Gå til sidens hovedinnhold

Elleville summer: Så mye er kongejuvelene verdt

Tilhører man monarkiet må man kle seg deretter. De europeiske kongefamiliene bærer smykker til en svimlende verdi.

Det er ikke mangel på glamorøse og storslåtte antrekk i kongefamiliene rundt om i Europa. Ved offisielle oppdrag er det ventet at antrekket glitrer fra topp til tå, og dermed er det naturlig at også smykkegarderoben deres til enhver tid består av noe som kan vises frem.

Den svenske kongefamilien eier en av de mest imponerende smykkesamlingene, som ifølge Expressen er verdt flere millioner. Det er ikke uventet at det er snakk om enorme summer som blir brukt på smykkene medlemmene av kongefamilien bærer, og ofte går juvelene i arv og er derfor enda mer uvurderlige.

Les også: Kongelige bryllup går ikke alltid knirkefritt for seg. Her er de største skandalene

Dronningens favoritt

Dronning Silvia (77) imponerer ofte på motefronten, og hun har en klar favoritt blant smykkene hun ofte tar i bruk.

Den svenske dronningen har nemlig flere ganger blitt avbildet iført en majestetisk safirtiara med elleve seksjoner. Seksjonene har hver sine kongeblå ovale diamanter, og tilhører et sett med intet mindre enn et halskjede, øredobber, brosje og hårnål, skriver den svenske avisen.

Tiaraen er historisk med en lang arverekke som går helt tilbake til begynnelsen av 1800-tallet da Augusta Amalia, hertuginne av Leuchtenberg skal ha fått stykket i bryllupsgave fra Napoleon Bonaparte.

Verdien er ikke akkurat beskjeden, og Sandra Brauns, som er ekspert på edelstener og smykker, har estimert verdien til smykkekolleksjonen til titalls millioner kroner, ifølge Expressen.

Romantisk historie

Sveriges tronarving, kronprinsesse Victoria (44), har også sine foretrukne smykker. Et av dem er det enestående kamédiademet hun brukte i bryllupet sitt i 2010.

Den ekstravagante tiaraen er laget av gull, og er omgitt av perler med blomstermotiver. I tillegg er den dekorert med statuer av Venus, gudinnen for kjærlighet og skjønnhet, og hennes sønn Amor, gud for lidenskap og begjær.

Hodesmykket kan i likhet med dronningens Leuchtenberg-tiara spores langt tilbake i tid, og tiaraen anslås å være en av de eldste som fortsatt brukes i dag.

Og kronprinsessen setter åpenbart stor pris på å være i besittelse av diamantene:

– Jeg er litt rørt. Disse smykkene har vært gjennom så mye. Jeg tenker på håndverket, og hvordan folk håndterte de, har hun tidligere uttalt om smykkene hun bar i bryllupet sitt det svenske programmet «Kongelige smykker».

Les også: Denne kjoletrenden tar av blant miljøtoppene: – Helt genialt

Diademet fra kronprinsessens bryllupsdag var opprinnelig en gave fra Napoleon Bonaparte til hans kone Joséphine de Beauharnais på 1800-tallet.

Deretter gikk tiaraen i arv, og endte til slutt opp hos kong Carl Gustafs mor, Sibylla, da hun giftet seg i 1932 med Gustaf Adolf. Kongens mor testamenterte smykket til sin eneste sønn, og bæres primært i dag av dronning Silvia.

Hodesmykket er også en del av et større sett, det såkalte kamésettet. Settet inkluderer et par øredobber, et halskjede, en brosje og et armbånd.

Med en så rik historie og et spesielt utseende er det ingen overraskelse at det koster flesk å forsikre smykkene, med opptil 157.000 kroner årlig. Hodeplaggets verdi er anslått til være svimlende ti millioner, ifølge Crisscut Magazine.

Stråle(nde) diadem

Prinsesse Madeleine (39) har på sin side sitt faste smykke hun bruker til flere offisielle opptredener.

Det var først dronning Silvia som tok hodeplagget i bruk på 80-tallet, men prinsessen overtok tiaraen da hun fikk den i 18-årsgave. Hun brukte tiaraen da hun giftet seg med Chris O'Neill i 2013, og siden har det blitt et fast innslag i garderoben hennes.

Det såkalte strålediademet har enkle vertikale pigger og geometriske fleur de lys-elementer. Det unike smykket har store pigger med tre diamanter hver som stråler fra toppen, og mindre sirkulære diamanter som strekker seg fra hver side.

Hodeplaggets pris ligger heller ikke på den billige siden. Den svenske kongefamilien punget ut 2,3 millioner kroner for det glorie-inspirerte diademet.

Les også: Trodde katten skulle arve alt. Nå selges skattene til svimlende summer

Dyrebar bryllupsgave

Da prins Carl Phillip (42) og Sofia (36) giftet seg i Stockholm i 2015, var bruden iført en glitrende smaragdtiara ment for en ekte prinsesse.

Diamanttiaraen, som er toppet med pæreformede smaragder, var Sofias bryllupsgave fra svigerforeldrene kong Carl Gustav og dronning Silvia.

Smykket har gått i arv og utviklet seg i en ny form. Det var tidligere i dronningens eie, men da som et halskjede som hun fikk av en thailandsk prins, ifølge Aftonbladet. I anledning det kongelige bryllupet ble halskjedet omgjort til en tiara.

Hodesmykket er anslått til å være verdt 47 millioner kroner, og har en årlig forsikringskostnad på nærmere 825.000 kroner.

Siden tiaraens debut har prinsessen brukt hodesmykket ved en rekke anledninger, og vist allsidigheten med å veksle ut perlenes farger med turkise og hvite nyanser.

Smykketyveri

Det er ikke bare kongefamilien i vår «söta bror» som bærer juveler til en dyrebar pris. Vår egen dronning Sonja har også arvegods som har prydet de kongelige hodene i generasjoner.

Les også: Prinsesse Märtha Louise fyller 50 år. Her ble hun hyllet av datteren

Perletiaraen tilhørte tidligere dronning Maud, som fikk den på bryllupsdagen i 1896 av sine foreldre, kong Edward VII og dronning Alexandra.

Den storslåtte hodepynten har dråpeformede perler og diamanter på tre nivåer, og er den største tiaraen i den norske kongelige samlingen. 13 diamantknapper på toppen av diademet og elegante diamantblomsterelementer gjør dette hodesmykket svært majestetisk.

Da diademet var under restaurering hos gullsmedfirmaet Garrard i London i 1995, ble det stjålet og aldri gjort rede for. Det ble dermed laget en tro kopi av Mauds perletiara, som dronning Sonja eier i dag.

Smykkemagasinet Crisscut estimerer diademets verdi til hele 117,5 millioner norske kroner. I tillegg kan forsikringskostnadene koste vår norske kongefamilie nærmere 1,8 millioner kroner årlig.

Knuste nesten i stykker

Hvis du har sett TV-serien «The Crown» har du fått et innblikk i den imponerende garderoben og smykkekolleksjonen som tilhører den britiske kongefamilien.

Et av de mest kostbare smykkene har gått i arv gjennom flere generasjoner, og tilhørte først dronning Mary i 1893. Hodepynten består av 47 diamantstenger med vekslende mindre diamantspyd, laget av både gull og sølv.

Les også: «The Prince» får fansen til å rase: - Upassende og respektløs

Dronning Elizabeth II bar tiaraen med stolthet da hun giftet seg med sin prins Philip i 1947, på utlån fra hennes mor som igjen hadde fått smykket fra dronning Mary i 1936.

Det gikk imidlertid ikke helt plettfritt, for tiaraens ramme knakk da den ble plassert på den blivende brudens hode og måtte raskt repareres hos den kongelige gullsmeden Garrad før vielsen. På nærbilder fra bryllupsdagen i 1947 er restaureringsjobben så vidt synlig, tiaraen hadde et lite mellomrom mellom senterkanten og den større piggen til høyre.

Den estimerte verdien på dette historiske stykket er verdsatt til nærmere 59 millioner kroner, og forsikringen av smykket koster 10 millioner kroner årlig.

Les også: Kritikken hagler etter nytt magasincover: – Har han på seg parykk?