jeg skjønner at den delen av VG-huset som gir oppdrag til Hulsker har et ansvar og skal passe på og beskytte ham sånn sett, men de skal ikke beskytte han mot kritisk journalistikk, sier han.
Les også: Slik har Kamelen renvasket navnet sitt: – Jeg har fått et helt annet fokus
Ifølge Aas Olsen viser situasjonen en problemstilling medier må ta mer på alvor når man ansetter kjendiser til å utføre journalistikk.
– Det viser bare et dilemma. Jeg tror det ville vært helt likt om det var en i Nettavisen som hadde opptrådd utilbørlig på byen, da vil jeg ikke tro at den saken ville vært avslørt først av Nettavisen. Det der er en problemstilling jeg tenker medier må ta litt mer på alvor nå som man begynner å ansatte kjendiser, sier han og legger til:
– Det var enklere før, da kjendiser var kjendiser og var på TV, og journalister var journalister og var i avisene, sier han.
Les også: Satt ut av sexologens beskjed: – Hadde aldri hørt om det før
Videre mener Olsen at VG har vært utsatt for krysninger av interesser internt i redaksjonen. Administrerende direktør i VG, Gard Steiro, og Max Social har forsøkt å beskytte Hulsker som arbeidsgiver, samtidig som VGs nyhetsredaksjon skal skrive kritikk, mener han.
– Det er litt i gråsonen
Noen av dem som har reagert på VGs omtale av saken, er komikerne Jonna Støme og Andre Jerman. Overfor TV 2 opplyste komikerne nylig at flere i bransjen mistenker at VG beskytter sine egne profiler ved å ikke lage kritisk journalistikk på dem.
– Jeg kan ikke fatte at VG ikke har oppdaget dette før nå. Hvordan skal man kunne stole på at de ikke dekker over slike ting med flere av profilene sine, sier Jerman til TV 2.
En annen som er skeptisk er realityprofil Mayoo Indiran. I 2017 ble han pågrepet i det som var en tidlig siktelse i en narkotikasak, sammen med brødrene sine. Den gang var VG raskt ute med å omtale realityprofilen med fullt navn og bilde - før en tiltale ble tatt ut, noe man kan lure på om VG ville gjort dersom han var tilknyttet redaksjonen.
– Jeg synes det er litt i gråsonen når det er deres egen profil, sier han om VGs håndtering av Hulsker-saken.
Sterke påstander
I en e-post til Kampanje har nyhetsredaktør i VG, Tora Bakke Håndlykken, tidligere skrevet at TV 2 var tidligere ute med detaljene i saken enn VG fordi jobbfesten ikke var et arrangement som nyhetsredaksjonen i VG deltok på.
– VGs nyhetsredaksjon har ikke deltatt på arrangementet som her omtales. Dette er to ulike selskap, der Max Social er et profilbyrå eid av VGTV. Reporterne og lederne som har fulgt opp saken har ikke hatt annen tilgang til informasjon enn den journalister i andre redaksjoner har hatt, og vi har vurdert opplysningene og sakene våre på vanlig måte, sa Håndlykken forrige uke.
Videre uttalte nyhetsredaktøren at de har jobbet med saken på vanlig vis, og trengt tilstrekkelig informasjon for å kunne publisere en sak og vurdere hvilke opplysninger de mener har offentlig interesse. Håndlykken understreket også at VG skriver om profilene tilknyttet Max Social på lik linje med alle andre kjendiser.
Les også: – Bernt Hulsker vrakes som programleder for familieprogram
Om VGs nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykkens svar til kampanje er troverdig, er Aas Olsen usikker på.
Ifølge Aas Olsen viser Håndlykkens svar at det er tette skott mellom nyhetsredaksjonen og det kommersielle selskapet Max Social ved at Hulsker ikke har stilt opp i et eksklusivt intervju med en av Max Socials egne kjendiser.
En kritisk faktor han trekker frem er at VGTV er en del av VG og Håndlykkens redaksjon. Med dette sagt ville det vært fysisk umulig at VGTVs redaksjon ikke visste om hva Hulsker hadde gjort.
– Det var TV 2 som først rapporterte om en nazihilsen og n-ordet. Så VG visste om det, og de lot være å skrive om det. Det var jo et julebord i et redaksjonelt selskap, det var ikke julebord i Max Social. Det var et Julebord i VGTV, hevder Aas Olsen.
– Så spørsmålet er ikke om de fikk tak i Hulsker eller manager hans, spørsmålet er hvorfor VG ikke rapporterte om hendelsen på julebordet like etter det hadde skjedd, legger han til.
– Viser dette at de beskytter sine egne?
– Jeg vil si at de kanskje beskyttet Bernt Hulsker, men det sier ikke noe generelt om VG, mener Aas Olsen.
Les også: Fansen slo alarm: Hevder denne detaljen kan felle Heard
– De var der, de så det, og lot være å dekke det
På generelt grunnlag mener Aas Olsen derimot at det ville vært interessant å høre fra VG hvordan de ville dekket saken dersom Bernt Hulsker ikke hadde an avtale med Max Social.
– Tenk om hele VGTV-redaksjonen hadde vært vitne til at Bernt Hulsker gjorde disse tingene. Hvis han kom inn med en annen gjeng og hadde oppført seg slik, hadde VG da latt være å skrive om det? Det er det spørsmålet som Tora Håndlykken og Gard Steiro må svare på. Det er det som er kjernen i problemstillingen. VGTV-redaksjonen visste hva Bernt Hulsker hadde gjort, og lot være å dekke det.
– De var der, de så det, og de lot være å dekke det, sier Aas Olsen.
Les også: Dukket opp på rød løper etter tiltale: Lot seg ikke intervjue
Nyhetsredaktør i VG, Tora Bakke Håndlykken, påpeker i en e-post til Nettavisen at det er et skille mellom VG og VGTV, selv om kanskje ikke alle ser det utenfra.
– Vi forstår at VG for mange fremstår som én enhet, og ser her at også Olsen legger feil premiss til grunn. Underholdningsavdelingen til VGTV er skilt ut som et eget selskap, og VGTV Underholdning er derfor ikke en del av VGs redaksjon slik Olsen hevder, skriver Håndlykken innledningsvis.
– Det var heller ingen fra VGs nyhetsredaksjon til stede på underholdningsavdelingens julebord, og vi satt derfor ikke med førstehåndsinformasjon om hva som skjedde. Det er ikke riktig at VG har latt være å dekke denne saken, slik Olsen påstår.
Videre skriver hun at nyhetsredaksjonen i VG hele tiden har stått fritt, og at de har jobbet for å skaffe seg informasjonen om hendelsen og gjort uavhengige vurderinger.
– Enkelte kilder fikk TV2 tak i før oss. Da de publiserte saken om dørvakta på Syng, valgte vi på lik linje med flere medier å sitere den saken. Dette var altså en kilde vi ikke hadde kommet i kontakt med. Senere har vi fulgt opp med flere egne saker, blant annet at Hulsker har mistet oppdrag. I tidlig fase omtalte vi også, i likhet med andre medier, både at Hulsker var sykemeldt og den offentlige beklagelsen han la ut på Instagram, skriver hun.
Les også: Amber Heard ansetter elite-livvakter etter dødstrusler
Håndlykken understreker til slutt at nyhetsredaksjonen senere har fulgt opp med egne saker og at de dekker profilene i Max social på samme måte som andre kjente mennesker. De blir også møtt med kritiske spørsmål fra deres journalister, ifølge nyhetsredaktøren.
Men hvordan har ikke Hulskers eget Instagram-innlegg som ble delt lenge før TV 2s artikkel vekket oppsikt i nyhetsredaksjonen i VG, er et av mange spørsmål Aas Olsen stiller seg kritisk til.
På det svarer Håndlykken at de også jobbet aktivt med å innhente opplysninger om hendelsen før TV 2 publiserte sin sak, men at de ikke satt på tilstrekkelig informasjon til å publisere.
– Dette er vurderinger vi gjør i alle saker vi jobber med. Når TV2 publiserte et åpent intervju med dørvakta på Syng, valgte vi på lik linje med flere andre medier å sitere denne saken. Senere har vi fulgt opp med flere egne saker, skriver hun.
Les også: Emma Ellingsen nominert for aller første gang: – Det er en ære
Aas Olsen mener på sin side at mediehusene må være klare og tydelige på de overordnede reglene før de ansetter en kjendis generelt.
– Hvis man har ansatt en kjendis, en som andre dekker kjendis-journalistikk på, så kan det ikke være sånn at den redaksjonen som har ansatt denne kjendisen skal være mye snillere i journalistikken sin. Det vil være en forskjellsbehandling som er i strid med presseetikken, avslutter han.