Ernæringsrådgiver og matprofil Emilie «Voe» Nereng (26) har de siste årene skapt en karriere basert på ernæring. På Instagram har hun en konto dedikert til sunn mat, med over 200.000 følgere.

Torsdag var influenseren på sin lokale Kiwi-butikk for å kjøpe en pose med feldsalat da hun oppdaget at hele partiet hadde ødelagt emballasje. Til tross for åpnet emballasje ønsket 26-åringen å kjøpe matvaren til redusert pris, noe hun ikke fikk lov til i kassen.

– Det er så mange idiotiske regler som gjør at vi kaster mat, skriver hun på Instagram.

Les også: Emilie Nereng i tårer på Instagram: – Jeg har valgt å være alene

Det endte derfor med at Nereng kjøpte varen til full pris for å unngå matsvinn. Nå mener hun matvarekjeden bør gjøre en endring.

Ønsker rabattert pris

I og med at Nereng er opptatt av å redusere matsvinn ønsket hun å kjøpe salaten, selv om emballasjen var ødelagt. Hun tror derimot at mange andre heller ville kjøpt en annen vare til samme pris.

– Jeg fikk kjøpe denne salaten til full pris, men mange vil nok heller velge noe annet når de får valget i butikken. Men om de hadde satt den ned i pris er jeg 100 prosent sikker på at vi kunne unngått at mye bra mat ble kastet, skriver Nereng på Instagram.

De ansatte på Kiwi fortalte henne at produktene ville bli sendt tilbake til leverandøren, noe matinfluenseren reagerer på.

– Hva gjør vel da leverandøren med produktet? Sannsynligvis blir salaten skadet på veien og kastet. Hallo, la oss forbrukere få lov til å bidra til å redusere butikkenes matsvinn.

Hun har likevel forståelse for at matbutikkene har visse sikkerhetsregler de er nødt til å følge, men understreker at mye mat kan spises etter den er gått ut på dato.

Emilie Nereng har foreløpig ikke besvart Nettavisens henvendelser.

Ikke fulgt rutinene

Nettavisen har vært i kontakt med Kiwi som opplyser om at salatposen Nereng kjøpte, skal være en ferdigvasket salatblanding, og at den dermed ikke regnes som «ferdigvasket og spiseklar» etter den har vært åpnet.

– Det er strenge regler for matsikkerhet, og vi har ikke lov til å selge produkter som avviker fra merking på emballasjen, uttaler de til Nettavisen og legger til:

– Dersom den ikke hadde vært åpnet, men bare nærmet seg utløpsdato, kunne den blitt priset ned til halv pris. Rutinene våre i Kiwi er at salatposene med datomerking prises ned til halv pris den samme dagen de går ut på dato. Men dette gjelder ikke dersom posen er åpnet.

Nereng fikk imidlertid lov til å kjøpe produktet til full pris, selv om det avvek fra merking på emballasjen. Rabattert pris fikk hun derimot ikke. Her mener Kiwi det har skjedd en feil fra butikkens side.

– Her har dessverre butikken ikke fulgt rutinene, og varen skulle ikke blitt solgt i det hele tatt. I dette eksempelet vet vi ikke hvor og hvordan den har blitt ødelagt. Heldigvis er det svært sjeldent dette skjer.

Les også: Dagen etter terroren tok «Bloggerne»-Gisle opp kameraet: – Veldig i tvil

Butikkjeden forteller videre at varer med ødelagt emballasje blir sendt tilbake til leverandøren, og deretter går det til produksjon av dyrefôr.

Kiwi understreker at de har et mål om å redusere eget matsvinn med 60 prosent innen 2025, og at de stadig tester nye tiltak.