«Hun var en nydelig, vakker og fantastisk kvinne, som levde et storslått og inspirerende liv».

Slik beskrev USAs tidligere president, Donald Trump (76), ekskona Ivana Trump da nyheten om dødsfallet hennes kom torsdag kveld norsk tid. Trumps første kone og moren til barna hans ble 73 år gammel, og døde av skader etter et fall.

Les også: Ivana Trump er død

Ivana etterlater seg tre barn – Donald Jr. (44), Ivanka (40) og Eric (38) – som hun fikk med den tidligere presidenten.

Og som Trump sier, er det ingen tvil om at ekskona hans levde et storslått liv i stor kontrast til livet hun hadde da hun vokste opp i tidligere Tsjekkoslovakia på starten av 50-tallet.

Karrierekvinne

Ivana Trump levde et liv i luksus på sine eldre dager, mye takket være eksmannen Donald Trump. De var gift i 15 år fra 1977 til 1992, og fikk som nevnt tre barn i løpet av de årene.

Da de skilte lag var det nemlig ikke fint lite hun fikk. Ifølge Fox News sikret hun seg hele 14 millioner dollar, en 45-roms villa i Connecticut, en leilighet i Trump Plaza og tilgang til en luksuseiendom i Miami én måned i året da skilsmisseoppgjøret var fullført samt signert av begge parter.

I løpet av ekteskapet jobbet Ivana tett med ektemannen i The Trump Organization, der hun i sju år hadde en toppstilling som visepresident for interiørdesign. I tillegg var hun administrerende direktør for Trump Castle Hotel and Casino i Atlantic City, samt ledet Plaza Hotel på Manhattan.

Les også: Lars Flatø Nessa nådde toppen av K2, men mistet kameraten. Nå advarer han Frank Løke

Etter skilsmissen valgte hun derimot å gå inn i motebransjen. Hun startet både et klesmerke og solgte smykker, i tillegg til at hun etablerte mote- og parfymeselskapet House of Ivana før hun siden ble forfatter.

Opp gjennom har hun gitt ut flere bøker, blant annet en selvhjelpsbok for å hjelpe andre gjennom skilsmisse. I 15 år hadde hun også en fast spalte i avisen Globe, «Ask Ivana», der hun svarte på spørsmål om kjærlighet fra avisens lesere.

Da hun døde var formuen hennes estimert til 100 millioner dollar, ifølge nettstedet Celebrity Net Worth.

Offentlig utroskapsskandale

Som nevnt skilte Ivana og Donald Trump lag i 1992, og årsaken bak skilsmissen var alt annet enn ryddig. For selv om de tilsynelatende ble gode venner med årene, var det ikke akkurat god stemning mellom eksparet da de skilte seg.

Bakgrunnen for skilsmissen var nemlig et sidesprang som utspilte seg foran en hel verden. Blekket sprutet i redaksjoner verden over da det ble kjent at Donald Trump hadde hatt en affære med skuespiller og modell Marla Maples (58) – og Ivana har aldri lagt skjul på at hun ikke har hatt mye til overs for eksmannens elskerinne og andre kone.

«Jeg sier ikke at hvis det ikke var for denne 'showjenta' så ville vi fortsatt vært sammen, eller at livet mitt etter skilsmissen ikke har vært et eventyr med kjærlighet, suksess og latter», skrev hun i biografien «Raising Trump» fra 2017.

«Jeg har hatt et helt fantastisk liv. Men den kvinnen gikk bevisst inn i et forhold med ektemannen min, faren til tre små barn. Hun ydmyket meg i pressen og satte barna mine indirekte i fare over flere måneder. Jeg gikk gjennom et helvete. (...) Vi har alle dype arr fra den perioden i livet, mye på grunn av hennes handlinger», fortsatte hun om Maples.

Les også: Slår hardt tilbake etter bilderedigeringsanklager

Donald Trump og Marla Maples giftet seg i 1993 etter at Maples ble gravid med datteren Tiffany (28), men skilte lag i 1999. Siden giftet Trump seg med den slovenske modellen Melania Trump (52), som han har sønnen Barron (16) med.

Selv om hun mislikte eksmannens andre kone, hadde Ivana aldri noe imot Melania. I «Raising Trump» skrev hun:

«Jeg har ingen problemer med henne. Hvorfor skulle jeg hatt det? Hun ødela ikke ekteskapet mitt».


Flere menn

Mens Donald Trump gikk videre til Marla Maples etter skilsmissen, gikk Ivana videre til den italienske entrepenøren Riccardo Mazzucchelli. De giftet seg i 1995, men ekteskapet skulle ikke vare. To år senere var de skilt.

I 1997 fant hun kjærligheten igjen, denne gangen med den italienske aristokraten Roffredo Gaetani dell’Aquila d’Aragona Lovatelli. Han gikk bort i en bilulykke i 2005, og Ivana begynte siden å date den italienske skuespilleren Rossano Rubicondi. De giftet seg i 2008 og skilte seg i 2009.

Ivana hadde for øvrig vært gift også før hun møtte Trump.

Hennes første ektemann var den østerrikske skiinstruktøren Alfred Winklmayr, som hun ifølge nettstedet Honey Nine giftet seg med for å få statsborgerskap i Østerrike og komme seg ut av Tsjekkoslovakia. De to giftet seg i 1971, og flyttet siden til Canada før ekteskapet tok slutt to år senere i 1973.

– Vil savne henne for alltid

De senere årene trakk Ivana Trump seg tilbake fra rampelyset, og levde et relativt tilbaketrukket liv i New York.

Og at hun vil bli savnet er det ingen tvil om, spesielt av sine tre barn med eksmannen.

«Ivanas store stolthet var hennes tre barn. Hun var så stolt av dem, og vi er så stolt av henne», skrev Donald Trump i innlegget der han annonserte dødsfallet til ekskona torsdag.

Les også: Influenser reagerer på treningssenter-reklame

Selv gir barna uttrykk for savnet etter moren på Instagram.

«Moren vår var en fantastisk kvinne. En forretningskvinne, en atlet i verdensklasse, en skjønnhet og en omsorgsfull mor og venn. Ivana Trump var en overlevende. Hun rømte fra kommunismen og omfavnet dette landet. (...) Hun vil bli dypt savnet av sin mor, sine tre barn og ti barnebarn», skriver Eric Trump til en serie med blinkskudd av moren på Instagram.

«Mamma var briljant, sjarmerende, engasjert og morsom. Hun viste styrke, utholdenhet og besluttsomhet i hver eneste handling. Hun levde livet til det fulle, og ga aldri avkall på muligheten til å le og danse. Jeg vil savne henne for alltid, og beholde minnet av henne i hjertet», skriver datteren Ivanka.