Det ser mørkt ut for Hollywood-karrieren til Johnny Depp (58) og Amber Heard (36) etter at de den siste måneden har forklart seg i retten i Fairfax, Virginia. Duoen har saksøkt hverandre for ærekrenkelse, og krever millioner i erstatning.

Det var til slutt Depp som vant på flest punkter i retten. Heard ble dømt til å betale eksmannen ti millioner dollar i erstatning, mens hun selv får to millioner for ærekrenkelse.

Les også: – Heard har tapt flere hundre millioner som følge av konflikten med Depp

En hel verden har fulgt den direktesendte rettssaken, som har vært preget av grove anklager fra begge parter. Depp har blant annet anklaget ekskona for å ha kuttet av ham fingeren, samt etterlatt avføring i sengen hans – mens Heard hevder at hun har blitt både slått og voldtatt av eksmannen.

At den svært offentlige rettskonflikten har påvirket karrieren til både Depp og Heard er det ingen tvil om.

– Jeg tror de begge kommer til å lide tap under dette, forteller omdømmeekspert Trond Blindheim til Nettavisen.

Blindheim, dosent ved institutt for markedsføring på Høyskolen Kristiania, mener nemlig det kan være vanskelig for produksjonsselskaper å involvere seg med både Depp og Heard etter at de den siste tiden har revet hverandre i filler.

– Det tar seg ikke ut, de skjemmer seg ut begge to, sier han.

– Amerikanere er redde

Entertainment Weekly har tatt en prat med to ikke-navngitte PR-eksperter som mener Depp og Heards karrierer vil lide.

– For 20 år siden var det annerledes. Men i dag vil ingen være i business med noen av dem, tro meg. Ingen i USA vil jobbe med noen av dem – men det betyr ikke at ingen andre vil det, sier en av ekspertene til det amerikanske nettstedet.

Dette støtter Trond Blindheim opp under:

– Amerikanere er veldig redde for ting som ikke foregår på riktig måte. Så hvis det for eksempel dannes en opinion mot Johnny Depp så er de redde for å miste inntekter dersom folk kanskje boikotter dem. Det er sånne ting de er redde for.

Les også: Derfor forsvant Markus Bailey fra TV-skjermen

Han utelukker imidlertid ikke at det er muligheter for å bli «tilgitt» av både fansen og bransjen:

– Vi har ofte sett at det er et tydelig skille mellom yrke og person. Med forfattere, for eksempel. Vi leser jo Hamsun og er veldig stolt av ham til tross for hans rolle i andre verdenskrig. Forfatterskapet står fremdeles. Og det samme med fotballspillere, du får lov til å være en drittsekk så lenge du scorer mål. Og det kan bli det samme med skuespillere.

Depp har en fordel

Blindheim tror det blir lettere for Depp å komme tilbake fra dette enn Heard.

– Han er en publikumsmagnet med en stor fanskare. Han blir på en måte filmens Mick Jagger. Det er mye høyere toleranse for folk som gjør feil hvis de har gjort mye bra. Og det er mange som har et forhold til ham fra filmer, sier han.

– Han bidrar til å selge billetter. Og pengene kommer først, legger omdømmeeksperten til.

Les også: Avføring, avkuttet finger og rusproblemer: Deler nye detaljer fra det turbulente forholdet

Ekspertene Entertainment Weekly har snakket med tror også Depp har en bedre sjanse enn Heard i Hollywood i fremtiden. De tror imidlertid han først må ta til takke med enten små, uavhengige prosjekter eller prosjekter utenlands.

– Ingen i USA vil jobbe med ham, men det betyr ikke at ingen vil jobbe med ham. Noen kommer til å finne en måte de kan jobbe med ham på. Det er kanskje i Moldova, men noen er det. Det er så mye støtte for ham. Bare se på alt som har skjedd utenfor rettslokalet, sier en av ekspertene og viser til folkemengdene som har vist enorm støtte til 58-åringen.

Også Blindheim tror sjansene er større for Depp utenlands:

– Det kan være han vil bli brukt av filmprodusenter i andre land. I Europa, for eksempel. Der er det mye større toleranse.

– Alle kan komme tilbake

Både Blindheim og de amerikanske ekspertene er enige om at veien videre trolig vil bli lettere for Depp enn Heard. Ifølge Blindheim er dette fordi Heards troverdighet er blitt svekket.

– Hun hadde jo for eksempel denne runden der sminken hun hevdet å ha brukt i løpet av forholdet med Depp ikke var produsert på tidspunktet hun hevdet å ha brukt den. Sånne ting gjør at hun kanskje vil få større problemer enn Depp når alt kommer til alt, sier han, og refererer til da Heard ble «tatt på fersken» av fansen etter en av vitneforklaringene i retten.

Les også: Amber Heard med groteske anklager i retten

De amerikanske ekspertene påpeker imidlertid at «alle i filmbransjen kan bygge seg selv opp igjen» med riktig strategi. Så alt håp er ikke ute for noen av de to involverte.

– Hvis du har et langt løp og en god strategi, tror jeg alle i bransjen vår kan komme tilbake. Men det må være autentisk og genuint – ellers går det ikke, sier en av de to ekspertene.