Se oppskytningen øverst i saken.

Det var jubel og applaus blant de mange på bakken og inne på Kennedy Space Center som fulgte spent med da raketten tok av.

Oppskytingen gikk helt etter planen klokka 21.22 norsk tid, og etter ett minutt brøt raketten lydmuren på sin vei ut i verdensrommet og den internasjonale romstasjonen ISS.

Et par timer tidligere gikk de to astronautene Bob Behnken og Doug Hurley om bord i romkapselen Crew Dragon som er festet på bæreraketten Falcon 9.

19 timers ferd

Elon Musks SpaceX er dermed i ferd med å bli det første kommersielle selskapet som sender mennesker til den internasjonale romstasjonen ISS. Det er også den første bemannede oppskytingen fra USA på ni år.

De styrer nå romkapselen mot ISS, en ferd som vil at om lag 19 timer. Går alt etter planen, ankommer de ISS om lag klokken 16.30 norsk tid søndag.

President Donald Trump og visepresident Mike Pence hadde reist til Florida og fikk overvære oppskytingen.

– Dette er utrolig, var Trumps første kommentar.

Nybø om oppskytningen

Næringsminister Iselin Nybø (V) sier det blir spennende å følge utviklingen av kommersiell romfart.

– Det blir utrolig spennende å følge med på den første private oppskytningen. Romvirksomheten utvikler seg i rakettfart, og SpaceX er et godt eksempel på hvordan sektoren har gått fra å være dominert av statlige aktører til å åpnes for det kommersielle markedet, sier Nybø.

– Vi ser at flere private aktører tilbyr produkter og tjenester til både statlige og kommersielle kunder. Det blir interessant å følge utviklingen videre innen internasjonal romvirksomhet.

Det første forsøket på onsdag ble avlyst på grunn av dårlig vær, og bæreraketten Falcon 9 med romkapselen Crew Dragon ble stående på bakken.

Siden USA satte romfergene på bakken i 2011, har de leid plasser på russiske Sojuz-fartøy når amerikanske astronauter skal til og fra ISS.