Pompeii gir oss stadig et innblikk i fortiden, og nylig har det dukket opp nok en oppdagelse som overrasker forskerne.

Under ser du en video fra funnet i Pompeii:

Firehjulsvognen ble funnet i nærheten av en stall, hvor tre hester ble funnet i tilbake i 2018. Eksperter tror vognen ble brukt i festligheter og parader, hvor funnet blir beskrevet som «eksepsjonell» og «i en utmerket bevaringstilstand». Dette melder britiske BBC.

Selve byen Pompeii, som ble totalødelagt av et vulkanutbrudd fra vulkanen Vesuv i år 79, er en arkeologisk skattekiste.

Vulkanutbruddet begravde byen i et tykt lag aske, og bevarte mange av innbyggerne og bygningene. Byen ligger 23 kilometer sørøst for Napoli og er på UNESCOs verdensarveliste.

Les også: Stort funn i Egypt: Funn av eldgammel mumie med gulltunge.

Dekorasjoner i tinn og bronse

Vognen ble funnet i en inngang over to plan som var koblet til staller i en eldgammel villa ved Civita Giuliana, nord for murene i den gamle byen.

En uttalelse fra parken beskrev den seremonielle vognen som å ha «jernkomponenter og vakre dekorasjoner av tinn og bronse», samt tau og blomsterdekorasjoner som «nesten intakt».

I en pressemelding uttalte sjefen i The Archaelogical Park, Massimo Osanna, følgende:

- Dette er en ekstraordinær oppdagelse som fremmer vår forståelse av den antikke verden, før han senere sa:

- Man kan ikke utelukke at dette kunne ha vært en vogn som ble brukt til ritualer knyttet til ekteskap, for å føre bruden til hennes nye husstand.

Les også: Kjendisparet deler gladnyhet: - Takknemlig for at vi får oppleve dette igjen.

Tok seks uker

Arkeologene oppdaget vognen 7. januar, og brukte seks uker på å frigjøre vognen. De fortalte at skjørheten til materialene gjorde innsatsen deres spesielt kompleks, med spesielle teknikker, inkludert gipsstøpning, som ble brukt til å avdekke den uten skade.

Italias kulturminister, Dario Franceshini, uttalte dette om Pompeii:

- Byen forsetter å forbløffe oss med sine funn, og det vil den gjøre i mange år, med 20 hektar som fortsatt kan graves opp.