I flere år har Else Kåss Furuseth (43) kjempet mot vekten og hatt et utfordrende forhold til mat. Hun har prøvd ulike metoder for å få vekten til å endre seg – både slanking og trening.

Komikeren er kjent for å være brutalt ærlig om sårbare temaer, og snakk om kropp og vekt har vært et stort tema det siste året. Tidligere i år var hun aktuell i NRK-dokuserien, «Helsekost Furuseth», der hun og en gjeng startet en stor livsstilsendring sammen.

Les også: Else Kåss Furuseth inviterer til treningsfest: Brukt alle pengene på pyro

Den kritikerroste serien endte med at Kåss Furuseth startet på slankemedisinen, Wegovy. Det gjorde hun i samråd med lege Jøran Hjelmesæth, som jobber ved Senter for sykelig overvekt.

Medisinen, i form av en sprøyte, har fått mye oppmerksomhet og kritikk. Nå forteller Else Kåss Furuseth om hvordan hun stiller seg til bruken av slankemedisinen og kritikken som følger med.

Et privilegium

Etter NRK-serien har Kåss Furuseth endret både kosthold og spisemønster, og hun trener tre ganger i uken. Men etter å ha gått på slankemedisinen i flere måneder, forteller hun at det ikke har vært en «quick fix».

Men slankemedisinen, Wegovy, har likevel gitt Kåss Furuseth noen dytt på veien. Til Nettavisen forteller 43-åringen at hun har merket endringer, og peker særlig ut den største forskjellen så langt:

– Nå føler jeg meg mett på ekte, sier Kåss Furuseth og smiler.

– Folk tuller med at jeg ikke er en reklame for den medisinen. Men for meg er det som å kjøpe en elsykkel og man får litt hjelp til å ha et mer normalt kosthold, legger hun til.

43-åringen har vært åpen om spisevanene sine, og i «Helsekost Furuseth» var det tydelig at hun slet med et emosjonelt spisemønster og spiste mye særlig på nattetid.

Der har den vektreduserende medisinen gitt positive resultater for Kåss Furuseth, men medisinen er likevel ikke feilfri.

Les også: Else Kåss Furuseth kommer med innrømmelse: – Blir flau av å snakke om det

Ifølge Felleskatalogen kan man oppleve bivirkninger som hodepine, kvalme, oppkast, diaré og forstoppelse. Ifølge komikeren har hun sluppet unna disse bivirkningene, men hun merker godt til at medisinen er dyr.

– Medisinen er jo veldig dyr, så det er klart man kjenner på at det er enda en privilegert ting man kan gjøre.

Svarer på kritikken

Den vektreduserende medisinen koster ikke bare mye, men det tilsvarende medikamentet Ozempic har også ført til en stor mangel i flere land – inkludert Norge.

Ozempic er en diabetesmedisin, men den brukes av mange uten diabetes fordi medisinen kan redusere appetitten og medføre vektreduksjon. Bruken av medikamentet har økt det siste året og det har bydd på utfordringer for de som trenger medisinen sårt. ´

Som resultat av dette har medisinen blitt revet bort fra hyllene, og overlege i Statens legemiddelverk, Sigurd Hortemo, sa til NTB i juli at mangelen vil trolig fortsette en god stund fremover.

Ozempic markedsføres til behandling av diabetes type 2, mens Wegovy anbefales i behandlingen av overvekt og fedme. I tillegg kan sistnevnte doseres høyere, ifølge NHI.

Les også: Apotekforeningen: Omsetningen av Wegovy doblet på ett år

Else Kåss Furuseth mener det er veldig uheldig at de som sårt trenger Ozempic ikke får tilgang på den:

– Å skulle ta medisinen vekk fra noen som trenger det enda mer er selvfølgelig kjempeutfordrende. Og at det ikke er tilgjengelig for alle er kjempevanskelig, sier hun til Nettavisen.

Les også: Else Kåss Furuseth kommer med innrømmelse: – Blir flau av å snakke om det

Komikeren understreker at hun på ingen måte er en ekspert på området, men hun legger til grunn hvorfor akkurat hun går på den utsatte medisinen.

– Jeg er en person, som etter mitt syn, trengte dette. Jeg har tenkt på dette over lang tid, og jeg hadde begynt på denne medisin uavhengig av en TV-serie. Da føler jeg at det er fint å kunne være ærlig og si at man trenger den hjelpen.

Vil unngå moralsk dilemma

Kåss Furuseth sier at hun ikke har opplevd fordommer fra familie og venner etter bruken av Wegovy, og hun spøker med at det finnes andre ting folk kan reagere på:

– Jeg gjør veldig mange andre ting i livet som er mer støtende for familie og venner enn å gå på denne medisinen. Hver dag føler jeg at det er noe jeg må si unnskyld for, men ikke akkurat at jeg går på den medisinen, sier hun og ler.

Les også: Else Kåss Furuseth om den «ukjente» sorgen: – Vanskelig å dele

Men til tross for tabuer og dilemmaer knyttet til medisinen, er Kåss Furuseth glad for at det er rom for å snakke om temaet.

43-åringen legger ikke skjul på at hun ofte føler det blir en slags konkurranse når det er snakk om kosthold og vektreduksjon, og hun oppfatter for første gang at det ikke blir sett på som at hun «gir opp», ved å bruke medisinen.

– Det jeg synes er fint er at man kan snakke om medisinen på den måten som man snakker om alle andre typer medisiner, og at det ikke blir et moralsk dilemma hvor man på en måte gir opp, sier hun og legger til:

– I løpet av denne prosessen har jeg blitt mye mindre opptatt av hva jeg veier og hvordan jeg ser ut. Det er jo målet, at man heller har det gøy.

Rettelse: Nettavisen skrev først i denne saken at Wegovy, medisinen Else Kåss Furuseth går på, er medisinen som diabetikere har opplevd er vanskelig å få tak i. Det er feil. Wegovy er erstatteren som ble laget for å løse problematikken for mangel på diabetesmedisin. Rettelsen ble gjort torsdag 7. september kl. 14:25.